Yeni Nesil Öğrenci Yurtları

Renda Helin Design & InterIors

Evinden, ailesinden ve yaşadığı kentten ayrı kalan öğrencilerin korkmadan, evleri gibi benimseyebilecekleri, hatta evlerinden bile daha da estetik bulabilecekleri mekânlar yarattık.

Renda Helin Çılalıoğlu Çizer Y. İç Mimar / 
Renda Helin Design & Interiors Kurucusu

Eski dönemlerde, düşük bütçelerin ayrıldığı ve bu nedenle genellikle sıkıcı ve kasvetli mekânlar olarak karşımıza çıkan kamu yapılarına yönelik bakış açısı günümüzde dikkat çeken bir değişim içerisinde. Bugün çevremize baktığımızda kamu binalarının insanlara daha çok hizmet eden, daha renkli ve özenle inşa edilen yapılara dönüştüğünü görebiliyoruz. Öğrenci yurtlarına odaklı olarak konuyu irdelediğimizde 4-5 kişinin bir arada yaşadığı, öğrencileri motive etmek yerine demoralize etmesi muhtemel, ortak banyoları olan mekânlar aklımıza gelirdi. 

Renda Helin Design & Interiors olarak Öğrenci Yurtlarına bu anlamda yepyeni bir anlayış getirdik ve öncelikle bu genel algıyı kırmak hedefiyle negatifin yerine pozitif algıyı koyduk. Evinden, ailesinden ve yaşadığı kentten ayrı kalan öğrencilerin korkmadan, evleri gibi benimseyebilecekleri, hatta evlerinden bile daha da estetik bulabilecekleri mekânlar yarattık. Öğrencilerin kendi odalarında özgürce yaşayıp, odalarından çıktıklarında ise sosyalleşebilecekleri, ihtiyaç duyacakları her şeyin ellerinin altında olduğu, derslerine kolaylıkla konsantre olabilecekleri ve aynı zamanda spor yapabilecekleri, sağlıklarına özen gösterebilecekleri bir yurt yapısı anlayışını ortaya koyduk. Diğer bir deyişle, hem bireyselliği hem de sosyalleşmeyi önemseyen bir tasarım anlayışıyla yola çıktık. 5 Yıldızlı bir otelden farklı olmayan, tek farkının öğrencilere gösterdiği özen olduğu, ev sıcaklığı anlayışını benimseyen yurtlar yarattık. 

Konforist Edu.Suites Erkek Öğrenci Yurdu

Konforist Edu.Suites bu kapsamda tasarlanan öncü bir yurt projesi oldu. Yazın bile rağbet gören projemizde yüzme havuzu, sauna, sinema, etüt odası, mini market vb. birçok farklı ilgi ve ihtiyaç alanına yönelik mekân bulunmakta. Tüm odalar her gün temizleniyor ve üstelik tüm bu hizmetler için bir aidat ücreti talep edilmemekte.

“Konforist Edu Suites Kız Öğrenci Yurdu” projemiz International Property Awards 2016-2017  kapsamında “Kamu Hizmet Yapısı İç Mekan Tasarımı” ve “Kamu Hizmet Yapısı Geliştirme Projesi” kategorilerinde Türkiye’nin ve Avrupa’nın en iyisi seçilmesinin ardından “Kamu Hizmet Yapısı Geliştirme Projesi” kategorisinde Asya Pasifik, Afrika, Amerika, İngiltere ve Orta Doğu bölge birincilerini geride bırakarak dünya birincisi seçildi. Aynı zamanda, Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri kapsamında ödül alan en genç bayan olarak diğer bir başarının gururunu duydum.

Öğrencilerin kendi odalarında özgürce yaşayıp, odalarından çıktıklarında ise sosyalleşebilecekleri, ihtiyaç duyacakları her şeyin ellerinin altında olduğu, derslerine kolaylıkla konsantre olabilecekleri bir yurt yapısı anlayışını ortaya koyduk. 

