Almanya'da Doğdu, Fransa'da Gelişti, şimdi Türkiye'de...

ÖZGE SİPAHİOĞLU
PONCEBLOC PAZARLAMA MÜDÜRÜ

Minimum su tüketilerek, ozon tabakasına zarar veren gazlar açığa çıkarılmadan üretilen PonceBloc, geri dönüşümünde de kimyasal madde kullanılmayan, her yönüyle doğal, sağlıklı ve ekolojik bir ürün.

Almanya ve Fransa’nın yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde tercih edilen yeni nesil hafif yapı elemanı PonceBloc artık Türkiye’de de üretiliyor. Farklı sektörlerde de faaliyet gösteren Arkas Holding’in inşaat sektöründeki yeni iştiraki olan PonceBloc, Türkiye’nin yeni nesil, çevre dostu hafif yapı elemanı olmaya aday. Türk inşaat sektörünün yeni yapı elemanı olarak hafifliği ile devrim yaratacak PonceBloc, Fransız know how’ına ek olarak Alman teknolojisi ve dizaynı ile Kayseri’de üretiliyor. Ponza taşından üretilen PonceBloc, hafifliğinin yanı sıra çevreci, yüzde yüz geri dönüştürülebilir doğal bir ürün. Üstün ısı ve ses yalıtım performansına sahip PonceBloc, kolay uygulama imkanı ve uzun yapı ömrü ile de fark yaratıyor. Sönmüş yanardağların yıllar boyunca yer altında oluşumunu tamamladığı


bölgelerinden çıkarılan ponza aslında lavların taşlaşmış hali. Bu nedenle ana hammaddesi doğal ponza taşı olan PonceBloc’un üretimi sırasında ısıya ihtiyaç duyulmuyor. Minimum su tüketilerek, ozon tabakasına zarar veren gazlar açığa çıkarılmadan üretilen PonceBloc, geri dönüşümünde de kimyasal madde kullanılmayan, her yönüyle doğal, sağlıklı ve ekolojik bir ürün. Ürünü daha yakından tanıyabilmek adına PonceBloc Pazarlama Müdürü Özge Sipahioğlu ile bir söyleşi gerekleştirdik.

PonceBloc yeni bir ürün, bize biraz PonceBloc ürün özelliklerinden bahseder misiniz...

PonceBloc, ponza taşından mamül hafif yapı elemanı. En büyük özelliğimiz alternatif diğer duvar elemanlarına göre hafif olmamız. Bugün Türkiye’deki duvar elemanları arasındaki en yenilikçi ve bu anlamda en farklı ürün. PonceBloc’un en iddialı olduğu konu hafifliği. Muadil ürünlerin hemen hemen yarı ağırlığına sahip. 19*39*19 cm ebatlarında 1 adet PonceBloc’un ağırlığı yaklaşık 4,9 kg. Bina yükünün azalmasına paralel olarak, demir donatılarda ve betonarmede de ciddi avantajlar yakalanmış oluyor. Özellikle statik hesap aşamasında olan binalar bu sayede, maliyetlerini de minimalize edebiliyorlar. Ayrıca ürünlerin, pürüzlü yüzeyi sayesinde sıva tutunması da daha kolay oluyor ve bu tutunma sayesinde sıva sarfiyatı da azalmış oluyor. Bunun dışında ponzanın odacıklı yapısı sayesinde ses yalıtımı özelliği de var. 40 desibele kadar ses yalıtımı sağlayabiliyoruz bloklarımızla bitmiş duvar kesitlerinde. Hafifliği, ses ve ısı yalıtımının yanı sıra bloklar son derece sağlam ve dayanıklı. 19*39*19 cm ebatlarında bir blok 6 ton yük taşıyor. Bunu ürettiğimiz teknolojideki pres ve kalıp özelliklerimizle sağlıyoruz. Bu sayede binaların hem yükünü hafifletiyoruz hem de dayanıklılığını artıyoruz.

