Londra Tasarım Festivali İçin ‘MultiPly’

Waugh Thistleton Architects ve Arup işbirliğiyle, Londra Tasarım Festivali için Amerikan sertağaçlarından muhteşem bir pavyon inşa edildi

‘MultiPly’ adını taşıyan modüler çapraz lamine lale pavyon, üst üste binen ve birbirine geçen labirent benzeri birbirine bağlı alanlardan oluşuyor.

Waugh Thistleton Mimarlık, Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC) ve ARUP, 15 Eylül 2018 tarihinden itibaren V & A Müzesi’nin Sackler avlusunda sergilenmeye başlayacak olan modüler çapraz lamine lale pavyon 'MultiPly' için bir araya geldiler. Londra Tasarım Festivali’nin en dikkat çekici projelerinden biri olan MultiPly, birbiriyle örtüşen ve iç içe geçen, labirent benzeri birbirine bağlı mekânlardan oluşurken ziyaretçilerin, evlerimizi ve şehirlerimizi tasarlama ve inşa etme şeklimizi yeniden düşünmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Üç boyutlu yapı, sayısal olarak oluşturulmuş derzlerle 17 modül Amerikan lale ağacından çapraz lamine keresteden (CLT) yapılmış esnek bir sistemden oluşturulacak. Yapım malzemeleri tıpkı düz paketlenmiş mobilyalar gibi, parçalardan oluşan bir kit olarak gelecektir ve bir haftadan kısa bir sürede basit ve sessiz bir şekilde monte edilecektir. Pavyon modüllerden inşa edildiği için, Londra Tasarım Festivali'nden sonra yeni ve farklı bir yerde tekrar monte edilebilir. MultiPly, mevcut çağın en büyük güçlüklerinden ikisini karşı karşıya getiriyor: Konut ihtiyacı ve iklim değişikliğiyle mücadele etme konusundaki aciliyet, modüler sistemlerin ve sürdürülebilir yapı malzemelerinin bir çözüm olarak sunulmasını sağlıyor.

Blavatnik Salonu'ndan avluya bakan yapının görünümü. Fotoğraf: Forbes Massie.

Waugh Thistleton mimarlık ofisinin kurucularından Andrew Waugh, “Bu projenin asıl amacı, çevresel zorlukların yenilikçi ve uygun fiyatlı inşaatlarla nasıl ele alınabileceğini tartışmaktır. Hem konut hem de CO2 emisyonları açısından bir kriz noktasındayız ve lale ağacı gibi çok yönlü ve sürdürülebilir bir malzemenin inşasının bu sorunları ele almanın önemli bir yolu olduğuna inanıyoruz” diyor.

9 metre yüksekliğindeki Amerikan lale ağacı enstalasyonu gün boyunca eğlenceli bir alan sunmayı vaat ediyor. Labirent alanlar, bir dizi merdiven, koridor ve açık alanlardan oluşan kurulum ziyaretçileri ağırlarken onları ahşap mimarisinin potansiyelini keşfetmeye davet edecek. Pavyon akşamlarıysa, hafif bir aydınlatmayla daha sessiz ve düşünceli bir ortam yaratarak doğal malzemenin güzelliğini yansıtacak.

Yapının yaşam döngüsünü gösteren bilgi görseli. Fotoğraf: Waugh Thistleton.

Waugh'a göre, yapı, insanları merdivenin yukarı ve aşağı basamaklarındaki yolculukla, mekanın ve ışığın keşfine davet edecek. MultiPly, cephe ve avlu görüşlerine izin veren yüksek düzeyde bir geçirgenliğe sahip olmanın yanı sıra izleyicileri yapıya dahil ederek, V & A müzesinin varolan miras cephelerine yeni ve dikkatli bir şekilde deneyimlemelerine olanak tanıyor.

Waugh Thistleton Architects, uzun yıllardan beri inşaatta yenilikçi ahşap kullanımına öncülük ediyor. MultiPly projesi, yeni ve daha sürdürülebilir bir bina inşa ederek, hazır bir karbonnegatif malzeme olan Amerikan lale ağacını modüler tasarımla bir araya getiriyor. Proje, AHEC’in, David Adjaye, Amanda Levete, Alex de Rijke, Alison Brooks gibi birçok büyük mimarla yaptığı çalışmalardan sonra şimdi de Waugh Thistleton’un Amerikan lale ağacı çapraz lamine kerestenin yapısal, estetik ve çevresel özelliklerini gözler önüne sergilemesiyle devam ediyor. 

Arup Proje Direktörü Carolina Bartram konuyla ilgili şunları söyledi: “Daha önce Sonsuz Merdiven (Endless Stair) ve Gülücük (The Smile) gibi enstalasyonlarla başlayan sertağaç çapraz lamine keresteyi keşfimiz MultiPly projesiyle devam ediyor. MultiPly, dokunsal ve uyarlanabilir malzeme ile deney ve yenilik yapmak için eğlenceli bir fırsat sunuyor. Son derece basit gibi görünen istiflenmiş kutuların aslında çok karmaşık bir mühendislik çalışması oluşu ve heykelin V & A müzesinin yeni tamamlanmış, zarif Sackler Avlusunda sergilenmesi projeyi daha da ilginç hale getirmiştir. Daha önce Sackler Avlusu için mühendis olarak çalışmış olmak ve şimdi de MultiPly için mühendislik tasarımına katkıda bulunmak bizim için bir ayrıcalıktır.” 

Sergi alanına giden yoldan Sackler Avlusu'na bakan görsel. Fotoğraf: Waugh Thistleton.

Çapraz lamine ahşap (CLT), tüm binaların yapısını oluşturan duvarlar ve zeminler oluşturmak için kullanılabilen bir kompozit kerestedir. Her bir ardışık tabakada dik açılı ahşap plakalar ile katmanlı bir yapıya sahiptir ve kontrplağa benzer şekilde her iki yönde de eşit mukavemete sahip bir panel oluşturur. Ağırlıkların karşılaştırılması söz konusu olduğunda, CLT çelik ve betondan daha güçlüdür ve inanılmaz yüksek toleranslarla işlenebilir. Bu, prefabrikasyon ve hızlı montaj için idealdir, inşaat sürelerini yaklaşık yüzde 30 azaltır. 

AHEC Bölge Direktörü Roderick Wiles şöyle konuştu: “CLT genellikle yumuşak ağaçlardan yapılır. AHEC ilk olarak Arup ile birlikte, Kuzey Amerika’da hızlı büyüyen lale ağacından yapılan CLT ile deneme sürecini başlattı. Plakalar ABD'den ithal edilirken paneller İskoçya’daki İngiliz CLT fabrikasında üretilecek. Testler, lale ağacının ladinden(alaçam) çok daha güçlü olduğunu göstermiştir, ayrıca lale ağacı muhteşem bir görünüme sahiptir. MultiPly projesiyle yeni bir harika öğrenme deneyimi yaşıyoruz ve ahşap ile tasarım yapmak isteyen herkes için bir ilham kaynağı olacak eşsiz bir hikaye sunuyoruz.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)