Orta Avrupa Üniversitesi

Orta Avrupa Üniversitesi için hazırlanan proje üniversitenin kentsel alanlarla bütünleşmesini sağlayan bir tasarım dizisi yaratmayı başarmış.

Budapeşte’de Dünya Mirası  olarak belirlenen alanda tüm üniversite bölümlerini ve tesislerini birleştiren 35.000 metrekarelik bir kampüs tasarlandı. Kampüs şematik olarak birbirine bitişik beş tarihi binanın radikal dönüşümüyle iki yeni bina eklenmesini içeriyor.

Budapeşte kent mimarisi avlu ve geçitlerin yoğun olduğu bir dokuya sahiptir. Kampüs projesinde de dikkatli bir operasyonel strateji ile mevcut tesislerin ve yeni eklenecek yapıların okunaklı bir avlu dizisiyle bağlantılandırılması sağlandı. Birbiriyle bağlantılı alanlar ile sosyal mekan kümeleri arasında kolay iletişim kurulmuş. 

Özellikle uçan bir kütle gibi gözüken merdivenler bölümler arası bu geçişlerde kolay yoldan dolaşım sağlıyor. Üniversitenin ana girişi olan yeni eklenen yapı kütüphane, oditoryum alanları üzerinde ortaklık yaratmış. 

                   

Kampüsün açık rekreatif alanı ise  şehir silüetinin seyredileceği çatı bahçesi olmuş. Genel olarak taş, kereste, beton ve çelik malzemelerinin kullanıldığı binada binanın geometrik kalitesini vurgulayan Budapeşte’nin taş mimarisi geleneği sürdürülmüş. 

Proje 2018 RIBA Listesine giren binalar arasında...


Proje Adı: Central European University
Proje Mimarları: O’Donnell+Tuomey
Bölge: Budapeşte, Macaristan
Yıl: 2016
Fotoğraf: Tamás Bujnovszky 
Kaynak: archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)