Kültürel Yapılar İçin Sürdürülebilir Paneller "Invisible Solar"

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
İtalya'daki binaların çatılarında yaygın olan varil kil kiremitlere benzeyecek şekilde güneş panelleri üretmenin bir yolunu geliştiren İtalyan şirketi Dyaqua, teknolojinin tarihi mekanların sürdürülebilir bir şekilde yeniden geliştirilmesi için önemli olduğunu söyledi. Invisible Solar adı verilen paneller, aydınlatma şirketi Dyaqua tarafından geliştirildi ve tarihi binalarla ilgili artan endişeler nedeniyle ilgi gördü.

Paneller seramik gövdenin altına yerleştirilen ve "toksik olmayan" malzemelerden yapılmış yaygın monokristal silikon hücrelerden oluşur. Seramikler güneş ışınlarının geçmesine ve hücreye güç vermesine izin verirken insan gözlerine opak görünecek şekilde düzenlendi. 

Invisible Solar

Elisa Quagliato, "Invisible Solar'ı kültürel mirasın, geleneksel güneş panellerinin ve diğer BIPV'lerin yüksek görsel etkileri nedeniyle kurulmasına izin verilmediği güneş enerjisine erişmesine izin vermek için özel olarak tasarladık. Aslında arkeolojik alanlar ve var olan kültürel binalar yüksek enerji tüketimine sahiptir. Bu nedenle bu güzel yerlerin çevresel etkilerini azaltmak ve kültürün yayılmasında onları desteklemek için güneş enerjisi çok önemli. Tüm kültürel bina sahiplerinin belirli bir sorununa cevap verdiği için Invisible Solar'a olan ilgi sürekli artıyor." dedi. 

Invisible Solar

Siparişe göre üretilen panellerin her bileşeninin geri dönüştürülebilir olması amaçlanmış ve şirket bunların "zanaatkar yapımı" olduğunu söylemiş, bu nedenle panellerin her biri arasında küçük farklılıklar var ve bu da "klasik" görünüme katkıda bulunur. Invisible Solar ayrıca dış cephe kaplaması veya kaldırım için kullanılabilir ve aynı zamanda tipik konut karolarına benzer yüzey koruması sağlayarak işlevsel olacak şekilde tasarlanmış. Şirket ayrıca seramik gövdenin fotokatalitik özelliklerinin karoların kendi kendini temizlemesine izin verdiğini söyledi.

Dyaqua, panelleri sürdürülebilir hale getirmeyi hedeflediğini söyledi. Marka "Amacımız hem ekolojik hem de estetik açıdan işlevsel ve sürdürülebilir ürünler yaratmak. Aslında ürünlerimiz binaların veya kuruldukları yerlerin estetik özelliklerini korumak için tasarlanırken, toksik olmayan ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanıyoruz." dedi.

Şirket, fotovoltaik malzemelerin kendilerinin geri dönüştürülebilir olup olmadığından bahsetmedi. Paneller ayrıca "yüksek statik yüke dayanabilir" ve şirket kimyasal çözücülere ve diğer "atmosferik etkenlere" karşı test edildiğini belirtti.

Invisible Solar

Her bir panel yaklaşık iki kilogram ağırlığında ve zirve enerji kapasitesinin bir ifadesi olan 7,5 watt tepe (Wp) zirve gücüne sahip. Yeni yapılarda ve eski karoların değiştirilmesinde kullanılmak üzere tasarlanan sistem, çeşitli yapı tiplerine uygulanabilir. Karolar 2016 yılında piyasaya sürülmeden önce yıllarca prototipi denendi. 2018'de sürdürülebilir teknolojileri arkeolojik alana entegre etmeye çalışan Akıllı Arkeolojik Park programı aracılığıyla Pompeii Arkeoloji Parkı için bir güç yöntemi olarak denendi. 

Quagliato "Invisible Solar hem mimari hem de estetik olarak çatı kaplamasına tam entegrasyonu ve güç verimliliği için Pompeii'ye kurulmak üzere seçildi. Projenin amacı Pompeii'yi ilk akıllı arkeoloji parkına dönüştürerek diğer kültürel miras alanları için uluslararası bir referans modeli oluşturmak." dedi. Quagliato ayrıca şirketin ahşap, taş ve beton gibi farklı malzemeler kullanarak benzer sistemleri denediğini söyledi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)