Yurtbay Doğadan Aldığı İlhamı Sanatla Buluşturuyor!

Melis Yurtbay, Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Üyesi, Pazarlama Direktörü 

Yurtbay, doğadan aldığı ilhamı sanatla buluşturarak özgün ve yeni fikirlerle kendi içsel bütünlüğünde yeniden harmanlıyor ve bu da onun farklı bir marka kültürüne sahip olmasının en önemli nedenlerinden biri. 

Yurtbay Seramik’in kurum kültüründen, markalaşma sürecinden ve Yurtbay’ı benzerlerinden ayıran özelliklerinden bahsederek başlayabilir miyiz? Öne çıkan en önemli özelikler?

Yurtbay Seramik dinamik bir kurum kültürüne sahip. Bütün çalışanların aile sıcaklığını yakalayabildiği, fikirlerine saygı duyulduğu ve ilerleme göstermesine gerekli donanımlar ve imkânlar sunularak fırsat tanındığı değerli bir kurum kültüründen oluşuyor. Markalaşma süreci aslında çok ciddi emek ve değerli fikirlerin toplamından oluşan titizlikle yürütülmesi gerekilen bir süreç. Bu süreci Yurtbay Seramik Ailesi olarak ekiplerimizi iyi yönlendirdiğimizi ve yönettiğimizi düşünüyorum. Bu konuyla ilgili her bir birimimizde ayrı çalışmalar yürütülüyor. Kurumsal rengimizle daha net bir çizgiyle bu noktada kararlı olduğumuzun sinyallerini vermeye başlama sürecimizle, şuan Marka Araştırma çalışmalarımız, Turquality Projemizi hayata geçirmek için attığımız adımlar, sosyal medya ve dijital kanalları daha doğru kullanmaya yönelik çalışmalarımız marka değerimiz ve kurum kültürümüzle ortak bir değer algısı oluşturabilmemiz adına büyük önem arz ediyor. 

Yurtbay Seramik her zaman estetik ve doğaya saygılı çözümler üreterek gerekli sertifikalarla sektörüne öncü olmayı hedefleyen marka değeri sunmayı hedeflemiş, önce doğaya ve insan sağlığına verdiği değerle sektöre katma değer oluşturmaya çalışan gerekli tüm yasal prosedür ve uygulamaları büyük bir titizlikle yürüten bir kurum kültüründen oluşuyor. Bu noktadaki başarısını da her zaman ihracatta aldığı payla güven ve kaliteden ödün vermeyen duruşuyla paydaşlarına göstermiştir. 

Açık fikirli, yenilikçi bir kurum kültürüne de sahip olması her zaman bir adım önde olması için gerekli noktalarda esneme payı bırakarak çok daha keyifli projelerin hayata geçmesine imkân tanımıştır. 

Yurtbay Seramik’in önemli özelliklerinden biri de aynı fabrikada tüm ürünlerin üretilmesi. Yer karosu, duvar karosu, geçmeli dijital karolar, küçük ebat karolar, yapı kimyasalları ve frit aynı alan içerisinde üretiliyor. Tüm ürünlerin tek marka altında toplanması ve temin edilmesi Yurtbay’ı benzerlerinden ayıran özellikler olarak ortaya çıkıyor. 

Yurtbay Seramik’in yurt içi ve yurt dışı pazardaki payı ne kadar? Yurt içinde ve yurt dışında neyi hedefliyor?

Yurtbay Seramik Ailesi olarak, 2017 yılını %35 gibi ciddi bir büyüme göstererek kapatmanın mutluluğu içerisindeyiz. Sektörün %6 büyüme gösterdiğini düşünürsek yakaladığımız bu ivme bizleri sektörümüz adına heyecanlandırıyor. 2017’yi geride bırakırken hem yurt içi hem yurt dışı satışlarımızda 2017 için hedeflediğimiz başarıyı yakalamanın tüm ekibe de motivasyon kattığını düşünüyorum. Yurtbay daha farklı projelerde yer alarak ve kârlılığını koruyarak sektöründe katma değer yaratan ve farkındalığı yüksek projeleriyle adından sıkça söz ettiren sektörünün doğasına uygun ve tamamen kendi kurum kültürünü, değerler toplamını yansıtan hep ilerisini hedefleyen, “daha da iyisi ne olabilir?” diye düşündüğü bir 2018 hedefliyor.  

AR-GE inovasyon konusunda neler yapıyorsunuz? İnovasyon ürünleriniz genel olarak hangi projelere hitap ediyor? 

