“Antik Bilgeliğe” Dayalı Sünger Şehir Konsepti

Oberlander Prize ödüllü Kongjian Yu, peyzaj mimarlarının artan sel baskınları karşısında "sünger şehirler" yaratmaya öncelik vermeleri gerektiğini söylüyor. Çinli peyzaj mimarı Kongjian Yu, şehirlerimizin değişen iklimlerin yol açtığı sellere direnebilmesi için peyzaj mimarlarının "gri altyapıyı yeşil altyapıya" dönüştürme konusunda öncülük etmesi gerektiğine inanıyor.

"Daha iyisini yapmalıyız"

Kongjian Yu

Yu, "İklim değişikliği selleri ve kuraklığı daha sık hale getirdikçe, Avrupa ve ABD'nin bir kısmı gibi eskiden daha öngörülebilir ve ılıman iklime sahip olan bölgelerdeki iklim, tıpkı Çin'de olduğu gibi muson benzeri, değişken iklimlere dönüşüyor." dedi. Yu, "Yüzyıllardır süregelen gri altyapı, dayanıksızlıkları nedeniyle başarısız oldu ve olacak" diye devam ederek New York gibi kent merkezlerinde yakın zamanda yaşanan ve can sıkıcı boyutlara ulaşan sel felaketine işaret etti.

Yu'nun 1990'ların sonunda kendi ülkesinde yaşadığı hızlı kalkınma deneyimleri, peyzaj tasarımına yaklaşımını şekillendirmiştir.

Yu, "1996-1997 yılları arasında Çin'deki kentleşmenin, sulak alanların, nehirlerin ve su alanlarının sağlıklı ekosistemini kurban ederek ne kadar yanlış bir şekilde gerçekleştiğini gördüm." dedi. "Daha iyisini yapabileceğimi biliyordum ve insan ile doğa arasında sürdürülebilir bir ilişkiye ulaşmak için daha iyisini yapmamız gerektiğini biliyordum."

Yu ve stüdyosu Turenscape, Çin'deki kent merkezlerini beton ağırlıklı peyzajlardan, suyun kent içinde serbestçe akabileceği, entegre parklara ve restore edilmiş su yollarına dönüştürmeye yardımcı olmak için yıllardır çalışıyor.

"Antik bilgeliğe" dayalı sünger şehir konsepti

Sünger şehir

Yu, taşkın azaltma konusundaki teorik yaklaşımını "sünger şehirler" olarak adlandırmaktadır. Bu teori, Yu'nun 90'ların sonunda Çin'de yaşadığı sel deneyimlerinden esinlenerek geliştirilmiştir.

Yu, "Sünger şehir, yeşil sünger olarak adlandırılan doğa temelli ekolojik altyapı üzerine inşa edilmiş suya dayanıklı bir şehirdir." diye açıkladı. "Stratejisi suyu yerinde tutmak, su akışını yavaşlatmak ve suyun gücüne uyum sağlamaktır; bu da tüm endüstriyel ve modern şehirlerin suyu biriktirmek için büyük barajlara, selleri uzaklaştırmak için nehirleri geri kanalize etmeye ve selleri önlemek için sel duvarları inşa etmeye bağımlı olduğu gri altyapının tamamen tersidir."

"Sünger kent, muson iklimi adaptasyonunun antik bilgeliğine dayanmaktadır ve doğaya dayalıdır; bu nedenle geliştirilebilir ve küresel iklim değişikliği sorunlarını çözmek için ilham verici olabilir."

Yu ve stüdyosu bu teorileri Çin'deki Sanya Dong'an Wetland Park ve Tayland'daki Benjakitti Forest Park gibi projelerde hayata geçirdi; her iki proje de kent merkezlerindeki çöplük alanlarının ve kirli su yollarının koruma ve rekreasyon alanlarına dönüştürülmesini sağladı. Turenscape uluslararası alanda yüzlerce benzer projeyi tamamlamıştır ve 2014 yılında Çin hükümeti Yu'nun sünger şehir konseptini gelecekteki kentsel inşaat ve yeniden canlandırma için bir "yol gösterici teori" olarak resmen kabul etmiştir. Yu peyzaj mimarlarının, şehirleri ve ülkeleri, kentsel alanları inşa ederken taşkın azaltma konusunu düşünmeleri için baskı yapmaya devam etmede "öncü bir rol" oynaması gerektiğine inanıyor.

Yu, "İşte bu yüzden Sponge Planet'i savunacağım." dedi. "Bunu yaparak peyzaj mimarlığı politik ve sosyal savunuculuğu da kapsayabilir ve politik ve idari gücü kullanabilir."


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)