​İşimizi ‘Yapı Sanatı’ Olarak Tanımlıyoruz

Gökçe Meriçten, Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Bizim vizyonumuz, estetik değerleri ön planda tutarak yenilikçi, öncü, kaliteli ve ilham veren projelerimiz ile yaşama değer katmak. 

25 yılı aşkın süredir yurt içinde ve yurt dışında dünyanın değişik bölgelerinde birçok başarılı projeye imza atan Ferko köklü bir marka, bununla birlikte kendini yenilemekten de çekinmiyor. Bugünlerde neler olup bitiyor Ferko bünyesinde? Bundan sonraki hedefleriniz neler? 

Hem Türkiye’de hem de yurtdışında çeyrek asrı aşkın süredir inşaat ve turizm sektöründe nitelikli projeler gerçekleştiriyoruz. Bizim vizyonumuz, estetik değerleri ön planda tutarak yenilikçi, öncü, kaliteli ve ilham veren projelerimiz ile yaşama değer katmak. Misyonumuz ise kentsel mimariye yeni bir bakış açısı kazandıran, yatırımcılarına en iyi hizmeti sunan, zamana meydan okuyan yenilikleri modern teknikler ve akılcı bir mühendislikle harmanlayarak güven veren ve kalite odaklı bir kuruluş olarak sektöre öncülük etmek. Bu doğrultuda yaptığımız işi yapı sanatı olarak tanımlıyoruz. Projelerimizde dünyanın alanında en iyi markalarıyla iş birlikleri gerçekleştiriyor, dünya standartlarında yapılar inşa ediyoruz. 

Gökçe Meriçten, Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Şu anda devam etmekte olan iki önemli ofis projemiz bulunuyor. İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olan Levent’te konumlandırdığımız Ferko Signature projemizde sona gelmiş bulunuyoruz. Ferko Signature bölgenin prestij noktasını oluşturuyor. Ferko Signature’da satışlarımızı tamamladık, kiralamalara görüşmelerimize hızla devam ediyoruz. Ferko Signature’da iş hayatında lüksün ayrıcalığını yaşamayı tercih eden ilk marka ise Yemeksepeti oldu. Ferko Signature 10 yıl boyunca Yemeksepeti’nin yeni adresi olacak.  

Kısa bir süre önce 120 milyon dolarlık yatırımla Kağıthane’nin tam merkezinde, ana cadde üzerinde inşaatına başladığımız üçü ofis ve ticari alan, biri Four Points By Sheraton Oteli olmak üzere toplam 4 bloktan oluşan Ferko Line projemizde de planlarımızdan hızlı ilerliyoruz. İş hayatının profesyonellerine hitap eden tam donanımlı toplantı, lounge ve seminer salonlarına ek olarak otel konforundaki ofis lobileri, ortak teras ve yeşil alanları, restoran ve dünyaca ünlü markaların yer aldığı ticari alanları, fitness center ve hobi alanları ile iş yaşamının yoğun temposunda çalışanlara nefes aldıracak Ferko Line’ın merkezi konumu ile kolay ulaşımı da lüks olmaktan çıkarıyoruz. 2018’in son çeyreğinde teslim etmeyi planladığımız Ferko Line, 150 yıllık geçmişiyle son 15 yılda 120’den fazla uluslararası tasarım ödülüne layık görülen Walter Knoll’un zarif ve şık olduğu kadar ergonomiye önem veren usta dokunuşlarıyla hayat bulacak.

2018 yılında da İstanbul’un merkezi lokasyonlarında lüksü farklı bir şekilde kurgulayacağımız yeni projelerimizin çalışmalarını sürdüreceğiz. Bu projeleri ofis, ticari alan ve otelin yanı sıra lüks konut olarak da konumlandırmayı planlıyoruz. 

Ferko Signature projenizin çıkış noktası neydi, şehrin merkezinde bir Ferko imzası algısı yaratan Signature nasıl hayata geçti?

Ferko Signature, tüm insanların ortak hedefi haline gelen, modern çağın koşulları ile gelişen lüks kavramını iş dünyasıyla buluşturma hedefimizle ortaya çıktı. Bu doğrultuda modern mimari ve yüksek teknolojik donanımla hayata geçirdiğimiz Ferko Signature, Londra’da Wembley Stadyumu, 30 St. Mary Axe Gherkin Kulesi, New York’ta Hearst Kulesi, Hong Kong ve Beijing Uluslararası Havalimanı gibi projelere imza atarak dünya çapında ün kazanan mimar Lord Norman Foster’ın imzasını taşıyor. 

Projenizin ön plana çıkan özeliklerinden bahsedebilir misiniz? Projenin ilk üç özelliğini sıralamanızı istesek bunlar neler olurdu?

Ferko Signature, konumu, estetik mimarisi ve yeni nesil ofis konseptine uygun inşa edilen ofisleriyle bölgenin yükselen değeri olarak dikkat çekiyor. Mimarisi dünyaca ünlü mimar Norman Foster tarafından gerçekleştirilen Ferko Signature, iş hayatına tamamen farklı bir dokunuş yapıyor. Ferko Signature, ferah ve modern ofislerinin yanı sıra molalar için özel olarak kurgulanan ‘Kent Bahçesi’ ile de farklılığını ortaya koyuyor. ‘Kent Bahçesi’ konsepti ile oluşturulan yeşil alan, kafe ve restoranları da içinde barındıran bölge, iş yaşamının hızlı temposunda çalışanlar için soluklanacak mekan olarak ön plana çıkıyor. 