PonceBloc, bir volkanik taş olan ponza madeninden üretiliyor. Dolayısıyla malzeme üretim aşamasının bir kısmını doğada tamamlamış durumda. Ponzayı kendimize ait ocağımızdan çıkardıktan sonra özel bir sürece tabi tutuyoruz ve saf ponza haline getirip üretim tesisimize gönderiyoruz. Bu nedenle tamamen doğalız, doğadan çıkan bir ürünü doğal yöntemlerle doğaya kazandırıyoruz. Tamamen doğadan çıkmasının yanı sıra üretim aşamasında da ekstra bir ışıl işlem uygulanmıyor; dolayısı ile bu ürünün üretimi için ekstra bir enerji harcanmıyor. Sadece doğadaki malzemeyi alıp, yine doğal bir ürüne dönüştürüyoruz. Dolayısıyla karbondioksit salınımımız yok. Üretim aşmasındaki yenilikçi yapımız sayesinde çok ciddi bir şekilde enerji tasarrufu yapıyoruz. Bunun yanı sıra, ürünün bina ömrü tamamlandığında geri dönüştürülebilir olması da malzemenin çevreci yönünün ne kadar üstün olduğunu gösteriyor.

Önerilen kullanım alanları nerelerdir?

Duvarın olduğu her yer. Endüstriyel tesisler, sanayi tesisleri, konutlar, oteller, kongre ve kültür merkezleri... Yani duvar gereken her yerde kullanılabilir. Bizim ürün tiplerimiz sadece duvar blokları değil. Bunların yanı sıra döşemeler için asmolenlerimiz, kolon ve kirişler için özel dizayn edilmiş panellerimiz ve pencere üstlerinde taşıyıcı hafif yapı elemanı olarak lentolarımız var.

Farklı fonksiyonlar için farklı duvar bloklarımız var. Duvar bloklarımızın iç duvar ve dış duvar için farklı kalınlıkları var. İç duvarlarda 9 ve 14 cm’lik bloklarımız; dış duvarlarda ise 20, 24 ve 29 cm’lik bloklarımız kullanılıyor.Dolayısıyla hem asmolen hem duvar elemanı hem panel hem de lento olarak farklı şekillerde bu ürünü verebiliyoruz. Kısacası bir binanın yapımı için gereken tüm hafif yapı elemanlarını ürün gamımızda bulunduruyoruz. Bu da gerek bayilerimizin gerekse son tüketicilerin tek marka ile tüm ihtiyaçlarını çözme konusunda destek oluyor. Ürün tipleri uygulanacak alanlara göre farklılık gösterebiliyor. Farklı ürün tipleri ile farklı binalar için çözümlerimiz var, her ürünü farklı detaylarla her bina için kullanabilirsiniz.

PonceBloc kullanılarak inşa edilmiş bina örnekleri verebilir misiniz...

Yurtdışında başta Fransa olmak üzere, birçok ülkede PonceBloc ile inşa edilmiş projelerimizin yanı sıra, Türkiye’de Torbalı’da ‘’La Şarapçılık’’ tesislerinde, Denizli’de yine bir endüstriyel bina olan tekstil tesisinde iç ve de dış duvar çözümlerinde tercih edildik. Ayrıca Çeşme vb. yazlık bölgelerde ağırlıklı konutlarda tercih ediliyoruz. Bunun yanı sıra, İzmir’de inşaatı devam etmekte olan yüksek katlı marka bir projeye statik aşamasından girmiş bulunuyoruz. Ürün gamı genişliği sebebiyle farklı projeler için alternatif bir ürün. Yurt dışında da birçok proje yapıyoruz. Özellikle Fransa’daki konut stoğu Türkiye’nin aksine daha düşük katlı projeler ile renovasyon projeleri ağırlıklı. Renovasyonda bile ürünümüzün panellerini dışarıya kaplayarak ya da içerdeki duvarları yenileyerek kullanılıyor. Çevreye duyarlı bir ülke olarak Fransa’da çok tercih edilen bir ürün.

