KPF'nin Zayed Havalimanı Terminalinin Tasarımı

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
ABU DHABİ'DE DALGALI MİMARİ

Zayed Havalimanı Terminali

BAE'nin havacılık altyapısında önemli bir adımın sinyalini veren Abu Dabi Uluslararası Havalimanı, resmi olarak Zayed Uluslararası Havalimanı, Terminal A olarak yeniden adlandırıldı. Tamamı mimarlık stüdyosu Kohn Pedersen Fox (KPF) tarafından tasarlanan ve uygulanan Terminal A, havalimanının kapasitesini iki katına çıkarmayı ve yolcuların deneyimini geliştirmeyi vadeden en ileri tasarım ve performansı örnekliyor. Heykelsi çatısıyla mimari, çölün dalgalı kum tepelerinden ve İslam mirasının karmaşık geometrik desenlerinden ilham alıyor. Yerden bir plato gibi yükselen iç mekanlar, ufka karşı aydınlık bir silüet oluşturarak BAE'nin Dubai-Abu Dabi otoyolu boyunca yolcular için bir fener görevi görüyor. Yollar ve peyzajın bütünleşmesi, yolcuları terminalin elli metre yüksekliğindeki serbest duran camlı cephesiyle büyük girişine doğru yönlendiriyor.  

ZAYED ULUSLARARASI HAVALİMANI SEYAHATİN GELECEĞİ

Zayed Havalimanı Terminali

Zayed Uluslararası Havalimanı, Terminal A'daki Gidiş Salonu, Kohn Pedersen Fox (KPF) tarafından tasarlanan elli metre yüksekliğinde sütunsuz anıtsal bir alan. Yüksek alan, atmosferik aydınlatma ile vurgulanan, açık hava ambiyansı yayıyor. Çatıdan görsel olarak ayrılan destek kemerleri gibi heykelsi özellikler, geniş tavana ağırlıksızlık yanılsaması kazandırıyor. Anıtsal ölçeğine rağmen tasarım, Sana Al Nour, Feature Staircase ve heykelsi Shell gibi yolcu seyahati boyunca hem oryantasyon noktaları hem de mimari güzellikler olarak hizmet veren simge yapılarla işlevselliği estetik çekicilikle dengeliyor.

HEYKELSİ TERMİNALİN İÇİ

Geleneksel İslam mimarisinden ilham alan Sana Al Nour adlı sanat enstalasyonu terminali aydınlatıyor. Carpenter | Lowings ve tasarım ekibinin iş birliğiyle hazırlanan bu iç mekan sanat enstalasyonu, ışığı ve havayı Giden Yolcu Salonu'ndan Gelen Yolcu Salonu'na yönlendiren 1.632 ayrı kavisli yarı saydam cam yaprağı ile Orta Doğu'nun en büyüklerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Zayed Havalimanı Terminali

Varış deneyimini yükselten Feature Staircase, yolculara merkez alanın panoramik manzarasını sunarak varış koridorunu Geliş Salonu'na bağlar. Bu heykelsi merdiven, terminalin hem tasarım hem de işlev konusundaki kararlılığını vurgulayarak Abu Dabi'ye yapılan yolculuğun tonunu belirliyor.

Yolcu seyahatinin doruk noktası olarak hizmet veren Shell, Zayed Uluslararası Havalimanı, Terminal A'daki sanatsal yeniliği örnekliyor. Soluk frit desenli camdan oluşan dış yüzeyi, terminal genelinde yaygın olan yön bulma desenlerini yansıtarak, içinde üç boyutlu bir heykele sorunsuz bir şekilde geçiş yapıyor. Malzeme ve dokuların etkileşimi sayesinde Shell, Zayed Uluslararası Havalimanı deneyimine görsel olarak büyüleyici bir final sunuyor.

Zayed Havalimanı Terminali

Kohn Pedersen Fox Direktörü Jens Hardvendel şu yorumu yapıyor: “En verimli bina formunu oluştururken müşteri deneyimi ve konforuna odaklandık. X şeklindeki plan, en yüksek programatik verimliliği sağlayarak Terminal A'dan çıkan, gelen veya aktarma yapanlar için noktalar arasındaki ortalama yürüme mesafesini azaltıyor.“ 

Zayed Havalimanı Terminali

Kohn Pedersen Fox Tasarım Müdürü Mustafa Chehabeddine şöyle devam ediyor: “Teknoloji ve güvenlik değiştikçe havalimanı gereksinimleri de sürekli bir değişim halinde. Tasarımcılar olarak bir terminalin fiziksel kısıtlamaları içinde uyum sağlama ihtiyacını ele almalıyız. Terminal A'da, kolonlar büyük kemerlerle değiştirilerek benzeri görülmemiş bir esneklik yaratıldı. Optimum planı, açıklıkları ve yerleşimi keşfetmek için modelleme ve yapısal mühendislik alanındaki en son teknolojiler kullanılarak ideal form araştırıldı. Bu çözüm, iç mekanlarda şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük açıklıklardan bazılarını üretmektedir.“ 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)