Isı Yalıtımı Yüzde 70'e Varan Enerji Tasarrufu Sağlıyor

Türkiye’deki toplam 22 milyon hanenin yüzde 80’inde yalıtım uygulaması bulunmaması veya çok zayıf yalıtım uygulaması olması ciddi bir enerji verimliliği kaybına ve cari açığa neden oluyor. ODE Yalıtım’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, enerji verimliliği ile yalıtım arasındaki güçlü bağlantıyı anlattı.

ODE Yalıtım’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan
ODE Yalıtım’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan

Elektrik ve doğal gaz kullanımının her geçen yıl artış gösterdiği ülkemizde enerji kullanımını azaltmak ve verimliliği sağlamak için binalarda ısı yalıtımı uygulaması yapılması büyük önem taşıyor. ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, ısı yalıtımı yapılmış evlerin yapılmamış olanlara göre yüzde 70’e varan oranda enerji tasarrufu sağladığına dikkat çekiyor. Türkiye’deki toplam 22 milyon hanenin yüzde 80’inde yalıtım uygulaması bulunmaması veya çok zayıf yalıtım uygulaması olması ciddi bir enerji verimliliği kaybına ve cari açığa neden oluyor. Günümüz itibarıyla 6 kıtada 75’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren ODE Yalıtım’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, enerji verimliliği ile yalıtım arasındaki güçlü bağlantıyı anlattı.

ODE Yalıtım hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Hangi alanlarda üretim yapıyorsunuz?

1985 yılında kurulan ODE Yalıtım, ülkemizin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi. Eskişehir ve Çorlu’daki altı modern üretim tesisimizde, “Yapı Yalıtımı” ve “Teknik Yalıtım” olmak üzere iki ana kategoride üretim yapıyoruz. Teknik yalıtımda kauçuk köpüğü, cam yünü ve taş yünü olmak üzere üç ürün grubunu da üreten tek firmayız. Aynı zamanda Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumundayız.

Nitelikli yapılar ve enerji verimliliği sağlama noktasında yalıtım nasıl bir fayda sağlıyor?

İklim değişikliğinin etkisiyle değişen hava koşullarına bağlı olarak artık daha fazla enerji tüketiyor, maliyetlerdeki artışın etkisiyle de daha yüksek faturalar ödüyoruz. Günümüz itibarıyla ülkemizdeki toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte biri binalarda kullanılıyor. Bu tüketimi azaltmak için alınacak önlemlerin başında ise yalıtım uygulaması geliyor. Çünkü dış cephe yalıtımı ile bina, iç cephe yalıtımı ile de evin iç ısısı muhafaza edilebiliyor. Bunlara ek olarak klimaların borularına ve binanın mekanik tesisatına uygulanacak teknik yalıtım ile de bu ekipmanlar daha verimli çalışıyor dolayısıyla daha az enerji tüketiyor.

Tüketimde ne kadarlık bir düşüşten söz ediyorsunuz? 

Mevcut standart (TS825) ile yalıtımlı binalarda yalıtımsız binaya göre yüzde 62 tasarruf sağlanıyor. Ancak 1 Ocak 2023 itibarıyla enerji verimliliği adına çok önemli bir yönetmelik yürürlüğe girdi. Buna göre artık inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan binalar, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) tanımına uygun olarak yapılacak. NSEB, enerji sınıfı en az B olan ve toplam enerji ihtiyacının en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerjiden sağlayan binaları ifade ediyor. Yönetmelik öncesinde enerji sınıfı C idi. Dolayısıyla bu yönetmelikle birlikte ısı yalıtımında kullanılan malzemelerin kalınlığı artacak. Cephelerde ortalama 3 cm, çatılarda 5 cm, döşemelerde de 3 cm’lik bir artış söz konusu. Ayrıca ısıl iletkenlik katsayısında da iyileşme sağlanacak. İşte bu yeni yönetmelik sayesinde yüzde 62’lik tasarruf oranı yüzde 70’e yükselecek. Bir başka deyişle yeni yönetmeliğe göre yalıtım yapılacak evlerde, doğru bir yalıtım uygulaması ile 100  metrekarelik bir dairenin enerji gideri mevcut standarda göre yüzde 20 daha fazla azaltılabilecek. Eğer binalarımızı yalıtımlı hale getirirsek, birim metrekarede ortalama 120-150 kW seviyelerinde olan yıllık enerji tüketimini, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 30-50 kW seviyesine düşürebiliriz.

