Mülteciler İçin Enerji Verimli Konut

Göçmenler için inşa edilecek konutlar dendiğinde aklımıza estetik ve kaliteden önce minimum harcama ile gerçekleştirilen projeler geliyor. Ama Alman Mimar Werner Sobek’in, Suriyeli göçmenler için tasarladığı Winnenden’ deki konut projesi bu algıyı tersine çevirerek bizleri şaşırtmayı başarıyor.

Mimar Werner Sobek ve Aktivhaus firması, Winnenden’ da bulunan Suriyeli göçmenler için konut projesi tasarladı. Lego benzeri ahşap cepheli evler son derece etkileyici bir görsellik taşıyorlar.

Mimar Sobek projeyi gerektiğinde kolaylıkla genişletilebilecek, farklı işlevlere hizmet edebilecek ve demonte edilebilecek bir çözüm sunabilmek için Aktivhaus’un 700 Serisi’nden 38 prefabrik ev modülünü tercih etmiş. Bu şekilde maliyetler en aza indirilmiş ve inşaat süresi kısaltılmış oldu.  

Ahşap çerçeve konstrüksiyon kullanılarak tasarlanan 60 metrekarelik evlerin bulunduğu modüller iki kattan oluşuyor. Enerji ihtiyacını en aza indirmek ve yüksek yalıtım sağlamak amacıyla duvarlar, içinde kenevir ve ahşap lifi bulunan karaçamla kaplanmış. Projede beton kullanımı en aza indirilmiş ve çoğunlukla geri dönüştürülebilir malzemeler tercih edilmiş. Pencere kenarları toksik bir malzeme olan poliüretan köpük yerine kauçuk şeritlerle kaplanmış.

Mimar, konutların iyi korunduğu takdirde yüzyıllar boyunca kullanılabileceğini düşünüyor. Winnenden projesi sadece 3 yıllığına Suriyeli göçmenlerin kullanımına sunulacak, daha sonra ise sosyal konuta dönüştürülecek. Geçtiğimiz yıl içinde başlatılan ve tamamlanan projenin içinde bir teknoloji modülü, 2 adet sosyal mekan ve bir çamaşırhane yer alıyor.  


Kaynak:  treehugger.com, yesilodak

Fotoğraflar :  Zooey Braun


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)