Louvre Abu Dhabi Müzesi

Louvre Abu Dhabi, 11 Kasım 2017 tarihinde kapılarını açtı. Louvre Abu Dhabi, kendi kategorisinde Arap coğrafyasında açılan ilk müze olma özelliğini taşıyor.  Jean Nouvel imzalı yapı yapay bir ada olan Saadiyat'ta bulunuyor ve geleneksel tasarım ve modern yapım tekniklerinin ortak bir ürünü.

Jean Nouvel tarafından bir müze şehri olarak tasarlanan yapı,  tasarımının altında Arap esintilerini de bir arada taşıyor. Ziyaretçiler gezileri esnasında Louvre’un ikonik kubbesi altındaki denizi izleyebiliyor. 1850 metal yıldızdan oluşan kubbe bir ışık yağmuru hissi veriyor.

                                   

Deniz üzerine inşa edilen bir ada ile ışık yağmuru yaratan bir çatının birleşiminden gelen bu nadir eserin amacı Doğu Sanatı ile Batı Sanatı arasında köprü görevi görmektir. 

Arap mimarisinin önemli sembolü olan kubbe görünümünde kurulmuş projede geleneksel kubbe mimarisine modern bir öneri de sunulmakta. 

180 metre çapındaki yatay kubbe geometrisi rastgele delinmiş dokuma malzeme sayesinde güneşten gölge alanları sağlarken aynı zamanda geceleri yıldızlı bir kubbe enstalasyonuyla ışıklı bir müze hali sunar.  Kubbenin bu estetik ve karmaşık yapısı oldukça ayrıntılı hesaplanılan bir geometri tasarımının bir sonucudur.   Müze binası, güneş kubbe ve deniz arasında sürekli değişen ilişkilerin deneyimi sunuyor.

Louvre, arkeolojik bulgular, dekoratif sanatlar, neoklasik heykeller, modern ustaların eserleri ve çağdaş enstalasyonları sanatseverlere sunacak.

Müze, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’nın ortaklığında hayata geçirildi. Açılışta Fransız müzelerinin gönderdiği 300 eser yer alacak. Ayrıca Arap yarımadasında keşfedilen neolitik vazolar, 8000 yıllık figürler ve Hassan Sharif’in performansından fotoğraflar da görülebilecek.

Kaynak: Archdaily

Mimarlar: Jean Nouvel

Bölge:  Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri

Fotoğraf: Roland Halbe , Abu Dhabi Turizm ve Kültür Kurumu , Fatima Al Shamsi , Mohamed Somjiü

Proje Tarihi: 2017

Alan: 97000.0 m2


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)