Bir sonraki yıl, European Property Awards kapsamında Konforsit Edu Suites Erkek Öğrenci Yurdu projemiz  “Kamu Hizmet Yapısı İç Mekân Tasarımı” kategorisinde 5 Star derecesiyle Türkiye ve Avrupa birinciliği ödülüne, “Kamu Hizmet Yapısı Geliştirme Projesi” kategorisinde ise “Highly Commended” ödülüne layık görüldü. 

Bizim için özel bir yere sahip Konforist Edu.Suites Erkek Öğrenci Yurdu 7,500 m² kapalı, 1,000 m² açık alan olmak üzere 8,500 m² alan içerisinde A ve B bloktan oluşmaktadır. Odalar dört kişilik, üç kişilik, iki kişilik, tek kişilik, VIP ve Suit olarak tasarlanmıştır. 

Odaların içerisinde bulunan dolaplar, mutfak nişleri ve yatak kompartımanları, kişiye özel alan oluşturmak amacıyla, renklerle ve harflerle ayrılmış, böylelikle mekânlar içerisindeki düzen sağlanmıştır. Odalarda yer alan dolapların haricinde, yatak kompartımanlarının alt bölümünde, öğrencilerin bavul, yorgan vb. eşyalarını depolama ihtiyaçlarını gidermek amacıyla çekmeceler tasarlanmıştır. Yataklara takılan, ışık geçirmeyen blackout stor perdeler sayesinde öğrencilere özel bir yaşam alanı oluşturulmuştur. VIP odalar ise tamamen ev kurgusu üzerine tasarlanmıştır. VIP  odalarda yaşayan öğrenciler 4+1 veya 3+1 tipindeki bir evin sahip olduğu konfordan ve tüm olanaklarından yararlanabilmektedirler. Özel salonu, tam teçhizatlı mutfağı, terasları, çift lavabolu banyolarıyla öğrencilerin kendilerini evlerinde hissetmeleri için gerekli tüm detaylar düşünülmüştür. Bununla birlikte, Suit odalarda kalan öğrenciler için de aynı anlayışla, iki ayrı oda rahatlığı sunulmuş, ortak bir banyo ve mutfak nişi ile diğer fonksiyonlar sağlanmıştır. 

Konforist Edu.Suites erkek öğrenci yurdu projesi öğrencilerin konaklayacağı bir yurt yapısı olmanın yanı sıra, aynı zamanda içerisinde sosyalleşebilecekleri cafe, gentlemans club, hobby mutfağı, fitness, crossfit, sauna, masaj odası, sinema salonu, game park, etüt odası, bilgisayar odası, barbekü alanı gibi sosyal faaliyet alanlarını da barındırmaktadır. Bununla birlikte, öğrencilerin herhangi bir sağlık problemi yaşaması durumunda ilk müdahalenin yapılabileceği bir revir de yurt içerisinde bulunmaktadır. Projenin her noktasında ve odaların içinde mekânları daha eğlenceli hale getirmek amacıyla hem esprili hem de bilgilendirici görseller kullanılmıştır. Görseller öğrencilerin çamaşır yıkama ve ütüleme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi için tasarlanan çamaşırhaneyi bile eğlenceli bir hale getirmiştir. Cafe bölümünde ise öğrencilerin gelecekteki meslekleri yansıtılmış, Tesla, Mozart, Bruce Lee, Steve Jobs, Gandi vb. dünyayı  değiştiren ve şekillendiren insanlar anılarak öğrencilere onlardan biri olabilme ihtimali vurgulanmak istenmiştir. 

Fotoğraflar: Furkan Uyan

Her mekân, kendi içerisindeki özel konseptiyle, eğlenceli, yol gösterici ve öğrencilerin kendine güvenmesi için motive edici, yaşayan bir bütünün içinde fakat aynı zamanda ayrı üniteler halinde tasarlanmıştır.

