EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

​5. Cephe​ Çatı Peyzajı​

Dorotheen Quartier, STEFAN BEHNISCH

“Bir kalenin taş cephesine denk düşen, ancak rahatlatıcı bir şekilde içe açılan alanlar ile dengelenmiş çevresel bir blok oluşumu tasarladık. Ek olarak, şehrin iklimsel ve mimari gereksinimlerini yerine getirecek, birçok yerde yüksekten fark edilebilecek bir cam çatı geliştirdik. Çatı peyzajı artık sözde bir beşinci cephe haline geldi.”

Yedi yıllık bir tasarım ve inşa sürecinin ardından ziyaretçilerine kapılarını açan Dorotheen Quartier, içe açılan alanlar ile dengelenmiş çevresel bir blok oluşumu. Ofisler, küçük ölçekli perakende satış dükkânları ile restoranlar ve şehir içi yaşam gibi çeşitli kullanım alanlarını bir araya getiren üç yapıdan oluşuyor. Ziyaretçiler ve içinde yaşayan çalışanlar için çekici bir alan ortaya koymakla kalmıyor, aynı zamanda iki göz alıcı meydan ile desteklenmiş bir kamusal alan da yaratıyor. 

Dorotheen Quertier’nin yeniden tasarlanması kamu yararına yeni alanlar yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda Karsplatz kemeriyle kurduğu ilişkiyi yeniden gözden geçirmek için benzersiz bir fırsat da sunuyor. Breuninger Mağazası’nın arkasında kalan ve Sporerstraße ile Karlstraße sokaklarına doğru giden bu işlek yol, daha öncelerde alanın “arkasında” kalan önemsiz bir unsur olarak algılanmış. Projenin sunduğu çeşitli kullanıcı faaliyetleri ise şehrin bu oldukça önemli merkezî çekirdeğine yeni bir kimlik ve canlılık kazandırıyor. 

Yapı, Ziyaretçiler ve içinde yaşayan -çalışanlar için çekici bir alan ortaya koymakla kalmıyor, aynı zamanda iki göz alıcı meydan ile desteklenmiş bir kamusal alan da yaratıyor. 

Behnisch’in tasarımı; Sporerstraße’yi, Dorotheen Meydanı ve Sporer Meydanı olmak üzere iki yeni meydana doğru açarak bölmekte ve bu iki meydanı Markthalle’ın önünde bulunan şehir meydanına bağlamaktadır. Markthalle ve Karlspassage arasında kurulan bu yeni görsel bağ meydanın farklı unsurlarını birbirine bağlamaya yardımcı olmakta, bu yolla Dorotheen Quartier’nin çekiciliğini arttırmaktadır. Yeni unsurlar mevcut şehir yapısına eklemlenmektedir. Eklenen bu üç yeni yapının ölçeği, dokusu ve biçimi, şehrin mevcut tarihi yapısının karakteri ile pürüzsüzce bütünleşiyor. 

Stuttgart şehrinde “şehir havzasının” topoğrafyası her bir bina için beşinci bir “cephe” yaratmıştır: Çatı. Uzak herhangi bir bakış noktasından görülen şehir çatılarının ‘şehri tanımlayan kent simgeleri’ ve ‘görülecek yerleri işaret eden semboller’ olarak işlev gördüğü bu değişik “çatı peyzajının” özel bir önemi vardır.

Proje Künyesi:

İşveren: EKZ Grundstücksverwaltung

Mimar: Behnisch Arcthitekten

Stuttgart Yarışması: 2010,1.lik Ödülü

Planlama ve İnşaat: 2012-2017

Brüt Alan: 38.250 metrekare (Zemin alanı)

Yer: Stuttgart, Germany

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)