Özgürleştirici Süreçler

Chuon Chuon Kim2 Anaokulu projesi,  Vietnam bölgesinde çocuklar ve yetişkinler arasındaki çapraz etkileşimleri canlandıran bir eğitim ortamı olarak tasarlandı. Okul,  içinde yer alan her yaştan insanın rahat  ve sakin bir atmosferde mekanı keşfetmesine olanak veren ve merak uyandıran kamuya açık bir yapıdadır. Proje çocukların deneyimleme eğilimlerinin de beslenmeleri kadar önemli bir konu olduğu görüşü üzerine kurulmuş.

Projenin kuruluşundaki ana fikir gibi mimarisindeki çizgiler de oldukça dikkat çekici ve aynı zamanda ilham verici.Devasa bir lego binasını andıran anaokulu  sahip olduğu açıklıklar ve yapı dokusundaki desensel boşluklarla hem bir estetik değer taşımakta hem de doğal havalandırma sistemlerini desteklemektedir. 

Sınıflar ve farklı program odaları,  yapı çekirdeğinin etrafında düzenlenmiş, her kat dikey etkileşimi geliştirmek ve çocukları çevrelerine daha fazla ilgili olmaya teşvik etmek için alternatif bir şekilde düzenlenmiştir. Bu teşvik aynı zamanda çocukların içsel yaratıcılıklarını da arttırmayı hedefliyor.

Sınıfların sakin atmosferinin yanı sıra yapının çekirdek diye tanımlandırılan merkezi noktaları oldukça hareketli… Yapının boşlukları sayesinde zemin kattaki bahçe de dahil olmak üzere yapı içinden ve dışından görülebilen perspektif bir diyagram söz konusu.  Bu perspektif gözlem anaokulunun çatısında oldukça güzel bir manzarayı keşfe götüren açık çatı bahçesine kadar uzanıyor. Anaokulundaki keşif yolculuğu, her mekana ayrıca uyarlanmış sonsuz deneyimler ile birlikte çocukları özgürleştirici bir süreç olarak ele alınıyor.


Proje Künyesi
Proje Adı: Chuon Chuon Kim 2 Anaokulu 
Mimarlar: KIENTRUC O
Bölge: Vietnam
Yıl: 2016
Fotoğraf: Hiroyuki Oki
Kaynak: archilovers


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)