Yalıtım maliyetli bir uygulama mı? 

Yeni binalardaki toplam yalıtım maliyeti, toplam inşaat maliyetinin yüzde 3’üne denk geliyor. Bu maliyet de gerek enerjide sağlanan tasarruf gerekse yalıtımın binanın ömrünü uzatması sayesinde kısa sürede karşılanabilir. Dolayısıyla özellikle yeni bir binada oturmayı planlayanların yalıtımın olup olmadığına dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz. Sadece yalıtım da yeterli değil, doğru yalıtım uygulanmalı. Ayrıca malzemelerin işinde uzman uygulayıcılar tarafından uygulanması da sağlıklı bir yalıtımın öncelikli koşulları arasında yer alıyor. Biz de bu alanda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. 2022 yılında 27 şehirdeki 58 bayide, 2 bin 500 yalıtım ustasına teknik ve uygulamalı eğitim verdik. Öte yandan harcadığımız her enerji yalnızca bireysel olarak bizim faturalarımızı değil, Türkiye’nin enerji ithalatı faturasının bir başka deyişle cari açığının artmasına neden oluyor. Yalnızca bina yalıtımı ile ülkemizin güncel fiyatlarla yıllık 15 milyar dolar enerji tasarrufu yapmasını sağlayabiliriz. Biz ODE Yalıtım olarak, enerji ithalatı faturamızın giderek arttığı bu dönemde artık hiç vakit kaybetmeden enerji verimliliği seferberliği başlatılması gerektiğini savunuyoruz.

ODE Yalıtım

Sizin ısı yalıtımı için ürettiğiniz yenilikçi ürünleriniz var mı?

Isı yalıtımı ürünümüzü, içinde bulunmaktan mutluluk duyduğumuz bir proje üzerinden anlatmak isterim. ODE Yalıtım olarak İki Okka girişimi tarafından hayata geçirilen ve yapımı Sakarya’da devam eden pasif ev projesinin “Isı Yalıtımı Resmi Sponsoru” olduk. Bilindiği üzere pasif evler, ısıtma ve soğutma için çok az enerji kullanılan yapılar. İklimden bağımsız olarak tipik bina stokuna kıyasla yüzde 90, yeni binalara kıyasla da yüzde 75’e varan tasarruf sağlanıyor. Yalıtımın yanı sıra bina kabuğu, havalandırma, doğrama, camlar, ısı köprüsüz tasarım ve inşaat gibi özellikler sürdürülebilir bir yaşama katkı sunarken konforu da artırıyor. Öyle ki bu evler, çok soğuk iklimlerde dahi hiçbir ekstra ısıtma sistemi kullanmadan yaşamaya olanak tanıyor. Ülkemizde çok yeni olan ancak önümüzdeki dönemde hızla yaygınlaşacağını öngördüğümüz bir konsept. Özellikle iklim kriziyle mücadele ve enerji krizinden çıkışta önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.

Projenin teras çatıları, temel altı ve toprakla temas eden duvarlar ile zemin üstlerinde ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi olan ODE Isıpan Premium kullanıldı. Sertifikalı pasif ev standartlarına uygun olarak 16 cm ila 20 cm kalınlıklar arasında olan yalıtım için 800 metrekare ODE Isıpan Premium uygulaması yapıldı. 0,035 W/ (m.K) ısı iletkenlik kat sayısına, 300 kPa basma dayanımına, bünyesine su almayan yapıda optimum su buharı difüzyon direnç kat sayısına sahip bu ürünümüz, pasif evler için ideal yalıtım sağlıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)