​Narköy, Yüzde Seksen Bağımsız Bir Yerleşke​

Narköy, EMİR DRAHŞAN PLANLAMA VE MİMARLIK

Sürdürülebilir yaşam modellerini geliştirebileceği, halihazirda süregelen kurumsal şirket ve bireysel eğitimlerini konaklama ile birlikte organize edebileceği ve aynı zamanda ekolojik yaşamı yakından tanımayı ve deneyimlemeyi isteyen herkesin faydalanabileceği bir eko-otel ve eğitim yerleşkesi...

Proje, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan limanlardan biri olan Kerpe’ye 3 kilometre mesafede, üç tarafı ormanla çevrili yüz dönüm arazi üzerinde planlanmış. Proje sahibi Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin amacı, 6 yıldır permakültür prensipleri ile organik tarım yapılan arsa üzerinde, sürdürülebilir yaşam modellerini geliştirebileceği, halihazırda süregelen kurumsal şirket ve bireysel eğitimlerini, konaklama ile birlikte organize edebilecekleri ve aynı zamanda ekolojik yaşamı yakından tanımayı ve deneyimlemeyi isteyen herkesin faydalanabileceği bir eko-otel ve eğitim yerleşkesi inşa etmek olmuş.

Kendi yiyeceğini  kendi üreten tesiste misafirler ekolojik yaşam, tarım ve hayvancılık ile ilgili farkındalık yaratan eğitimlere ve aktivitelere de katılma şansı bulurlar.

Narköy %80 oranında bağımsız bir yerleşke. Kendi yiyeceğini kendi üreten tesiste misafirler; ekolojik yaşam, tarım ve hayvancılık ile ilgili farkındalık yaratan eğitimlere ve aktivitelere de katılma şansına sahip oluyorlar. Yerleşke, bir ana eğitim binası, bir çok amaçlı salon ve SPA yapısı, konaklama birimleri ve tarım lojistik yapılarından meydana gelmekte. İki aşamada gerçekleştirilmesi düşünülen projenin ilk aşaması 2013 yılında tamamlanmış. Bu aşama, 4 adet konaklama yapısı ile eğitim amaçlı kullanılmak üzere revizyon gören bir adet konaklama yapısından oluşmakta. 

Tasarımda dolaşım alanları, yapılar ve çevre peyzajı bir bütünlük içerisinde ele alınmış. Organik tarımın yanı sıra, tüm peyzaj düzenlemesi ve mimari proje sürdürülebilirlik prensipleri üzerine kurulmuş. Projede doğal ve yenilenebilir enerji kaynakları (güneş kollektörü, pelet kazanı) kullanılmış, yağmur suları toplanarak peyzaj sulamasında kullanılmış, gri sular arıtılarak klozet sifonlarda yeniden değerlendirilmekte, çok yüksek izolasyon katsayısı ile düşük enerji kullanımı sağlanmış, klima yerine doğal havalandırma tercih edilmiş, geri dönüşümlü, yerel ve doğal malzemelerin kullanımına öncelik verilmiş.

Konaklama birimleri arazinin kuzey tarafında, güneye doğal ışıktan maksimum faydalanacak şekilde yönlenerek konumlandırılmış. Hafif çelik prefabrik modüller olarak tasarlanan bu birimler kolonlar üzerinde toprağa minimum müdahale etmektedir. Böylece toprak içindeki tüm hareketlerin (su, mikro-organizma, solucan vs) sürekliliği sağlanmakta.

Kişinin yerleşke içindeki hareketi sırasındaki her anı çevre ormana, ağaçlara, toprağa, gökyüzüne karşı farkındalık yaratacak perspektiflerden oluşmakta. Yürüyüş alanları ahşap kazıklar üzerinde zeminle en az temas ederek toprağın işleyişine müdahale etmemekte. Bu yollar zaman zaman meydanlar, dinlenme alanları oluşturur. Devamında aynı dolaşım tipolojisi yapılar arasında üç boyutlu geçişlere dönüşürler ve odalara girişler buralardan sağlanır.

Proje Künyesi

Proje Yeri: Kandıra/ Kocaeli/ Türkiye

Proje Tipi: Otel

İşveren: Nar Eğitim Merkezi

Mimari: Emir Drahsan+ Alexandre Schrepfer(Takım: Beste Kuşçu, Eti Kastoryano, Eric Boyer, Marion Notter, Gullaume Dufilho)

İç Mekan Projesi: Beste Kuşçu

Müteahhit: Odak İnce Yapu+ Nil Koprek (iç mimari uygulama)

Peyzaj Projesi: Dilek Ayman

Proje Başlangıç Yılı: 2008-2013

Arsa Alanı: 7.000 metrekare

Toplam İnşaat Alanı: 2.500 metrekare

Fotoğraflar: Serdar Temizkan, Emray Aydemir



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)