Davetkar Koleksiyon

Audain Sanat Müzesi 18.yüzyıldan günümüze kadar önemli sanatçıların kişisel koleksiyonlarını barındıran, 56.000 metrekarelik alana kurulmuş özel bir müzedir.

Audain Sanat Müzesi’nin formu ve karakteri sanattaki minimalliği sağlamak için bilinçli bir sınırla çevrelenmiştir. Dışarıdan basit görülen biçimiyle, ormanın gölgesinde koyu renkli metal cepheyle kaplanmıştır.  Koyu renkli metal cephe, içerideki kamusal alanın sıcak ve ışıklı ortamına davetkar bir çekim yaşatır.

Müzenin tasarımını belirleyen güçlü ögeler  Kanada ve Dünya çapındaki geçici sergilere ev sahipliği yapacak alan ihtiyacı, Whistler’in muazzam yeşil bitki örtüsü ve yoğun kar yağışının yaşanması…  Ortaya çıkan tasarım da bu belirleyicilere basitçe ve doğrudan yanıt vermekte.

Yapı zemin üzerinde tek katlı olup, dik eğimli bir çatı ile desteklenmekte ve iç mekanda destek fonksiyonları içermektedir.  Binanın ve iç mekanlarının karakteri, yer aldığı peyzajının hissettireceği doğal sessizliği yaşatmak üzerine kurulmuştur.  

Audain Sanat Müzesi’nin formu ve karakteri sanattaki minimalliği sağlamak için bilinçli bir sınırla çevrelenmiştir. Dışarıdan basit görülen biçimiyle, ormanın gölgesinde koyu renkli metal cepheyle kaplanmıştır. 

Koyu renkli metal cephe, içerideki kamusal alanın sıcak ve ışıklı ortamına davetkar bir çekim yaşatır. Metal ve ahşap örtülerin buluştuğu yapıda iç mekanlar yalın ve beyaz  hacimlere sahiptir. Abudain Sanat Müzesi 2018 RIBA Ödülleri Listesi'nde de yer alıyor. 


Proje Adı: Audain Sanat Müzesi

Mimarlar: Patkau Architects

Peyzaj Tasarım: Studio PFS/ Tom Barratt

Yer: Whistler, Kanada

Yıl: 2016

Fotoğraf: James Dow

Kaynak: archdaily



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)