Sosyal yaşamın odağındaki popüler markalara sahip AVM’ler ile şehrin gözde otel, restoran ve eğlence merkezlerine yakınlığı ile dikkat çeken Ferko Signature, aynı za-manda tüm bağlantı yollarının kesiştiği merkezi konumu ve çeşitli ulaşım alter-natifleri ile zaman tasarrufu avantajı sağlıyor.

Ferko Signature, konumu, estetik mimarisi ve yeni nesil ofis konseptine uygun inşa edilen ofisleriyle bölgenin yükselen değeri olarak dikkat çekiyor. 

Yaşam alanlarında olduğu gibi ofis binalarında da estetikten ve konfordan ödün vermiyorsunuz. Ferko Signature projenizde ofis verimliliğini artırmak amacıyla dikkat ettiğiniz konular nelerdir? 

Ofisler artık sadece çalışılan mekanlar olmaktan çıktı. Dünyada da Türkiye’de de ofis seçimlerde çalışanların verimliliği ve mutluluğu ön plana çıkıyor. Ofislerin yüksek teknolojiye, çalışanlarına nefes aldıracak özelliklere ve sosyal olanaklara sahip olması, konforlu olması öne çıkan eğilimler. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinin merkez ofisleri çalışanlarına ev konforunda ortam sunacak şekilde inşa ediliyor. 

Ferko Signature ayrıca yüksek standartlarda planlanmış ofis ve toplantı odalarının yer aldığı rahat bir iş ortamı sağlamak, farklı ihtiyaçlara yanıt verebilmek amacıyla profesyoneller tarafından yönetilecek Business Center’a da ev sahipliği yapıyor. 

Ferko Signature’da kullandığınız enerji verimli sistemler ve bu sistemlerin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ferko Signature projemizde enerji verimliliğini sağlamak için inşaat sürecinin her alanında farklı uygulamalar kullandık. Bina yapı bileşenleri için tercih edilen malzemelerin performans değerleri ısı kaybını en aza indirgeyerek, bina işletimi sırasında harcanacak enerjiyi minimize edecek şekilde seçildi.  Binada kullanılan yüksek performanslı camlar ile soğutma yükünün önemli oranda azaltılması hedeflenirken gün ışığı geçirgenliğinden de taviz verilmedi. 

Mekanik ve elektrik sistemlerinin bina kullanımı öncesi çalışımı denetlenerek ve testlerle ölçülerek, istenilen verim düzeylerinin kontrolü hedeflenirken projede ısıtma enerjisi de bina enerji ihtiyacına göre, kısmi yüklerde yüksek verimde çalışabilme özelliğine sahip, yüksek verimli merkezi kazanlar ile sağlandı. 

Binada çoğunlukla ısı geri kazanımlı klima santralleri kullanılarak da atık ısıdan faydalanmalar gerçekleştirildi. Tüm bunlara ek olarak, binanın başlıca enerji tüketen sistemlerinin ayrı ölçümlerinin sağlanması ile binanın işletmesi sırasında, tasarımdan beklenilen enerji verimliliği değerlerinin sağlandığı gözlemlendi. Ayrıca, bu sistem ile de ilerleyen senelerde, iyileştirme ve enerji verimliliği çalışmaları için altyapı hazırlandı. 

Sürdürebilirliğin tüm sektörlere yenilikçi bir bakış açısı kazandırdığını, çevreye ve topluma katkı sağlayan bir akım olduğunu düşünüyorum. 

Sürdürülebilirlik değerleri çalışmalarınızı nasıl etkiliyor?

Sürdürebilirliğin tüm sektörlere yenilikçi bir bakış açısı kazandırdığını, çevreye ve topluma katkı sağlayan bir akım olduğunu düşünüyorum. Sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin inşaat aktivitelerine entegre edildiği yeni bir konsept olarak değerlendirebileceğimiz sürdürebilirlik, inşaat ürünlerinin ve değerlerinin çevresel performansına ek olarak ekonomik, ekolojik ve sosyal bakış açılarını da kapsıyor. Bizler de projelerimiz de bu bilinçle ilerliyor, ekonomik ve ekolojik binalar oluşturuyor, binalarda yaşayacak olanların konforunu ön planda tutuyoruz.

Ferko Signature’de genç sanatçıların eserlerini ücretsiz olarak sergileyebilecekleri bir alan oluşturmak üzere çalışmalarınız olduğundan bahsetmişsiniz bir söyleşinizde, sanatın ve sanatçıların yanında olduğunuz pek çok projeniz var. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Ferko olarak toplumların gelişiminin sanattaki gelişimlerine paralel olduğuna inanıyoruz. Buradan hareketle yatırımlarımızla bir yandan ekonominin gelişimine katkı sağlarken sanata verdiğimiz destekle de toplumumuzun gelişimine katkı sunmayı amaçlıyoruz ve sanatın hayatın içinde olması gerektiğine inanıyoruz. 

Ferko Signature projemizde bir hayalimizi gerçekleştiriyoruz ve Ferko Sanat Koleksiyonu içinde yer alan eserleri Ferko Signature içinde konumlandıracağımız Ferko Sanat Galerisi aracılığı ile toplumla buluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca projede genç sanatçıların da eserlerini ücretsiz olarak sergileyebilecekleri alanlar oluşturmak üzere gerekli hazırlıkları yapıyor ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu alanın ulusal ve uluslararası sanatçıların buluşma noktası olmasını hedefliyoruz.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)