Mekanların Akıcı Diyaloğu

Melbourne’ u dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biri haline getiren özelliklerden biri  Barrington’ daki villa-bahçe kültürünün yüksek  kalitede tutulması gösterilebilir. Melbourne planlayıcıları ve mimarları nüfus patlamasından kaynaklı yaşanılan farklı çeşit konut türleri ile mücadele etmek durumunda kalınca, konutlarda bir takım müdahalelere gittiler.

Bu konut tiplerine karşın kentin orijinal konut tiplerini kaldırmak yerine mevcut odalar yeniden boyutlandırılmıştır. Boşluğun boşa gitmeyeceğine dayanarak akışkan ve esnek bir mekan düzenlemesi yapılmış.  Buradaki müdahale ile çağdaş ve etkileşimli bölümlendirilmiş iç mekanı daha önce yeterince kullanılmayan yeşil alana aktarılarak, orijinal binanın kültürel önemi korunarak tasarlanmıştır.

Proje bahçeyle daha fazla bağlantı kurarak  yıl boyu korunaklı bir açık alan sağlamıştır. Böylelikle Geleneksel Japon mimarisinde yer alan derin veranda alanlarına benzer fikirler burada da uygulanmış. Bahçelerdeki perdenin heykelsi yapısı,  kalıcı bir kinetiklik sağlayarak iç kısımda mekansal bir kontrastlık yaratırken bir yandan da güneş ışığını kabul eden bir esneklik sergiliyor.

Mevcut binaları yenileme süreci,  binanın tarihini gün yüzüne çıkartırken orijinal materyallerin zaman içindeki aşınımını da nostaljik bir izle süregelmiş. Mekanlar ve dönemlerin birbirinden bağımsız bir şekilde karışımını ve  bağlantılarını öngören proje projede akıcı bir diyalog sağlamaktadır.

Proje Künyesi

Proje Adı : Hiro- En House

Proje Mimarları : Matt Gibson A+D

Proje Bölgesi: Melbourne, Avustralya

Proje Tarihi: 2016

Kaynak :Architizer


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)