Yerini Hatırlatan Mimari: Park Adana AVM

Sabri Paşayiğit Architects tarafından tasarlanan Park Adana AVM Projesi’nde, kullanıcılara daha önce bulundukları yerlerin hatırlatılması, sokak boyunca tasarlanan insan ölçeğindeki cepheler sayesinde bir nostalji yaratılması istenmiştir.  Tasarımın bu özelliği, alışveriş alanında ya da geçip gidilen yerlerde karşılaşılan farklı tatlarla da yakalanmaya çalışılmıştır.

Proje alanı bir su güzergahı üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle mimari tasarımda ana konsept, tüm şehrin ambiyansına kendi karakterini yansıtan suyun doğal hareketinin takip edilmesiyle ortaya çıkmıştır.

Yatırımcılar, proje sürecinin başında çevresiyle ilişkili, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek bir kent eğlence merkezi inşa etmek istemişlerdir. Alışveriş deneyiminin yanı sıra; tüm sirkülasyon alanında devam eden botanik bahçeleri, süs havuzları ve çeşmelerle rekreasyon alanları zenginleştirilmiştir.

Katlar arasındaki görsel kontrolü arttırmak için galeri konstrüksiyonu her katta genişletilmiş ve gün ışığının iç mekana girmesini sağlamak için tasarım cam kubbe formunda bir ışıklık ile tamamlanmıştır. Projenin bulunduğu Adana ili, sıcak bir bölge olduğundan, ışıklık seçiminde Füme renk temperlenebilir solar Low-E Şişecam Düzcam kullanılmıştır. Bu sayede, böyle sıcak bir bölgede, hem tüm çatıyı kaplayan bir ışıklık tasarlanabilmiş hem de istenen ısı yalıtımı sağlanmıştır.

Çevreci bir tasarım anlayışıyla, bölgedeki yer altı suları da proje tasarımına dahil edilmiştir.  Tasarlanan sistemle toplanan yeraltı suları, tüm projenin ısıtma ve soğutma sistemleri tarafından kullanılabilecek bir sıcaklığa getirilerek sisteme entegre edilmiştir.

2015 yılında inşaatı başlayan Park Adana Alışveriş Merkezi 2017 Nisan ayından beri kullanıcılara hizmet vermektedir.


Proje Künyesi: 
Proje Adı: Park Adana AVM
Mimarlar: Sabri Paşayiğit Architects
İşveren: MT Gayrimenkul
Bölge: Adana, Türkiye
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2017
Toplam İnşaat Alanı: 140.000 m2
Fotoğraf: Cemal Emden


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)