EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Yalın Bir Mimari İle Özyeğin Üniversitesi

Yapının genelinde yalın bir mimari benimsenmiş, dış cephedeki brüt beton ve renk kullanımı iç mekân tasarımına da yansıtılmıştır, bunun yanı sıra işletme ve bakım maliyetleri de gözetilerek iç mekânlarda tavanlar da çıplak beton olarak bırakılarak, mümkün olduğunca boya, sıva ve kaplama yüzeylerden kaçınılmıştır.

Proje Yeri: Çekmeköy, İSTANBUL
Tasarım Ekibi: Yeşim HATIRLI (Mimar), Nami HATIRLI (Mimar), Tuğçe ŞAHİN (Y.Mimar) 
                           Gökhan BAŞPINAR (Mimar), Ali TEKİN (İç Mimar), Merve CENGİZHAN (Mimar), 
                           Aslı ALP (Mimar), Sibel EKİCİ YILMAZ (Mimar),
Mimarlık Ofisi: HATIRLI Mimarlık Ltd. Şti.
İşveren: Özyeğin Üniversitesi
Müşavir: Fiba Gayrimenkul
Proje Tarihi: 2016
Yapım Tarihi: 2017
Arsa Alanı (m2) : 17.910 m2
Toplam İnşaat Alanı (m2): 44.500 m2
Statik: Erduman Müşv. Müh. Tic. 
Mekanik: OTM Mühendislik 
Elektrik: ÖZAY Mühendislik 
İç Mekân Tasarımı: HATIRLI Mimarlık 
Peyzaj Projesi: ON Tasarım 
                            Oktan Nalbantoğlu

Özyeğin Üniversitesi için yapılan yurt yapıları, sosyal merkez, lojman ve misafirhanenin yer aldığı arazi; kuzeybatı, güneydoğu yönünde oldukça eğimli bir topoğrafyaya sahiptir. Tasarım kriterlerinde topoğrafya ve yönlenme bağlamsal öncelik olarak öne çıkar. Sosyal donatılar zemin altında çözülerek bir baza oluştururken yurt yapıları bu bazanın üzerinden başlayıp zeminden koparak uzatılmakta ve bu şekilde maksimum yeşil alan elde edilmeye çalışılmaktadır. Böylelikle gelişmemiş çevre koşulları nedeniyle ihtiyaç duyulan zengin ortak etkinlik alanları zengin peyzaja açılan güneydoğu cephelerde tasarlanmıştır.

Kız ve erkek yurtlarında programda verilmiş olduğu üzere 1 kişilik, 2 kişilik ve 3 kişilik odalar düşünülmüş, her katta ortak kullanıma açık mutfak ve dinlenme alanı ile ayrı konumda tasarlanan teraslı etüt odaları planlanmıştır. Soğuk geçen kış koşulları göz önünde bulundurularak yurt birimlerinin kendi düşey sirkülasyon çekirdeklerinden sosyal donatı alanlarına kontrollü kapalı geçiş imkânı sunularak kompakt bir mimari  çözüm hedeflenmiştir. 

Oldukça rüzgârlı bir alanda yer alan yapıda her mevsimde iklimsel konfor sağlayan iç avlular planlanmış, kafeterya, dinlenme, bir araya gelmeye çalışma gibi ortak alanların bu avlulara açılması sağlanmıştır. 

Oldukça rüzgârlı bir alanda yer alan yapıda her mevsimde iklimsel konfor sağlayan iç avlular planlanmış, kafeterya, dinlenme, bir araya gelmeye çalışma gibi ortak alanların bu avlulara açılması sağlanmıştır. Yurt giriş kotundan sosyal donatı alanlarına geçiş, amfileşen bir merdiven ile sağlanmakta, projeksiyon ve ses sistemine sahip bu alan öğrencilere çeşitli etkinlikler için bir araya gelme imkânı sunmaktadır

Yurt giriş kotundan sosyal donatı alanlarına geçiş, amfileşen bir merdiven ile sağlanmakta, projeksiyon ve ses sistemine sahip bu alan öğrencilere çeşitli etkinlikler için bir araya gelme imkânı sunmaktadır.

Yurt odalarının yer aldığı katlarda dolaşım alanları minimumda tutularak yapı ekonomisi sağlanırken, kolay erişim imkânı ile sosyal donatı alanlarının yurtta kalan öğrencilerin kullanımını kolaylaştırması düşünülmüştür. Lojman yapısında 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak 3 farklı büyüklükte birimler yer almaktadır. 

İki ve üç kişilik odalarda öğrencilerin yatak ve çalışma masalarının yer aldığı tek kişilik hacimler oturma/TV köşesi, mutfakçık ve banyonun yer aldığı ortak alanlara açılır. Her odada ve ortak mutfaklarda pencere önünde oturma imkânı sunan cumbalar tasarlanmıştır.

Yapının genelinde yalın bir mimari benimsenmiş, dış cephedeki brüt beton ve renk kullanımı iç mekân tasarımına da yansıtılmıştır, bunun yanı sıra işletme ve bakım maliyetleri de gözetilerek iç mekânlarda tavanlar da çıplak beton olarak bırakılarak, mümkün olduğunca boya, sıva ve kaplama yüzeylerden kaçınılmıştır.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)