EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Iowa Üniversitesi Voxman Müzik Binası Tiyatroakustik Tavan Sistemi

Iowa Üniversitesi, 2008 yılında Iowa’da yaşanan felaket selin ardından yerleşim birimlerini yeniledi. Yenilenen birimleri tasarlayan LMN Architects ve Neumann Monson Architects, benzeri görülmemiş bir akustik performans için parametrik modelleme uyguladılar.

Amerika'nın Iowa Şehri'nde 2008 yılında yaşanan felaket selinin ardından Iowa Üniversitesi kampüsünün büyük bir bölümü tahrip olmuştu. Büyük hasarların yaşandığı felaket ardından üniversite yetkilileri, nehir kıyısında bulunan Iowa Müzik Okulu'nu şehir merkezine taşıma kararı aldı. Yaklaşık 17.095 metre karelik alanda inşa edilen ve Seattle merkezli LMN Architects ile yerel firma Neumann Monson Architects tarafından tasarlanan Voxman Müzik Binası, mimari tasarımı, akustik sistemleri ve mekanik uygulamaları ile benzeri görülmemiş bir tiyatroakustik tavan sistemine sahip.

Binada uygulanan yeni sistemlerin en karmaşığı; altı katlı binanın ikinci katında, 700 koltuklu konser salonunun 9 metre üstünde, uzun dikdörtgen bir alan üzerinde duruyor. LMN Architects, dalgalı kompozit paneller ile özel bir tiyatro-akustik tavan tasarladı.  Norwalk'taki Jaffe Holden, Conn. ve bölgedeki diğer akustikçilerle birlikte çalışan mimarlar; akustik yansımayı, sahne ve aydınlatmasını, görsel-işitsel öğeleri ve yangın önleme sistemlerini göz alıcı tavan sistemine entegre etmek için parametrik modelleme kullandılar. Reflektör; estetik, görünürde rastgele ama bir o kadar da spesifik geometrik desenli açıklıklar ile salonu örterek bir yandan ses hoparlörleri için alan yaratırken bir yandan da eşit ses dağılımı sağlıyor.

Parametrik model sayesinde mimarlar, sesin reflektörün açıklıklarından geçerek nerede yansıtılacağını ve nerede emileceğini görebildiler. Böylece, aydınlatma ve yangın söndürme amaçlarının ötesinde, açıklıkların birçoğu akustik denge sağlamaya yardımcı oldu.

Mimar: LMN Architects & Neumann Monson Architects

Alan: 17.095 m² 

Lokasyon: Iowa City, USA

Fotoğraf: Tim Griffith

Kaynak: architectmagazine

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)