Avangart Bir Bina: Soumaya Müzesi

Meksika’nın başkenti Meksiko’da bulunan Soumaya Müzesi, 66 binin üzerinde eser barındıran özel bir müze. 1994 yılından bu yana hizmet veren müzenin yeni binası Meksikalı mimar Fernando Romero tarafından tasarlandı ve heykel görünümlü şekli ile simge yapılardan biri haline geldi.

Dünyanın en zengin adamlarından Carlos Slim Helú tarafından yaptırılan ve tamamı bağışlanmış olan müze, kar amacı gütmeyen bir kültür kuruluşu. İki binaya sahip olan müzenin 1994 yılında açılan orijinal binası, Meksiko’nun güneyindeki Plaza Loreto’da yer alıyor. Kentin kuzeyindeki Plaza Carso’daki yeni bina ise 2011 yılında açıldı ve ilk binada yer alan ana koleksiyon buraya taşındı.

Meksiko’nun kentsel algısının olumlu olarak değiştirilmesi için lokomotif bir görev üstlenmiş olan Soumaya Müzesi, çağdaş ve sanatsal bir görünüm yaratabilmek amacıyla avangart bir tasarıma sahip. Bina dışarıdan, organik ve asimetrik şekli, penceresiz ve metalik cephesi ile sürrealist bir heykel izlenimi veriyor.

Yüz elli metre yüksekliğindeki müzede her biri farklı planda yapılmış 6 kat bulunuyor. Binayı, genişliğe ve konuma göre değişen farklı şekil ve çaplarda 28 kavisli çelik kolon ve her kat seviyesinde bir tane olmak üzere 7 yatay kiriş destekliyor. Kavisli kolonlar, ziyaretçilere doğrusal olmayan ama esnek bir dolaşım sağlıyor. Soumaya Müzesi’nin dış cephesi 16 bin adet altıgen alüminyum döşeme ile kaplı. Döşemeler, cephe güvertesini oluşturmak için yapılmış çelik panellerin üzerine yerleştirilmiş. Binaya koruma, dayanıklılık ve farklılık kazandıran döşemeler, hava durumu, ışık ve bakış açısına göre binaya farklı yansımalar da sağlıyor. Bu da binanın formunun farklı koşullarda farklı algılanmasına neden oluyor.

Büyük ölçekli, karışık kullanımlı müzenin girişi geniş ve beyaz bir galeriye açılıyor. Binanın en geniş katı olan en üst katta ise gün ışığının serbestçe içeri girmesine izin veren ve açılabilen askıya alınmış bir çatı yer alıyor. Müze, sanat galerilerine ek olarak, kütüphane, restoran, hediyelik eşya dükkanı ve 350 kişilik bir oditoryum içeriyor. 

Açıldığı günden bu yana, en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Soumaya Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in toplam 380 heykeli ile dünyanın ikinci en büyük Rodin heykelleri koleksiyonunu barındırıyor.

Müzede ayrıca, çoğunluğu 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan ve aralarında Salvador Dalí, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, Pierre-Auguste Renoir, Joan Miró, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Claude Monet, Bartolomé Esteban Murillo, El Greco ve Tintoretto’nun da bulunduğu pek çok Avrupalı sanatçının eserleri yer alıyor.

Müzede bulunan koleksiyonlardan bir diğeri de madeni para koleksiyonu. Müze, İspanyol ve sömürge döneminden kalma eski madeni paraların dünyadaki en büyük koleksiyonunu içeriyor.

Kaynak: kilsanblog


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)