Jewel Changi Havalimanı

Mevcut terminaller arasında bir bağlayıcı olarak misyonunu yerine getiren Jewel, Changi Havalimanı'nın kalbi ve ruhu olarak yeni bir topluluk merkezi oluşturmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda terminal, içinde yoğun bir pazar yeri ve bir cennet bahçesi olmak üzere iki işlevi birleştiriyor. Jewel, doğada olma deneyimini kültür ve eğlence tesisleriyle bir araya getirerek, havalimanının canlandırıcı ve canlı bir şehir merkezi olduğu fikrini çarpıcı bir şekilde öne sürüyor. Bu terminal, adeta Singapur'un “Bahçedeki Şehir” itibarını yansıtıyor.

Terminal Tasarımı
Jewel Changi Havalimanı

Terminal Bağlantıları

Halka açık 135.700 m2'lik merkezin karada kalan tarafı tarafı havaalanı operasyonları için tesisler, kapalı bahçeler ve eğlence mekanları, perakende teklifler, restoranlar ve kafeler ve otel tesislerini tek bir çatı altında içeriyor. Yaya köprüleri aracılığıyla Terminal 1'e ve Terminal 2 ve 3'e doğrudan bağlanan Jewel, hem transit yolculara hem de genel olarak halka hizmet ediyor. Ana eksenlerin her biri ziyaretçileri yönlendiren ve Jewel'in dahili program öğeleri ile diğer havaalanı terminalleri arasında görsel bağlantılar sunan geçit bahçeleri ile güçlendirilmiştir.

Jewel Changi Havalimanı
Havaalanı Tasarım Örnekleri
Sürdürülebilir Havaalanı Tasarımı

Doğa İle Yaşayan Bir Terminal

Jewel'in kalbinde, yürüyüş parkurları, basamaklı şelaleler ve sessiz oturma alanları içeren ve birçok etkileşimli deneyim sunan teraslı bir kapalı bahçe olan Forest Valley bulunur. 200'den fazla farklı ağaç ve bitki türünün ortasında, dünyanın en yüksek kapalı şelalesi bulunur. “Yağmur girdabı” olarak bilinen bu şelale, kubbeli çatıdaki bir oculustan yedi kat aşağıdaki Forest Valley bahçesine akar. Dakikada 10.000 galondan fazla akan şelale, peyzaj ortamının soğutulmasına yardımcı olur ve binanın çevresinde yeniden kullanılmak üzere önemli miktarda yağmur suyu toplar. Aynı zamanda burada, bahçeleri çevreleyen, bir dizi dikey kanyon aracılığıyla bahçeye erişen beş seviyede çok katlı bir perakende pazar yeri bulunur.

Singapur Havaalanı
Terminal Tasarımı Örnekleri

Jewel'in geometrisi, yarı ters çevrilmiş bir toroidal kubbe çatısına dayanmaktadır. En uzun açıklıkta 200 metreyi geçen ve yalnızca bahçenin kenarı boyunca aralıklı olarak desteklenen entegre yapı ve cephe sistemi, neredeyse kolonsuz bir iç mekan sağlar. Faaliyetlerin çeşitliliği sağlanırken, bir konfor düzeyine ulaşmak ve aynı zamanda geniş bitki yaşamını yeterli güneş ışığı altında sürdürmek için de entegre bir cam sistemi kullanılıyor. Bu cam sistemi, statik ve dinamik gölgeleme için yenilikçi ve verimli bir havalandırma sistemi ile birleşiyor. Jewel'in Singapur'un GreenMark Platinum statüsünü alması planlanıyor.

Doğa ve Terminal Tasarımı
Singapur Mimari Örnekleri

Beşinci katta, bahçe alanlarına entegre edilmiş 14.000 m2 cazibe merkezi içeren Canopy Park yer alıyor. Bunlar arasında ağaçların içinde asılı duran ağ yapıları, asma katener cam tabanlı köprü yürüyüşü, bitkili bir çit labirenti, ayna labirenti ve uluslararası üne sahip sanatçılarla işbirliği içinde tamamlanan enstalasyonlar yer alıyor. Ek özellikler arasında budama sanatı yürüyüşü, bahçecilik gösterileri ve 1.000 kişilik bir etkinlik plazası bulunmaktadır. Jewel ile havalimanı başlı başına bir destinasyon haline geldi.

Jewel Changi Airport






Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)