Kuraklık Sorununa İnovatif Çözüm

İran’daki kuraklık sorununa çözüm getirilmesi amacıyla BMDesign Stüdyoları tarafından, çatılarda yapıdaki su tüketimini dengeleyici koni şeklinde çanaklar tasarlandı. Proje, karbon ayak izini azaltacak, su kaynaklarının sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyor. 

Kurak ve yarı kurak iklimde bulunan İran Hazar Denizi sayesinde subtropikal iklimin de izlerini taşıyor. Kurak iklim şartlarında çiftçilerin ürün elde edememesiyle başlayan sorunlar, içme suyunun azalmasıyla yapılacak projelerde bu soruna çözüm yolları aranıyor.

Başlangıçta kurak bir bölgede yer alan okul projesi  yarışması için tasarlanan küresel ısınmaya karşı savaşmak için sıcak ve kuru iklimlere sahip diğer ülkelerde de uygulanabileceği savunuluyor.Yağmur suyunu toplamak için tasarlanan bu koni şeklinde çanaklar, çatıya ek gölge sağladığından dolayı sıcak iklim şartlarında aynı zamanda ısıyı da kontrol altına alarak serinlik etkisi de sağlamaktadır.

Yağmurun en küçük miktarlarını bile çatıdan çıkarmamak ve buharlaşmadan daha büyük damlaları bir araya getirmek için konkav yapıda tasarlanmıştır. Bu yapıda tasarlanmış olmasının sebebi, biriken suya doğrudan güneş ışınının gelmemesi ve buharlaşmamasını sağlamaktır.

Kaynak :https://www.designboom.com/arc...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)