Çelik Kırıcı

LEED Platinum standartlarına göre tasarlanmış geri dönüşümlü malzemelerin kullanıldığı enerji tasarruflu ev,uygun fiyatlı ama yüksek kaliteli sürdürülebilir konut yapmanın mümkün olduğunun bir kanıtıdır. Kültür merkezine, bisiklet yollarına, parka ve toplu taşıma araçlarına kolay erişim imkânı sunan sürdürülebilir ev, ABD'nin Kansas eyaletinin Lawrence şehrinde işçi sınıfının oturduğu bir semtte bulunuyor.1330 Brook Caddesi olarak adlandırılan 3 yatak odalı, 121 metrekarelik çevre dostu konut, Kansas Üniversitesi mimarlık okuluna bağlı bir tasarım geliştirme programı ve kar amacı gütmeyen kuruluş Studio 804 tarafından oluşturuldu.

Mimar Dan Rockhill'in öncülük ettiği Studio 804, her yıl Kansas Üniversitesi mimarlık lisansüstü öğrencileri ile beraber bir bina tasarlıyor ve inşa ediyor. Studio 804'ün projesi uygun fiyatlı, sürdürülebilir konut yapmanın mümkün olduğunun bir kanıtıdır. LEED Platinum standartlarına göre tasarlanmış enerji tasarruflu ev, aydınlatma ve güneş kontrolü için pasif güneş stratejilerini kullanarak enerjiden tasarruf ediyor.

Sürdürülebilir evin mutfak dışındaki mekanları esnek kullanıma sahip. Bu da iç mekanların ev sahibinin ihtiyaçlarına göre kullanılmasını ve düzenlenmesini sağlıyor.

Geri dönüşümlü ve yerel malzemelerin kullanıldığı çağdaş tasarımlı ekolojik evde, uzun ömürlü ve az bakım gerektiren ürünler seçilmiş. Dikdörtgen planlı evin cephesi kasabadaki başka bir inşaat projesinden kurtarılmış yalıtımlı gri metal panellerle sarılı.

Çevreci evin en belirgin özelliği ön ve güney cephesinde bulunan çelik güneş kırıcılardır. Geri dönüşümlü güneş kırıcılar evin cam duvarlarına ve yürüme yollarına gölge yaparak enerji maliyetlerini düşürmektedir.

Sürdürülebilir konutun enerjisini çatıya yerleştirilen 4.8 kilowatt saatlik güç sağlayan 16 güneş paneli karşılıyor. Ayrıca kullanılan düşük akışlı armatürler ve LED aydınlatmalar da enerji ihtiyacını azaltmaya yardımcı oluyor.


Kaynak: DeezenYeşil Odak


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)