Tasarım En İyi Yatırım

Murat Armağan, Arman Tasarım

Dünya çapında marka olmuş büyük firmalara bakarsak hepsinin ortak noktası iyi tasarım, ekolojik üretim, tüketiciyi anlama ve beklenenin üstünde bir ürün anlayışı var.

Endüstriyel tasarımın sürdürülebilir ve ekolojik boyutu ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz? Ülkemizde yapılan çalışmalarda bu kavramların özümsendiğini, doğru algılandığını ve uygulandığını düşünüyor musunuz?

Dünya çapında marka olmuş büyük firmalara bakarsak hepsinin ortak noktası iyi tasarım, ekolojik üretim, tüketiciyi anlama ve beklenenin üstünde bir ürün anlayışı var. Yaşamı ve teknolojiyi sorgulayan yenilikçi ürünlerle her gün hayatımıza yeni değerler, deneyimler katıyorlar. Onları başarılı yapan en önemli etken sürdürülebilir olması. İyi tasarım, kaliteli üretim ve yenilik yapmazsanız markanız yok olmaya mahkûmdur.


Müşteri beklentisini aşarak karşılayan, hayatını kolaylaştıran tüm markalar bugün hayatımızda vazgeçilmez. Türk sanayisi yenilik yapma konusunda biraz çekimser davranıyor. Firmaların tasarımı, firma stratejisi olarak ele alınması gerekiyor. Kaliteli üretimle beraber iyi tasarım markalaşmayı ve ticari başarıyı getiriyor.

Elbette yenilikçi ve ticari başarı sağlayan ürünler oluşturmamız bekleniyor. Ancak proje planı, bütçe tedarik yönetimi ve teknoloji gibi parametreler proje başarısında diğer değişkenler. Projenin sonuca ulaşması için bu mekanizmaları kurgulamak oldukça önemli. Doğal olarak müşteriler iç süreçlerine de dokunmamızı ve proje konusunda onları yönetmemizi bekliyorlar. Ürünü sonlandırmak ve ticarete kazandırmak, değer yaratmak için tüm bu aşamalarda destek veriyoruz.

Ülke olarak ciddi bir üretim gücümüz var ve katma değerli teknolojiler üretiliyor. Buna karşın tasarıma yeteri kadar yatırımın yapılmadığını düşünüyorum. Dünya markaları çıkarmak için tasarıma bir maliyet unsuru değil, yatırım olarak bakması gerekiyor iş dünyasının. Tasarım en önemli yatırımdır.

Endüstriyel tasarım sürdürülebilir inovasyon için önemli bir arena... Bu bağlamda sürdürülebilir tasarım aşamalarından bahsedebilir misiniz?

Arman Tasarım olarak bir projeyi fikir aşamasından, seri üretime geçen tüm süreçte ürünün ve müşterinin yanında aktif rol alıyoruz. Deneyimle şekillenmiş müşteri odaklı proje yönetim süreci sayesinde proje yönetimini etkin uyguluyoruz. Böylece yatırım yapılan fikirleri ürünleştiriyor, ticari fırsatlar yaratıyoruz.

Tasarım çalışmalarımızda en önemli kriterlerden biri ticari başarı sağlayan ürünler geliştirmek. Müşterilerimizi dinliyor, ürünlerini anlıyor ve ihtiyaçları tanımlayıp yenilikçi çözüm geliştiriyoruz. İyi bir fikir ortaya çıkar, başarılı tasarım süzgecinden geçer, doğru yöntemlerle ürünleşir ve ticarileşirse proje sahibi firmanın geleceğini şekillendirir. Proje sonuçlarında tescil nitelikli, patent odaklı ürünler hedefliyoruz. Bu yaklaşım sayesinde müşterilerimize ve iş ortaklarımıza birçok patent kazandırdık.

Tasarladığımız her fikri ürünleştirmek, ürünleştirdiğimiz her ürünü ticarileştirmek, tasarım ve yenilik özellikleri ile ayırt edici ve üstün kılarak ekonomik değere dönüştürmek en önemli özelliğimiz.

Firmalara yenilik ve AR-GE çalışmalarında önemli bir motivasyon kazandırdığımıza inanıyoruz. Proje çalışmasında sonuca ulaşacağını bilmek, firmalar için yeni ürün çalışmasına güvenle başlamasını sağlıyor. Gerçekleştirdiğimiz birçok ürün kendi alanında birer ilk niteliğinde. Gerek tasarım özelliği, gerek kullanılan teknoloji, gerekse farklı üretim yöntemleri her proje için yenilik fırsatı. Deneyimli ekibimizle bu fırsatları değerlendiriyoruz.

Tasarım dünyasının en saygın ödüllerinden biri olan Red Dot’da bu yıl iki ayrı ödüle layık görüldünüz. Yenilikçilik, tasarım ruhu, işlevsellik, estetik, teknik özellikler ve tüketiciye sağladığı fayda kriterleriyle ödül aldığınız tasarımlarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?