6,000 m² toplam inşaat alanına sahip Konforist Edu.Suites Kız Öğrenci Yurdu projemizde ise dış cephe tasarımında iç mekâna atıf yapan, kurumsal renklerden oluşan raylı panjurlar, güney yönünden gelen güneşi kesmesi amacıyla kullanılmıştır. Tercihe göre açık ya da kapalı şekilde kullanılabilen, ikinci bir perde görevi görerek odalardaki mahremiyeti sağlayan güneş kırıcılar interaktif tasarımıyla yapıyı adeta hareket edebilen bir canlıya dönüştürmüştür. 

Fotoğraflar: Furkan Uyan

Yapının oda bölümlerinde, her bir öğrenciye özel olarak tasarlanmış dolaplar, çalışma masaları, mutfak nişleri ve yatak kompartımanları yer almaktadır. Kompartımanlar renklerle ve harflerle birbirinden ayrıştırılmış, düzen ihtiyacına farklı bir bakış açısı ile çözüm getirilmiştir. Yatak kompartımanlarının üst bölümünde, öğrencilerin sıklıkla kullandığı dolaplara alternatif olarak, özel depolama alanları oluşturulmuş, günlük kullanım dışında kalan eşyalar için alan yaratılmıştır. Yatak bölümlerinin kişiye özel bir mekana dönüşmesi amacıyla her bir kompartımana ait olacak şekilde blackout stor perdeler kullanılmıştır. Böylelikle, öğrenciler için birbirinden bağımsız şekilde ışık kullanabilme imkanı yaratılmıştır. Belirli odalarda ise teras alanları oluşturulmuş, öğrencilerin yaşadıkları mekanda ev konforunu hissetmeleri hedeflenmiştir.

Konforist Edu.Suites Kız Öğrenci Yurdu

Her iki projemize de zemin oluşturan ofis felsefemiz her şeyden önce hayal etmektir. Dünya hayal ettiğimiz kadardır ve var olur.

Bireyselliğin oda bölümlerinde ön planda tutulduğu yaklaşıma tezat bir şekilde, ortak alanlarda, sosyal iletişimi arttırmak amacıyla, kafe, hobi mutfağı, etüt odası, cep sineması, havuz, sauna, Türk hamamı, fitness ve çamaşırhane gibi mekânlara yer verilmiştir. Tüm ortak alanlar, enerji verici, pozitif renklerle ve mesajlarla donatılmıştır. Çamaşırhane bölümünde yer alan makinelerin her birinin adlandırılması gibi tüm mekânlar kendi içinde farklı bir espriyi temsil etmekte ve bir araya geldiklerinde özgünleşen bir bütünü oluşturmaktadırlar. Böylece, öğrenciler ve mekân arasındaki iletişim güçlendirilmiş, sadece o mekânda yaşayanların anlayabileceği ortak bir dil yaratılmıştır.

Her iki projemize de zemin oluşturan ofis felsefemiz her şeyden önce hayal etmektir. Dünya hayal ettiğimiz kadardır ve var olur. Biz kendi hayallerimizle müşterilerimizin hayallerini harmanlayarak gerçekleşen ve ayağı yere basan projeler üretmeyi seviyoruz. Yeni konseptler, yeni bakış açıları üretmeyi, tasarım kavramını sürekli olarak sorgulamayı ön görüyoruz. Her zaman değişimden ve yenilikçi fikirlerden yanayız. Bu nedenle, eğer ortaya çıkan tasarım yenilikçi ise dünyaya ve tasarım dünyasına yeni bir anlayış katıyorsa, yeni bir bakış açısı kazandırıyorsa, işte o zaman doğru kriterlerle, doğru bir yolda yürümüş sayıyoruz kendimizi.

Bununla birlikte, ‘Yeşil Tasarım’ ve ‘Küresel Isınma’ ofis olarak en çok önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Tasarladığımız yurtlarda yağmur suyu depolama sistemleri, LED sistemleri ve tüm elektronik aletlerde A++ ürünler almaya ve kullanmaya dikkat ediyoruz. Tüm projelerimizde güneş enerjisi, yağmur suyu depolama sistemleri, ekolojik ve geri dönüşebilir ürünler kullanmayı tercih ediyoruz ve müşterilerimizi bu konuda bilinçlendirerek teşvik etmeye çalışıyoruz.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)