Geri Dönüştürülmüş Plastik ve Kumdan Yapılmış Tuğla

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Problem şu ki Hindistan şu anda döküm ve dövme endüstrisinde dünya üretiminin %10'unu gerçekleştirmekte olup, karbon tozu ve geri dönüştürülmüş atık artıkları her sene yaklaşık 4,3 milyon metrik ton çöpe atılan atık meydana getirerek çevre için büyük bir tehdit teşkil etmektedir. Buna hastaneler, endüstri ve toplumun geneli tarafından ülke çapında yapılan karışık plastik dökümü de ilave edilmektedir. Bunun neticesinde büyük şehirlerde her birkaç kilometrede bir çöp sahaları ortaya çıkmaktadır.

Hindistan merkezli Rhino Machines firması, dökümhane tozu/kum atıklarının (%80) ve karışık plastik atıkların (%20) geri dönüştürülmesiyle üretilen sürdürülebilir bir yapı tuğlası olan Silica Plastic Blocks'u tanıttı. Proje mimarlık firması R+D Studio'nun araştırma kolu olan r+d labs ile iş birliği içinde hayata geçirildi.

Geri Dönüştürülmüş Plastik ve Kumdan Yapılmış Tuğla

'Silica-Plastic Block' projesi bu probleme bir çözüm bulmayı hedeflemiş ve Rhino Machines Foundry Plant'in kum ıslahı bölümünden sıfır atık elde etme amacıyla işe başlamıştır. İlk etaplarda çimento bağlı uçucu kül tuğlalarda (%7-10 atık geri dönüştürülmüş) ve kil tuğlalarda (%15 atık geri dönüştürülmüş) dökümhane tozu kullanılarak deneyler yapılmıştır. Yukarıdaki deneyler ayrıca çimento, elverişli toprak ve su gibi doğal kaynakların kullanımını gerektirmiştir. Proseste tüketilen doğal kaynak miktarı, geri dönüştürülebilen atıklar tarafından doğrulanmamıştır.

Bu denemeler şirket içi Ar-Ge ekibi tarafından daha fazla araştırma yürütülmesine neden olmuş ve kum/fabrika tozunun plastik ile bağlanması olasılığı ortaya çıkmış. Bağlayıcı madde olarak plastik kullanıldığında, karıştırma ve sonrasında kürleme sırasında su gereksinimi tümüyle ortadan kalkmaktadır. 'Silica-Plastic Blocks' kalıplama işleminden sonra soğutulduktan hemen sonra kullanılabilir. Bu plastik blokların normal kırmızı kil tuğlalardan 2,5 kat daha sağlam olduğu ve %80 daha az doğal kaynak kullanımıyla dökümhane tozunun yaklaşık %70 ila 80'ini harcadığı saptanmış.

Daha fazla deneme ve geliştirme ile bu blokları finişer blokları olarak denemek için daha yeni kalıplar hazırlandı. Dört aylık bir süre zarfında, temiz plastik sağlamak için hastaneler, dernekler, bireyler, sosyal kuruluşlar ve yerel belediye şirketleri gibi çeşitli endüstrilere başvuruldu. Toplamda altı ton plastik atık ve döküm endüstrisinden on altı ton toz ve kum geri dönüşüm için toplandı. SPB bir atık ürünün neticesi olduğundan üretim maliyeti rekabetçidir ve yaygın olarak bulunan kırmızı kil tuğla veya CMU (Concrete Masonry Unit) ile rahatlıkla rekabet edebilir.

Geri Dönüştürülmüş Plastik ve Kumdan Yapılmış Tuğla

Rhino Machines şu anda bir ekosistem çözümü geliştirmeye hazırlanıyor, böylelikle ülke çapındaki dökümhaneler bu SPB'leri kendi etki bölgelerinde CSR aracılığıyla geliştirip dağıtabilecekler. (Corporate Social Responsibility - Hindistan Hükümeti'nin işletmelerin hayırseverlik faaliyetlerini üstlenmelerine ve topluma geri vermelerine ilişkin bir girişimi). Bu SPB'ler duvarlar, tuvaletler, okul kampüsleri, sağlık klinikleri, kaldırım taşları, araba yolları ve daha fazlasını inşa etmek için kullanılabilir.

Geri Dönüştürülmüş Plastik ve Kumdan Yapılmış Tuğla

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)