Parabolik Kemer: Fiyort Evi

Danimarka’nın dokuzuncu büyük şehri olan Vejle’nin rıhtımlardan yeni bir heykel formu yükseliyor bugünlerde. İzlandalı- Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson ve mimarlık stüdyosu ekibiyle yıllar süren araştırma ve işbirliğinden sonra tamamlanan proje Eliasson’ın tasarladığı ilk mimari bina olma özelliğini taşıyor. Danimarka’nın Vejle kentinde olan mimari yapı 9 Haziran 2018’de açıldı.

Fjordenhus ( fiyort evi) olarak adlandırılan ve yatırım şirketi Kirk Kapital’in yeni genel merkezi olacak olan yapı, halka açık olacak. Eliasson tarafından tasarlanan bina özel olarak tasarlanmış mobilya ve aydınlatmayı da içeriyor.

Vejle Fiyordu limanında bulunan yapı, parabolik negatif alanlar yaratmak için oyulmuş bölümleri olan dört kesişen silindiri içeriyor. Eliasson, “Suyun ışıldayan yüzeyine, günün farklı saatlerinde suyun değişen, dalgalanmalarına ve akışına tepki verecek olan organik bir binanın nasıl yaratılacağı konusunda daha önce denemelerimiz oldu” diyor.

Bir kalenin ve bir sanayi bölgesi arasında yer alan Olafur Eliasson’un ilk mimarisi, büyük bacalara veya siloya benzer dört büyük silindirden oluşan merkezi bir yapıya sahipken, parabolik kemerlerin düzensiz düzenlenmesi doğal yapılara işaret ediyor.

28 metre  yüksekliğindeki Fjordenhus, ticaret bölgesi olan Havneøen boyunca gezinirken hemen fark ediliyor.  Eliasson ekibi ayrıca proje için özel aydınlatma armatürleri, mobilyalar ve sanat eserleri tasarladı. Studio Olafur Eliasson’un tasarım sorumlusu Sebastian Behmann, “Süreç boyunca, koreografiye ve mekanların dizilişine çok dikkat ettik, ışığın ve akustiğin modülasyonunu kullanarak tüm duyusal yönlerini arttırdık” diyor.

28 metre yüksekliğindeki Fjordenhus (bir yaya köprüsü üzerinden ulaşılabiliyor), Vejle Fiyordu ile şehir merkezi arasında yer alan bu sanayi ve yerleşim bölgesinin yeniden gelişim sürecine önemli bir katkı sağlanabileceği düşünülüyor.

Kaynak: archdaily 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)