Her Konuda En İyi Olma Hedefi ile Yola Çıkıldı, LEED Platin Aldı...

Proje Sahibi: Bay İnşaat
Müteahhit Firma: Bay İnşaat
Mimari Proje: Chapman Taylor Spain, Chiris Lanksbury (UK), Elbino Gomez (Spain)
Belediye Projesi: Piramit Mimarlık, Y.Mimar Turgut Toydemir
İç Mimari Projesi: Metex Design Group, Y.Mimar Sinan Kafadar, Y.Mimar Hülya Erk
42 Shops Mimari Proje: Abdullah Burnaz
Peyzaj Projesi: DS Mimarlık, Dr. Mimar Deniz Aslan, Y.Mimar Sevim Aslan
LEED Danışmanı: MİMTA Mimarlık

Bay İnşaat tarafından geliştirilen 42 Maslak projesi, Maslak’ta eski İstanbul Çorap Fabrikası’nın yerine inşa edilen, takriben 220 bin m2 kapalı inşaat alanına sahip bir yatırım.

Her konuda en iyi olmak hedefiyle yola çıkılan, Chapman Taylor Espana ve Piramit Mimarlık tarafından projelendirilen 42 Maslak’ın, Detay Mühendislik ve HB Teknik tarafından mekanik ve elektrik tasarımı, Metex tarafından iç mekan tasarımı, DS Mimarlık tarafından peyzaj tasarımı, Axis Facades tarafından cephe danışmanlığı gerçekleştirildi. 42 Maslak yatay ofislerinde LEED CS (Core and Shell) değerlendirme sisteminin neredeyse tüm kriterleri en yüksek seviyede karşılandı.

LEED sertifikasyon danışmanlık süreci, bina enerji modellemesi, Commissioning ve ilgili diğer hizmetlerin Mimta EkoYapı tarafından yerine getirildiği binalarda, özellikle pasif mimari önlemler ve bina sistemlerinde en son teknolojinin kullanılması sayesinde LEED Platin sertifikası alındı. Enerji tüketimi, gün ışığı, ısısal konfor gibi simülasyona dayalı analizlerin tasarım süreci ve inşaat malzemesi seçimine yol göstermesi, yağmur suyu yönetim senaryolarının yağmur suyu akış simülasyonları ile geliştirilmesi, ısıtma ve soğutma ekipmanlarının seçiminde yaşam döngüsü maliyetlendirmesi yaklaşımının kullanılması ülkemizde ilk defa bu çapta bir projede kullanılan yeşil bina stratejilerinden birkaçı.

42 Maslak projesinin Yatay Ofisleri, yüksek çevreci performansları dolayısıyla Yeşil Bina sertifikası olarak adlandırılan LEED Platinum sertifikası alarak Türkiye’de bu sertifikaya sahip olan ilk ticari ofis projesi oldu.

42 Maslak, doğru profil, doğru yönetim, kaliteli malzeme kullanımı anlayışı LEED Platinum Sertifikası ile pekiştirdi ve 42 Maslak’ın LEED Sertifikası en yüksek derece olan LEED Platinum’a yükseltildi. 2013 sonu itibariyle dünyada yaklaşık 20.000 adet LEED sertifikalı proje bulunuyor. Bunlardan sadece 123 tanesi shell and core kategorisinde LEED Platinum sertifikasına sahipler.

Ticari ofis kategorisinde dünyada sadece 123 projenin sahip olduğu LEED Platin sertifikası, projenin mimari tasarım aşamasından başlayarak her alanda LEED kriterlerinin en doğru şekilde uygulanması ve bina simülasyonlarından maksimum faydalanılması yoluyla alındı. Proje dahilinde cephe tasarımı, ekipmanların satın alma seçimleri, bina işletme ve bakım süreçlerinin planlanması dahil, bina performansını etkileyecek tüm konularda en güncel sürdürülebilirlik yaklaşımları göz önüne alındı.
Binanın enerji performansının olabildiğince yüksek tutulabilmesi için ısıtma ve soğutma yüklerinin azaltılması stratejileri, enerji modellemesi yoluyla değerlendirildi ve en uygun stratejiler uygulamaya sokuldu. Benzer şekilde ısısal konfor, enerji verimliliği ve günışığı kullanımı konusunda mimari ve cephe sistemleri, endüstri standardı bilgisayar yazılımları ile optimize edildi. Yüksek performanslı bina olma yolunda dünyanın önde gelen firmaları tarafından sağlanan hizmetler, LEED değerlendirme sisteminin çatısı altında birleştirildi ve disiplinlerarası çalışmanın yüksek seviyelerde gerçekleşmesi sonucunda LEED Platin sertifikasyonu sağlandı.

Mimta EkoYapı tarafından eQuest yazılımı kullanılarak gerçekleştirilen bina enerji modellemesi, özellikle pasif mimari önlemlerin Türkiye koşullarında soğutma yüklerini azaltmada ve bina enerji performansını iyileştirmede ne kadar faydalı olduklarını teyit etmiş bulunuyor. Ayrıca ESP-r ve RADIANCE gibi ek yazılımlar projenin konfor yönünden performans değerlendirmelerini gerçekleştirmek için kullanıldılar. Mimta EkoYapı tarafından ayrıca gerçekleştirilen ve projenin aşırı yağış olaylarına karşı aldığı önlemlerin değerlendirilmesini sağlayan yağmur suyu akış simülasyonları, yine LEED sistemi altında önemli puanların kazanılmasını sağladı.

Tüm mekanik sistemlerin Detay Mühendislik tarafından tasarlandığı projede, satın alma seçimlerinde ise yine bina enerji modellemesinden faydalanılarak, binanın yaşam döngüsü maliyetini en düşük seviyede tutacak ekipmanların belirlenmesi mümkün oldu.

Mimari tasarımı LEED Yeşil Bina Sertifikası alınması amacıyla hazırlanan 42 Maslak, arazinin sağlamlığı, düşük enerji tüketimi, ses ve ısı izolasyonu malzeme ve iç ortam kalitesi gibi kriterleride yüksek bir performans sergiliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)