Sürdürülebilir Ekosistem Günleri 18-19-20 Nisan 2014

Yılda yaklaşık 150 milyon ton pamuk şeker fabrika bacalarından salınmakta… Tehlikenin farkında mısınız? Şu anda Dünya’da 7.1 milyar insan olduğu düşünülürse basit bir matematikle kişi başı yılda 21 kilogram pamuk şeker tüketmeliyiz ki şu küresel ısınmaya yol açan toz pembe beladan kurtulabilelim. Ortalama bir pamuk şeker çubuğunun 100 gr olduğu düşünülürse 210 çubuk pamuk şeker yemeliyiz. Ama sevindirici olan nokta şu ki, en azından pamuk şekerlerin tadı güzel ve insanların sağlığına olan zararları bir şekerin en fazla yol açabileceği düzeyde. Peki ya pamuk şeker yerine başka bir madde çıksaydı bu bacalardan… Ya bu maddeyi yiyemeseydik ve bırakın yemeyi yanına yaklaştığınızda, kokladığınızda bile kanserojen etkilere maruz kalsaydınız. İşte o zaman halimiz perişan olurdu herhalde. O yüzden kimse halinden şikâyetçi olmasın. Bakın, beterin beteri var.


Sürdürülebilir Ekosistem Günleri; İTÜ Çevre Mühendisliği Kulübü öğrencileri tarafından 4 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Bugüne kadar çevre, iklim değişikliği, biyoteknoloji, küresel ısınma, çevreci teknolojiler, yeşil binalar ve sürdürülebilir enerji kaynakları konusunda onlarca seminer, panel ve konferans gerçekleşmiştir. Bu konularda konuşmak üzere alanında hâkim akademisyenlerin, iş dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarından isimler İTÜ kürsüsüne davet edilmektedir. Her yıl ortalama günde 400 kişiyi ağırlayan kongrenin katılımcı portföyünü ise başta çevre mühendisliği öğrencileri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki lisans ve yüksek lisans öğrencileri ve gönüllüler oluşturmaktadır. Genel olarak katılımcılar il dışından geldiğinden 2 gecelik konaklama da tarafımızdan organize edilmektedir. Bu yıl kongrenin konu başlıklarını ise ekomalzameler ve çevreci tasarımlar, hassas alanlar, yeşil binalar, biyoenerji, rüzgar enerjisi teknolojileri ve çevre etiği oluşturmaktadır. Ek olarak Pazar gününde de, WWF derneğinin düzenleyeceği “Ekolojik Ayakizi” temalı ve ÇEDBİK’in düzenleyeceği “Yeşil Kampüs” temalı atölye çalışmaları kongreye renk katacaktır. Yeşillik açık alanda kurulması planlanan sahnede de canlı performanslarla 2 günün yorgunluğu atılacaktır.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi Maslak'ta İTÜ Ayazağa Kampüs’ünde yer almaktadır. Üniversitenin temsili ve röper nitelikli binalarından birisi olarak tasarlanan İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi, konum olarak Büyükdere Caddesi ve İstinye Yolu’na yakınlığı ile kent içinde ulaşımı oldukça kolay bir noktadır. Konferans Salonu girişinde 210 m2 büyüklüğünde fuayesi ve kayıt masası bulunan tiyatro, sinema, konser gibi etkinliklere de cevap verebilecek ses ve ışık düzenleriyle donatılmış 650 m2 büyüklüğünde, 460 kişi oturma kapasitelidir. Ayrıca internet bağlantısı ve dijital projeksiyon imkanları salon içerisinde yer almaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Çevre Mühendisliği Kulübü (ÇMK), 1994-1995 öğretim yılında dönemin Çevre Bakanı tarafından açılmış aynı yıl faaliyetlerine başlamıştır. ÇMK yönetim kurulu, Çevre Mühendisliği öğrencilerinin katıldığı demokratik bir seçimle göreve gelmektedir. Çevre Mühendisliği öğrencileri tarafından kurulan ve yürütülen ÇMK, Türkiye'de çevre ve kültür bilincini geliştirmeye yönelik bir platform oluşturmayı amaçlamaktadır. Bunun yanında Çevre Mühendisliği öğrencilerine lisans eğitimi süresince teknik destek sağlanarak mesleki temel oluşturulması hedeflenmektedir. Bunlara ek olarak öğrenciler arasında dayanışma ve sosyal bütünlük sağlanması esastır.

Facebook: Sürdürülebilir Ekosistem Günleri ‘14
Twitter: SEG’14
Web: www.seg.itu.edu.tr
İletişim: seg@itu.edu.tr


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)