Dışa Uzanımlı Sadelik: Mariposa 1038

Mariposa 1038, Los Angeles’ ın yoğun mahallelerinden biri olan Koreatown’da çağdaş kentsel yaşam biçimlerine yönelik ön cephede yer alan bir projedir.  Mimarları LOHA’nın  Mariposa 1038 adı verilen yapı  için tasarladığı tasarım gelişim aşamasındaki alanın yoğunluğu göz önüne alınarak ve çevre ilişkileri üzerinde durularak geliştirilmiştir.

İşlek cadde üzerindeki bina kamusal alan ile özel alan kesişimine sert bir duruş gösterse de mimarlar bu etkiyi yumuşatmak ve kaldırımları genişletmek için zeminde küpler halinde açıklıklar yaratmış.

Yapının kimliğini sağlayan balkon ve pencere çerçeveleri binanın geometrik nizamını genişletmek için dışa doğru uzanım göstermekte.  Yapıyı sadeleştiren beyaz cepheye,  siyah çıkıntılı  çerçeveler de ritim katmıştır. Gün boyunca siyah çerçevenin beyaz ciltli yapıya kattığı gölgelikler projeyi hareketlendirip sürekli bir yenilik sağlamıştır. 

Mimarlar oyma işlemlerini cephede uyguladıkları gibi binanın iç organizasyonunda da uygulamış. Zemine kadar inen oyuk bina içi avlu alanı olarak doğarak merkezi bir odak noktası haline gelmiştir. Bu avlu sayesinde bina sakinleri konutlarında doğal ışığı kullanma imkanına sahip olmuştur. 

Avlu peyzajı oturma alanlarına sahip olarak aynı zamanda kamusal kullanımlar ve sosyal ilişkilere destek olmaktadır. Avlunun çapraz havalandırması ile soğutulması ve sosyal ilişkilerin devamlılığını sağlaması bölgeye ve kullanıcılara sürdürülebilir bir yapı kazandırmıştır. 


Kaynak: Archdaily

Mimarlar: LOHA (Lorcan O'Herlihy Architects) 

Bölge: Koreatown, Los Angeles, CA, Amerika Birleşik Devletleri

Proje Yılı: 2017 

Fotoğraflar: Paul Vu


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)