2017 Yılı RIBA Evi: Coring Wood

İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü; James Macdonald Wright ve Niall Maxwell tarafından tasarlanan Coring Wood 2017 yılının RIBA Evi olduğunu ilan etti.

İngilterede kırsal bir bölgede 84 dönüm üzerinde yer almaktadır. Geleneksel İngiliz kır evlerinden esinlenilen yapı dört kulesiye birlikte çevre peyzajına hükmeden bir seyir içindedir. 

Konut olarak kullanılan bu ev üç nesildir burada yaşayan aile bireylerinin nasıl bir arada yaşayacağı sorunsalına dayanıyor. Toplumsal yapıların evrimleşmesiyle nesillerin bir arada yaşamasıyla sorunların arttığı günümüzde ortak alanları mimari kurguyla paydaş edebilme çözümü mekanda yer bulmuş. Jüri tarafından ‘farklı prototipte cesur bir proje’ olarak tanımlanan samimi ev,  mekanı ve görkemliliği akıllıca kullanılmış bir proje.  Uzun yıllar kullanılması planlanan ev mekanları her yaştan aile üyesinin kullanımı için uygun olarak düzenlenmiş.

Coring Wood’ un kiremit çatıları bir biriyle iç içe geçerek arazi üzerinde somut lekeler yaratırken taş duvar yapısıyla da mevcut pastoral izlerini korumaya devam etmiştir.

Jüri Üyesi Sandra Coppin: ‘’Caring Wood, özen, şekil verme ve zanaatın yetenekli  kullanımıyla güçlü bir yer ve zaman duygusu uyandırıyor’’ 


Fotoğraflar:  James Morris 

Kaynak: World Architecture NewsArchitecture


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)