Çocuk Yaşam Köyü

Brezilya'nın göbeğinde, küçük Cancan köyünde, yerel mimarlık firması Aleph Zero ve Brezilyalı tasarım ofisi Rosenbaum, kırsal bir okulun 540 sakini için iki takım konaklama olanağı sunan çocuk yaşam köyü planladılar. Ahşap ve toprak gibi yerel kaynaklarla tasarlanan köy, sakinler için cömert oyun ve yaşam alanları sunuyor.

1973'te Brezilya'nın en uzak bölgelerinden biri olan Formoso do Araguaia bölgesinde, Bradesco Vakfı, 800'den fazla öğrenciye kaliteli eğitim sağlamak için tasarlanmış elli binadan oluşan bir köy olan Canuanã okulunu kurdu.  Artan talebi karşılamak için, 540 çocuğu barındıracak iki devasa ilave konut birimi satın alındı. Bu binalar şehir merkezinin her iki tarafında yer almakta.

Etkinliklerle dolu küçük bir kasaba olarak tasarlanan projede mimarların, çocukların ve öğretmenlerin birlikte yürüttüğü atölye çalışmalarıyla kolektif fikirlerden yola çıkıldı.

10.700 metrekarelik bir alana sahip her bir alan, üç bahçenin etrafında düzenlenmiş, altı yataklı 50 metrekarelik konut yataklarından oluşan on tek katlı bir  hacimden oluşmakta. Footbridges ağı ve binaların tepesindeki ahşap çerçeve açılımı ile desteklenen trambolinler farklı oyunlara imkan sağlıyor.Çocukların özgürce oyun oynayabilecekleri bu alanlar ayrıca çevreye saygılı ürünlerle donatıldı.

Grup çalıştayları sırasında yerel materyal kullanımı ve yerel üretim teknikleri  talep edilmesinden sonra müteahhitlerce ülkede bol bulunan okaliptuslardan yenilenebilir kaynak olarak faydalanıldı. Ve işlemesi kolay prefabrik ahşap yapılar için yerel malzeme kullanıldı.

Duvarlar için ise bölgenin eski üretimlerinde olan kerpiç tuğla  tercih edildi.Bunun nedeni ise ülkenin geleneksel evlerinde olduğu gibi doğal havalandırmanın sağlanması ve ayrıca değişen ısı ve sıcaklık farklarına karşın sürdürülebilir bir havalandırma sağlaması idi. 

Aidiyet kavramı, kültürel kurtarım,  bölgesel özgünlük ve yerel güzelliklerin bir araya gelerek bu köyde çocukların kişisel gelişimlerini desteklemesi planlanıyor. Çocuk Köyü 2018 RIBA ödülü almaya hak kazanan projelerden biri.

Proje Künyesi:

Proje Adı:Çocuk Köyü

Mimarlar: Aleph Zero , Rosenbaum

Bölge:Brezilya

Yıl:2017

Fotoğraf: Leonardo Finotti

Kaynak: archidesignclub




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)