Gaziantep'te Bir Ekolojik Atölye

Gaziantep' te İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına bağlı Ekolojik Kent Tasarım Müdürlüğü altında faaliyetlerini yürüten Ekolojik Atölye binası mevcutta var olan ancak farklı fonksiyonda çalışan bir yapıydı.

Atölye binasının tadilatını gerçekleştirirken de çevreye karşı duyarlı yapılanmalarla ilgili kriterler göz önünde bulunduruldu. Yapının cephe ve çatısında ısı yalıtımıyla ilgili ciddi önlemler alınırken, pencere ve kapı sistemleri enerji performansı açısından daha nitelikli pencere ve kapı sistemleriyle değiştirilmiştir.

Ayrıca yapının tüm mekanik ve elektrik sistemleri enerji tasarruflu sistemlerle değiştirilip, suyun verimli kullanılması açısından yağmur suyu depolama sistemi de binaya entegre edilmiştir. Ayrıca yapının çevresindeki yeşil alan miktarı da arttırılmış, bu yapı ile birlikte 42 adet çam ağacı dikilmiştir.

Ekolojik Atölye binasının enerjisinin bir kısmını kendi üretmesi için de güneş enerjisi sisteminden faydalanacak olup ilerleyen zamanlarda sistem yapıya entegre edilecektir. Ekolojik Atölye mevcut yapının enerji ve su açısından yeniden dönüştürülmesine örnek Gaziantep'te bir ilk olma özelliğine sahiptir. Yapı 240 m² olup, içerisinde 50 kişilik bir atölye salonu barındırmaktadır. İlkokul çağından başlayarak tüm yaş grupları yapıda enerji ve su verimliliği, geri dönüşüm, çevreye karşı duyarlı yapılanmalarla ilgili bilgilendirme sunumları dinledikten sonra sunumlarına paralel konularda ise atölye çalışmaları yapmaktadırlar.

Geçtiğimiz 2016 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ekoloji çalışmalarını Ekolojik Bina'da gerçekleştirmiş ve bu çalışmalardan toplamda 15.000 kişi faydalanmıştır. Bu yıldan itibaren hem Ekolojik Atölye'de hem de Ekolojik Bina'da farklı yaş gruplarına yönelik bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmeye devam edecektir. Bu çalışma ekokent olma vizyonuyla kent planlaması yapan yerel yönetimin önemli bir  altyapı girişimidir.


Kaynak:https://gantep.bel.tr


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)