Ürünün yangın ve deprem güveliği ile ilgili özellikleri neler?

Ürünümüzün erime sıcaklığı 1200 derece; dolayısıyla binanın ara duvarlarını bu ürünlerle yaptığınız zaman insanların binayı terk etmeleri için yeterli süreyi tanımış oluyorsunuz. Binanın içinde perdeler, mobilyalar, beyaz eşyalar vs. varken 1200 derece çok büyük bir iddia ve avantaj. Yangın konusunda A1 sınıfında yanmaz bir ürün. Hafifliğimiz en büyük özelliğimiz; özellikle Türkiye’nin deprem bölgesinde olduğunu düşününce... Bunu kabullenip binalarımızı hafif yapmaya çalışmalıyız. PonceBloc ile binalar ortalama yüzde 23 hafifliyor. Ürün bu anlamda, binaya binen yük miktarının azalması sayesinde ülkemiz için çok büyük bir fırsat yaratıyor.

Diğer inşaat malzemeleriyle uyumu nasıl?

Ürünün yüzeyi pürüzlü olduğu için sıva tutunması veya örgü harcının birbiriyle yapışması daha kolay oluyor, yani tutunma anlamında benzer ürünlere kıyasla çok başarılı. Tutunma yüksek olduğu için de kullanılan sarfiyat miktarı az, ayrıca örülürken bunların dişi-erkek ya da lamba-zıvana diye tabir ettiğimiz blokların birbirine geçen kısımları var, onların arasında da bunlar birbirine kilitlenerek devam ediyor, dolayısıyla o aralardaki ısı köprüleri de tamamen engellenmiş oluyor. Yani sistem tamamiyle kapanmış oluyor. Birbirine tam örtüşmezse sıkıntılar olabilir; ama bu dişi erkek sistemi ile biz bunu da çözmüş oluyoruz.

PonceBloc’un Türkiye macerası nasıl başladı?

Markanın Türkiye’ye gelişi Arkas’a sunulan bir projeyle gerçekleşti. Almanya ve Fransa’da yapılan araştırmalar ve fizibilite çalışmaları sonucunda PonceBloc’un “geleceğin duvar çözümü” olduğuna inanılıyor ve PonceBloc Türkiye olarak Kayseri’de ilk fabrikayı kuruyorlar. 61 şirketi bünyesinde barındıran Arkas’ın, faaliyet gösterdiği sektörlerdeki yenilikçi ve öncü kimliğine uygun olması sebebi ile benimsenen PonceBloc, böylece Arkas’ın inşaat sektöründeki yeni iştiraki oluyor.

Neden Kayseri?

Türkiye ponza rezervi açısından dünyanın dörtte birine sahip. Yaklaşık %24-25’i Türkiye’de. Doğu Anadolu bölgesinden sonra ikinci büyük stok alanı Kayseri. Bizim rezerv yaklaşık 180 yıllık bir ponzaya denk geliyor. Fabrikamızın ocağa yakın olması ve çevreye duyarlılığımız sebebiyle bunu buradan alıp başka noktalara taşımayı istemiyoruz. Kendi ocağımız olması sebebiyle de AR-GE konusunda çalışmalarımızı yapabiliyor olmamız Kayseri’nin seçilmesinde önemli bir etken.

Sürdürülebilirlikle ilgili kurumsal faaliyetleriniz neler?

Ne olursa olsun, hangi yatırımımız olursa olsun -bu fabrika yatırımlarımızda da böyle ofislerimizde de böyle- mutlaka ve mutlaka imkanımız olan noktalarda çevreye duyarlı olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız tüm kurumsal çalışmalarımızda da geri dönüşümlü malzeme kullanmaya özen gösteriyoruz. Atık maddelerimizi tekrar kazanma imkanı varsa ayrıştırıp, ondan sonra tekrar kullanıyoruz. Sürdürülebilirlik anlamında ağırlıklı olarak kendi nakliyelerimizde mümkün olduğunca farklı güzergahları bir arada planlayarak en az nokta ile bu işi çözmeye çalışıyoruz. Planlamayı bu anlamda verimli yapmaya gayret ediyoruz. Üretim tesisimizde atık suyun tekrar kazanılması gibi çalışmalar yürütüyoruz.