Arman Design tarafından Ermaksan için tasarlanan ve iki yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olan Fibermak, lazer kesim teknolojisi ile çalışan bir metal işleme makinesi. Kusursuz kesim kalitesi ve yüksek enerji tasarrufu sağlayan ürünün tasarımında kontrol paneli ve ana güvenlik ışığı ile birleşim köşesi benzersiz formun başlangıç noktası olarak tanımlanıyor. Keskin kenarları ve fonksiyonel yüzeyler arasındaki geçiş özelliği ile Fibermak metal biçimleme endüstrisinin doğasından ilham alıyor.

Tasarım ve mühendislik süreçleri Arman Tasarım tarafından yürütülen Fibermak, Red Dot 2014 ödülünün yanı sıra teknolojik yenilikleri ve üstün tasarım özellikleriyle tasarım dünyasının en prestijli iki ödülünün, 2014 iF Product Design ve 2013 Good Design ödüllerinin de sahibi oldu.

Red Dot 2014’te Arman Tasarım’a ikinci ödülünü getiren, Armas Elektronik için tasarlanmış Flare Araç Üstü İnce Sinyal ürünü ise polis, kurtarma ve kamu güvenlik araçlarında kullanılmak üzere üretilmiş, ışıklı ve sesli uyarı sistemine sahip olan bir tavan sinyal cihazı. Farklı ölçü ve fonksiyonlara uyarlanabilmesi için modüler yapıya uygun üretim yöntemleri seçilerek tasarlanan ürünün alüminyum ekstrüzyon metodu ile üretilmiş gövdesi, yan fonksiyon birimlerinin üretim aşamasında kolaylıkla eklemlenebildiği bir taşıyıcı omurgayı oluşturuyor. Kullanılan LED teknolojisi ile siren ve projektör mühendisliği sayesinde ince ve hafif bir görünüme sahip olan ürünün yan siren birimlerinden başlayan dinamik formunun ürün tüm çevresinde sürdürülmüş. Böylelikle fonksiyonel niteliği olan ürün, dengeli bir biçim diline ve tasarım bütünlüğüne sahip olmuş.

Çocuk oyun alanları kentsel tasarımın bir parçası. Ayrıca çocuklarımızın sağlıklı gelişimi ve sosyalleşmeleri açısından önem teşkil eden kamusal alanlar. Ufo Shake, Moleculer Playground ve Flow Slide oyun birimlerinin tasarım fikrinin çıkış noktası nedir?

Çocuk gelişim uzmanları tarafından iletişim çağında multi-medya araçlarıyla iç içe büyüyen çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi için önemli bir fırsat alanı olarak görülen çocuk oyun alanlarının özellikle de kent yaşamındaki değeri giderek artıyor. Çocukların kendilerini özgürce ifade ettikleri oyun alanlarının daha çok deneyim yaşatan, eğlendiren, aynı zamanda sağlıklı ve etkileşimli oyun tasarımları ile kurgulanan bir yapıda olması gerektiği bilinciyle Türkiye’nin önde gelen oyun parkı firmaları için yeni nesil oyun birimleri tasarlıyoruz. Ufo Shake ve Moleculer oyun birimleri Doapark tarafından üretiliyor.

Moleküllerin oluşturduğu madde kurgusunu çocuk oyun alanlarında yeniden canlandıran Moleculer Oyun Birimleri, temelde molekülü temsil eden geometrik birimlerin birbirlerine eklenmesiyle oluşuyor. Birimler, 15 derecelik eklemelerle sınırlandırılmış olmasına rağmen oldukça esnek bir oyun alanı kurgusu yaratma olanağı sunuyor. Moleculer Oyun Birimleri ile her park alanı kendi geometri ve deneyim kompozisyonunu oluşturma şansına sahip olurken, kurgusunun değiştirilmesi ve farklı oyun birimlerinin eklenmesi ile çocuklar için yeni bir deneyim fırsatı meydana getirilmiş oluyor. Moleculer Oyun Birimleri ile her park alanı kendi geometri ve deneyim komposizyonunu oluşturma şansına sahip oluyor; bu da her çocuk için yeni bir deneyim fırsatı anlamına geliyor. Moleculer Oyun Birimleri kurulduktan sonra zaman içinde kurgusunun değiştirilebilmesi ve farklı oyun birimleri eklenerek genişletilebilmesi konusunda da esneklik sunuyor.