 
Kaliteli ve ürün çeşitliliğine dair duruşumuzu her zaman korumaya çalışıyoruz, yeni üretim tesisimizin devreye alınmasıyla yurt içi ve yurt dışından gelen talepleri geniş ürün gamı ve yenilenen yüzümüz ile cevap vermeye çalışıyoruz. 140 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini sürdürüyoruz. 22 milyon metrekare kurulu kapasitesinin 16 milyonunu yer, 6 milyonunun da duvar karosu kapasitesi oluşturuyor. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, Ar-Ge’nin ürün geliştirmedeki yerini biliyor ve önemsiyoruz. Bu hususta özgün ve katma değeri yüksek ürün üretmenin teknolojiye yatırım yapmaktan geçtiğini düşünüyoruz. Ürünlerimizi şuan 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyoruz ve farklı oluşan talepleri inovatif anlamda hem iç piyasa hem de yurt dışı müşterilerimizde karşılayabiliyoruz. 

Tasarımlarında “Doğadan Sanata” yansıyan kaliteli, güvenilir ve estetik yüzey çözümleri oluşturmayı hedefleyen Yurtbay’ın tasarımcılarından, tasarımlarından bahsedebilir misiniz?

Tasarımcılarımız yenilikçi, dinamik ve estetik algı çözümleriyle sektörü yakından takip eden her biri kendi alanında çok değerli isimler. Dünyada neler olup bitiyor, moda nereye gidiyor yakından takip ediyorlar. Biliyoruz ki moda, seramik sektörünün önemli aktörlerinden biri ve dinamik yapımızın da sebebi. Yurtbay doğadan aldığı ilhamı sanatla buluşturarak özgün ve yeni fikirlerle kendi içsel bütünlüğünde yeniden harmanlıyor ve bu da onun farklı bir marka kültürüne sahip olmasının en önemli nedenlerinden biri. Farklı ülkelerin zevk tercihlerinden kaynaklanan ürün çeşitliliğini her zaman karşılayabilecek kapasiteye sahip olması da kurulduğu günden bugüne uzanan tasarım yolundaki ufkunun açıklığı ve gayretidir. Tasarımlarımızda ahşabın sıcaklığını da, betonun modern havasını da, mermerin klasik ve zarif dokusunu da yakalayabilmemizin hep bu gayretimiz ve farklı dünyalara ortak bir çizgi ve kültürde katma değer yaratma hikâyemizden geldiğini yadsıyamayız.

Sürdürülebilirlik bağlamında; üretimden tasarım aşamasına yol aldığınız sirkülasyonu anlatabilir misiniz? 

Yurtbay Seramik, sürdürülebilirlik yolunda gösterdiği hassasiyet ile sektöre ivme kazandırmaya devam ediyor. MAS Certifed Green ile de çevreye olan duyarlılığımızı belgelemiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu gelişmelerin yaşanması ileri de yapacağımız çalışmalarla ilgili bizleri yüreklendirip her geçen gün “daha iyi ne yapabiliriz?” sorusunu sormamıza ve yöntemlerini araştırmaya sevk ediyor. MAS Certified Green’in, yapı sektörünün önde gelen yeşil bina sertifikalarından biri olma özelliği taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz ve Türkiye’de ilk çalışma olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. Belgenin sürdürülebilirliğin daha geniş kitleler tarafından anlaşılabilmesi ve Türkiye adına büyük önem arz etmekle beraber sektöre de örnek olma özelliği taşıyor. AR-GE ve ÜR-GE ile desteklediğimiz tasarımlarımızı küresel trendler ile harmanlayarak zengin bir yelpazede sunuyoruz.

2018 yılı için bir konsept öngörüyor musunuz? Yurtbay’ı ve dolayısıyla sektörü neler bekliyor?

2017 yılının tasarımlarına baktığımızda doğal mermer, taş görünümlü serilerimizin yanında beton görünümlü, dijital sıra dışı serilerinde dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Söz konusu dönemde Cube, Ares, Siberia, Kristal, Anderson, Amazon, Gravel, Santa-fe, Troia, Simi, Karen, Cumulus, Betokent gibi birçok yeni serimiz ile son tüketicimiz ve bayilerimiz için farklı seçenekler sunmanın mutluluğunu yaşadık. 2018 yılı için daha büyük ebatların beton ve doğal mermer görünümlü ürünlerin yanında klasik ve modern çizgiye sahip farklı tasarımların yer alacağını söyleyebiliriz ancak her firmanın kendi içinde hitap ettiği bir pazarı ve satış kanalı olduğunu da vurgulamakta yarar var. Bizler Yurtbay olarak 2018 yılı için hedeflerimizi geniş ve keyifli bir yelpazede tutarak, tüketicimizin beğenisine sunacağız. Umarım sektör adına şaşırtıcı, yenilikçi bir yıl olmakla beraber farklı tasarımları sıkça gördüğümüz, nihai tüketiciye kendini özel hissettiren tasarımların ağırlıkta olduğu bir yıl olur.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)