Ürünü ocaklardan çıkartırken özen gösterdiğiniz noktalar nerelerdir?

Bu ürünü doğadan çıkartırken iş makinasını mutlaka kullanıyorsunuz. Sonrasında ürünün üretim aşamalarında kullanılan suyun geri kazanımı ve tekrar kullanımı için yatırımlar yaptık.

Ocaktan çıkartıldıktan sonraki aşamalar neler?

Ocaktan çıkarılış aşaması jeoloji mühendisi tarafından planlanıyor. İş güvenliği kuralları çerçevesinde kazım yapılıyor. Ürünler çıkarıldıktan sonra doğrudan işleme tesislerine alınıyor. Bizim ihtiyacımız olan ponzayı ayrıştırdığımız için orada çok ciddi bir verimlilik söz konusu. Çünkü orada gereksiz olan herşeyi eliyoruz ve ayrıştıyoruz. Bizim kendi bloklarımız için uygun bulmadığımız ürünler farklı alanlarda değerlendiriliyor. Örneğin, ürünün çapları küçük olabiliyor veya ürün biraz daha ağır olabiliyor ama ağır olması bizim için dezavantaj iken bahçe peyzajı için sorun yaratmayabiliyor.

Ponza sadece inşaat sektöründe değil; tarımda, kozmetikte, spalarda, tekstilde taşlama işlerinde de kullanılıyor ve her bir sektörün istediği teknik özellikler çok farklı. Dolayısıyla biz kendi adımıza ayrıştırıp ayırdığımız kısımları da başkalarına hazır hale getirmiş oluyoruz. Bu işlemler dört-beş aşamalı ama verimli ve kaybedilmeyen bir enerji söz konusu.

Yeşil bina sertifikaları çok tartışılan bir konu, siz bu konuda neler söyleyeceksiniz? PonceBloc ürünlerinin bu sertifikalandırma sürecine katkısı nedir?

Birçok ülkedeki varlığımız, Türkiye’deki çalışmalarda bize AR-GE ve belgelendirme desteği anlamında ciddi faydalar sunuyor. Örneğin Fransa’daki tesiste standartlarda beklenen belge kriterleri bizimkilere göre daha sert. PonceBloc’un duvar malzemeleri içerisinde en çevreci sonuçlara sahip ürün olduğu, Fransız Çevre ve Sağlık Birliği (FDES) tarafından da onaylı. Bu anlamda var olduğumuz ülkelerdeki ulusal belgelerin yanı sıra, Türkiye’de de CE ve TSE belgelerimiz için başvurularımızı yaptık. Çevre sertifikaları için taleplerimizi oluşturduk. Onun dışında da kalite sistemleri için fabrikamızda da çalışmalar yürütüyoruz. PonceBloc %100 geri dönüştürülebilir bir ürün, sağlık açısından bir zararı yok ve ürün standartlarını koruyabildiğimiz için bu ürünlerle yapılan binalar -ürün özellikleri nedeniyle- olası tüm çevre sertifikalarını alırken ekstra avantaja sahip oluyorlar.

Ülke olarak bu alanda daha duyarlı ve titiz olmamız gerektiğini düşünüyorum ve bilgi kirliliğini azaltmak adına her sertifikanın tek muhattabı olması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda ülke nezdinde bir nokta tayin edilmeli ve o nokta bu sertifikayı vermeli. Çünkü bugün ciddi anlamda bir sertifika kirliliği var ve son kullanıcının da müteahhit firmaların da haklı olarak kafası karışık. Enerjimizin verimli kullanılması adına sertifika sayısını azaltıp, doğru otoritelerce daha sıkı denetimlerle sertifika sayısını azaltmamız lazım. Olan sertifikanın bir anlamı olsun, gerçekten güvenilir olsun.