Oyun parklarının çocuklar için daha sağlıklı ve eğlenceli alanlara dönüştürülmesi amacıyla geliştirilen diğer bir tasarım da Ufo Shake. Her yöne esneyebilen bir yay üzerinde çocukların oturabileceği 360 derece dönen ‘Ufo’ görünümlü platformdan oluşan Ufo Shake, çocukların birlikte eğlenmeleri için titizlikle çalışılmış neşeli bir ürün. Ufo Shake’te eğlence, çocuk sayısı ile doğru orantılı… Çocuk sayısı ne kadar artarsa eğlence o kadar fazla oluyor. Ufo Shake’e binen çocuklar, Ufo’nun dengesini değiştirerek her yöne sallanmasını sağlıyorlar. Hedefimiz, beraber eğlenmenin önemine odaklı bu ürünü ile parkta yeni arkadaşlar edinmek artık çok daha kolay… Fiziksel gelişim ve ortak etkileşim alanında çocuk gelişimine oldukça yararlı bir tasarım olan Ufo Shake aynı zamanda denge gelişimi için de iyi bir deneyim. Ürün aynı zamanda kendi ekseni etrafında sürekli olarak dönebiliyor. Çocukların bir arada yarattıkları ivme ile harekete geçen ürün grup halinde denge noktasını değiştirdiklerinde dönüşe bir salınım ekliyor.

Çocuk oyun alanları için tasarladığımız organik geometriye sahip ürünlerden biri olan Flow Slide sevdiğim projelerden biri, sıradan kaydıraklara yepyeni bir yorum getiriyor. Kayma eylemindeki akıcılığın gözlemlenerek oluşturulduğu kıvrak iniş hattı ve taşıyıcı birimlerinde de aynı akıcılığın kullanılması Flow Slide’ı ayrıştıran özelliklerden bazıları. Kompozit malzemelerle üretilen oyun birimi, üretim yönteminin sunduğu form özgürlüğünü kullanarak tasarlandı. Aynı zamanda malzemenin parlak yüzeyi akıcı formun özelliklerini yansıtıyor.

Genellikle çocukların oyun alanlarında görsel şirin bir dünya kurgulanmaya çalışılıyor, yetişkinlerin perspektifinden. Oyun tipleri klasikleşmiş, birbirinin türevi. Gelişim çağındaki çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi ve doğru görsellikle beslenmesi çok önemli. Biz mevcut ürünlerin bir adım sonrasını aradık. Gerçekten yetişkin perspektifi ortaya koymaya çalıştık ve alanları deneyim merkezleri niteliğinde planladık. Bunu yaparken bu mekanların kent mimarisinin de bir parçası olduğunu hatırlatmak istedik.

Çocukların dünyasına baktığımızda ise salıncak ve kaydıraktan oluşan bir oyun alanı yeterince eğlenceli değil. Sanal dünyanın çeşitli ve renkli oyunlarını tercih ediyorlar, sosyallikten uzaklaşıyorlar, hızlı tüketim çılgınlığı onları da negatif etkiliyor. Biz de bunları göz önüne alarak tasarım kriterlerini yeniden oluşturduk. Çocuğun parktaki hareketlerini, güvenliğini, ünitelerde geçirdiği vakti, kullanım sayılarını sorguladık. Sosyalleşmenin önem kazandığı 5-12 yaş aralığında beraber oyun oynamayı, yardımlaşmayı ve oyununu paylaşmasını hedefledik.

Kendinizi tasarım sürecine nasıl hazırlıyorsunuz? Günlük yaşantımızda tasarımın yeri üzerine felsefesiniz nedir?

“Gerçek ihtiyaç” ve “Yenilik” en önemli süreç kriterlerimizden. Projeyi ortaya koyan ihtiyacın gerçekten tanımlandığından emin olur, adımlarımızı bunun üzerine atarız. “Yenilik” ihtiyacı karşılama adına ortaya konan anahtar çözüm niteliğinde. “Güncellik” ise çözümün doğru zamanda doğru yere konumlanmasını hedefler. Tasarım ve fonksiyonel özellikleri buna göre inşa ederiz. Bu kriterlerin doğru kesişmesi ile proje rotasını belirleyecektir.

Yaratıcılığı bilimsel metotlarla iş modellerine dönüşmek bizim felsefemiz. Yüksek katma değer yaratmak iş ortakları ve müşterilerimizle tasarım merkezli ticari fırsatlar oluşturmak da hedefimiz. Tasarladığımız ürünler fikir aşamasından üretim aşamasına kadar yönettiğimiz projeler. Üretim sonrasında da satış ve tüketici beklentilerini izliyor, geliştirmeler yapıyoruz.

Proje geliştirme, ürün tasarım ve ürün geliştirme danışmanlığı hizmetleri veriyoruz. Müşterimize fark yaratan ve katma değerli ürünler geliştirerek rekabet ve yenilik gücünü artırmaya çalışıyoruz. Proje sürecinde sadece görsel bir tasarım alanı değil, üretim detayları, montaj kolaylıkları, maliyet yönetimi ve üretim yöntemleri gibi ürün geliştirmenin adımlarını tümüyle kapsıyoruz.

Ülkemizin kaynaklarını ve değerli iş gücünü nitelikli iş alanlarında ve katma değerli ürünlerde değerlendirmeliyiz. Arman Tasarım olarak müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla öz kaynaklarımızı yüksek değer ile sunacağımız yenilikçi projeler peşindeyiz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)