EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Katı- Boşluk Dengesi

Müşterilerinin hem açık alan istekleri hem de mahremiyete verdikleri önem üzerine Barcode Architects  kapalı ve boş alanı minimalist dokunuşlarla birleştiren bir ev tasarladılar. Çifte uyum sağlayacak bu yaşam alanında sadelik, malzeme kalitesi ve çağdaş görünüm tasarımın kilit yönlerini oluşturdu.

Cepheye düşen en uygun güneşten faydalanmak için bahçe hacminin geniş tutulduğu projede villa uzatılmış bir kutu olarak düşünülmüş. Ön ve arka cepheler kütlenin geometrisini ve sadeliğini korurken, aynı zamanda iç ve dış mekan arasında iç bükey birleşim yaratılmış. Bu nedenle ön taraf ile arka kısımdaki korunaklı alan arasında geçiş oluşturulmuş.

 Dışarıdan bakıldığında katı- boşluk dengesinin okunabildiği projede uzun şeffaf cephenin yaşam alanındaki açıklığı yani boşluğu,  yapının her iki kenarını kaplayan kapalı beton blokların ise  özel yaşamın gizliliğini yansıtan katı alanları temsil ettiği görülüyor. 

                                    

Cephe bu yansımasıyla yaşam alanını bahçeye doğru sürükleyerek gün ışığının alanda hareketliliğini sağlamakta. Beton cepheler koruyuculuk ve güven hissi  verirken iç mekandaki her bir bölüm kendi kimliğini yansıtan bir atmosfere de sahiptir.


Proje Künyesi:

Proje Adı: Villa  X

Proje Mimarları: Barkod Architects

Proje Bölgesi:Hollanda

Proje Tarihi:2017

Kaynak: Archdaily

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)