Ürünün iç mekan hava kalitesine katkıları neler?

İç ortamdaki havayı dışarı atabiliyor, dış ortamdaki havayı içeri alabiliyor ve su buharının geçişine izin veriyor olması iç mekan hava kalitesini artırıyor. Binalarda ‘’Isıl konfor’’ denen bir kavram var. Bu şu demek; mesela odanın içini 24 dereceye getirirsiniz ama koltuğunuza yaslandığınızda onun duvara değdiği nokta 16 derecedir. Çünkü orada ısı geçisinde sıkıntı vardır. Bir yerde 24 derecesiniz bir yerde sırtınızı yasladınız 16 derecesiniz. Bu romatizmal hastalıklar için büyük bir tehlikedir. PonceBloc ile yapılan duvarlarda her iki taraf da sıcaktır. Hem ısıl konfor hem nefes alma ikisi bir arada büyük bir avantaj. Isı farklılıkları bina için çok önemli.

Biz ne yaparsak yapalım -ki bizim ürünümüz doğal bir ürün ve doğal yollarla üretilen bir ürün ve içinde hiçbir kimyasal madde yok- siz bir duvar kesiti yapıyorsanız, ister istemez o duvar sadece bizim bloklardan oluşmuyor. Üzerine diğer malzemeler ekleniyor. Dolayısıyla biz aslında sadece bir ürünü müstakil olarak vermiyoruz bir kesit yapıyoruz. Bu kesiti duvarda da yapıyoruz, zeminde de yapıyoruz, kapıda da yapıyoruz ve dolayısıyla bu kompaktın doğru anlamda çözülmesi önemli. Son kullanıcılar bizim gibi nefes alma anlamında avantajlı ürünleri bir araya getirmeyi tercih ederlerse kendileri için çok daha avantajlı ortamlar elde etmiş olurlar.

İnşaat sektörünün geleceğinde sürdürülebilirliğin yeri nasıl sizce?

Kentsel dönüşüm yapacağız, bu bir gerçek. Birçok yeni bina da yapacağız. Peki kentsel dönüşümde yaptığımız yeni binaları çevreye duyarlılığı ve sürdürülebilirliği fazla olan malzemelerle yaparsak neyi elde ediyoruz? Nisan ayında İzmir’de düzenlenen 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi için bir bildiri hazırladım ve bir takım akademik çalışmalardan sonra çok önemli sonuçlara ulaştım.Kentsel dönüşümle Türkiye cari açığını 5-5,5 yılda kapatabildiğimizi farkettim ve inanamadım. Türkiye’de bir cari açık söz konusu ve herkes bundan bahsediyor. Büyük bir fırsat, bu binalar kentsel dönüşüm nedeniyle zaten tekrar yapılacak. Bu konuda İstanbul ölçeğinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projelerinin, öncelikle ilk 5 yıllık planda yaklaşık olarak 300 bin adet bina, 20 yılda ise 2 milyon konutun yenilenmesini kapsaması sebebi ile vade sonunda ülke ekonomisine en az 300 milyar dolarlık ekonomik fayda sağlanması bekleniyor. Dolayısı ile cari açığın 6 kat fazlası kadar tasarrufu kentsel dönüşüm fırsatı ile değerlendirmek mümkün. Bu kadar kolay ise biz niye bunu yapmıyoruz. Yeni bina stoğu artacak, kentsel dönüşümle birçok bina yeniden yapılacak. Hem müteahhitlerden hem son kullanıcılardan şunu rica ediyorum; bu fırsatı iyi değerlendirelim. Bu yeni üretimi yaparken doğru ürünlerle binalarımızı tamamlayalım, doğru çözümler sunalım.


Yorumlar

İstanbul Aydın 18 Ekim 2015

Sadece biz bizzzzz.

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)