Sel Baskınlarını Önlemek Doğru Şehir Planlamasıyla Mümkün

Yağış rejimlerinin değişmesi sadece ülkemizde değil, Avrupa’nın en gelişmiş kentlerinde dahi yapay drenaj sistemlerinin tek başına yetersiz kalmasına ve su baskınlarına neden oluyor. Aşırı yağışlar için mutlak çözüm, şehir planlama yaklaşımının değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Tasarladığı drenaj sistemleri ve etkin su yönetimine odaklanan ürünleriyle ACO, anahtar projelere katkıda bulunuyor.

İklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan aşırı yağışlar, şehirleşme oranının artması sonucunda, tüm dünyayla birlikte son dönemlerde ülkemizde de altyapı sistemlerini yetersiz kılıyor. Günlük hayatı olumsuz etkileyen olağan dışı yoğunluktaki yağışlar dünyanın en gelişmiş şehirlerini de etkiliyor. Tüm bu gelişmeler bir yandan yapay drenaj sistemlerinin modernize edilmesi ve yeniden tasarlanmasının yanı sıra şehir planlamasına da yeni bir yaklaşım ihtiyacını beraberinde getiriyor. Taksim ve Eminönü meydanları, İstiklal Caddesi gibi altyapı iyileştirme projelerinde tasarladığı drenaj sistemleriyle yer alan ACO, tamamı etkin su yönetimine odaklanan ürünleri ile anahtar projelere katkıda bulunuyor.

2011 ve 2014 yıllarında yaşanan su baskınlarından sonra şehir planlamasına getirdiği yeni yaklaşımlar bu konuda Kopenhag’ı örnek bir kent haline getiriyor. Kopenhag, yapay drenaj sistemlerinin yağış yükünü azaltacak şekilde, aşırı yağışlar ile yer üstünde de mücadele edecek çözümler ortaya koymaya çalışıyor. Buna güzel bir örnek, eskiden asfalt kaplı olarak otopark vazifesi gören Tasinge Plads meydanının artık aşırı yağışlarda dolan çiçeklikler, suyu depolayan şemsiye ve çatı sistemleri, suyu yer altı tanklarına aktaran drenaj sistemleri, çocukların oyun parkurları ile entegre çalışan sulama sistemleri kullanarak yenilenmesi olarak gösterilebilir.

Klasik drenaj sistemlerinin ötesinde planlamalar gerekli

Önümüzdeki 20 yılda Kopenhag’ da 300 adet yer üstü yağmur suyu çözümü planlanıyor. Klasik drenaj sistemlerinden farklı olarak su baskınlarının önüne geçilirken hayat kalitesini de arttıracak çözümler yaratmayı amaçlayan bu yeni yaklaşım, kalabalık şehirlerde maliyetleri ve inşaatlardan doğan zorlukları da düşürüyor



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)