Mevcut Dokuyla ve Mimariyle Bütünleşen Tamamlayıcı Çözümler Sunuyoruz


AE Arma-Elektropanç
Levent Sümer

AE Arma-Elektropanç olarak enerji ve su verimliliği konusunda dünyada örnek olacak pek çok proje gerçekleştirdik. Bu projelerle yaşadığımız çevreye faydalı olduğumuza inanıyoruz. 

AE Arma-Elektropanç’ın kurum kültürü, sektördeki faaliyetleri ve yatırımları ile ilgili kısaca bilgi alabilir miyiz?

Firmamız 40 yıla yakın bir süredir sektörde faaliyet gösteren ve 2. neslin yönetimde yer aldığı kurumsallaşma ve ortak başarı kültürünü esas alan bir vizyona sahiptir. Sektörde elektromekanik taahhüt alanında akla gelen ilk firma olmanın yanı sıra birlikte çalıştığımız işverenlerimiz nezninde oldukça saygın bir konuma sahip olduğumuzu söyleyebilirim. AE, müşterilerine ticari projelerden konut projelerine, sanayi yatırımlarından eğitim ve sağlık yatırımlarına kadar geniş yelpazede anahtar teslimi elektromekanik taahhüt hizmetlerini sunmaktadır.

Proje yatırımlarınızı belirleyen yönler ve kriterler nelerdir? Yurtdışı projelerinde sıklıkla yer alıyorsunuz, planladığınız yeni projelerinizden ve küreselleşme hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Bir ihaleye katılma veya bir projeye teklif hazırlama kararı verirken şirketimizin risk değerlendirme analizlerini uygularız. Bu analizleri yaparken global ekonomik faktörlerden siyasi gelişmelere, işverenlerimizin yapısından projenin niteliklerine ve kontrat şartlarına kadar geniş yelpazede bir değerlendirmede bulunuruz. Bununla birlikte şirketimiz uzun vadeli global işbirliği anlaşmaları da yaparak işverenleri ile birlikte ortak stratejiler belirler ve buna uygun adımlar atar. Yani işverenlerimizle uzun vadeli bir çözüm ortaklığı ile hareket ederiz. Yurtdışı taahhüt hizmetleri AE’nin olmazsa olmaz stratejileri arasında yer alır. Burada hedef AE’yi global bir marka haline getirmek ve her yıl yayınlanan en iyi müteahhit firmalar arasındaki konumunu daha üst sıralara taşımaktır. İki yıldır üst üste ENR 250 listesinde yer almamız ve her sene bir önceki seneye göre daha üst basamağa tırmanmamız bu hedefe uygun ilerlediğimizin bir göstergesidir. AE, mevcut yönetim felsefesi ile dünyanın herhangi bir ülkesinde hızlıca mobilize olabilecek ve işlerini başarıyla yönetebilecek bir potansiyele ve sisteme sahiptir.

Levent Sümer, Strateji ve İş Geliştirme ve Sözleşmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Enerji verimli sistem kullanımı günden güne zorunlu hale getirilen bir uygulama, siz firma olarak   konun neresindesiniz ? Enerji verimliliği ve sürüdürülebilirlik konusunda gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin durumu hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?

AE Arma-Elektropanç olarak enerji ve su verimliliği konusunda dünyada örnek olacak pek çok proje gerçekleştirdik. Bu projelerle yaşadığımız çevreye faydalı olduğumuza inanıyoruz. Türkiye’de yeşil bina sertifikalı ilk projeler arasında yer alan Schneider Trafo Fabrikası, Piri Reis Denizcilik Üniversitesi, Kuveyt Türk Bankacılık Üssü, Palladium Tower, Nurol Tower, yurt dışında Dubai Üniversitesi gibi uluslararası projelere imza attık. Türkiye’de çevre bilinci son dönemde oldukça gelişme kaydetti. Yatırımcı firmalar, yeşil bina sertifikasyonunu ve sürdürülebilir çevre politikalarını işletmelerinin uzun vadeli giderlerini azaltıcı bir yatırım olarak görmeye başladı. Bu çerçevede yaygın olarak kullanılan LEED, Bream, DGNB gibi Amerikan, İngiliz ve Alman sertifikalarının yanında Türkiye’nin kendine özgü yeşil bina sertifikasyon standardı için de faaliyetler başlatıldı. Ancak gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında alınacak oldukça yolumuz olduğu da bir gerçek. Yapılaşma süreçlerinin şehir ve bölge planlaması çerçevesinde, yeşili ve kaynakları koruyan ve geliştiren, toplu ulaşım ve altyapıya önem veren ve toplumun yaşam kalitesini attırmaya yönelik geliştirilen bir sistem dahilinde yürütülmesi durumunda gelecek nesillere daha yaşanabilir şehirler bırakabiliriz. İmar mevzuatlarının bu çerçevede düzenlenmesi, toplu taşımanın yaygınlaştırılıp birbirleriyle bütünleştirilmesi, yapı yoğunluklarının azaltılması atılacak temel adımların başında geliyor.

Kurum olarak Kentsel Dönüşüm sürecine hazırlıklı olmak adına geliştirdiğiniz farklı pazarlama stratejileri, ürün geliştirme amaçlı Ar-Ge çalışmaları bulunuyor mu? Bunlar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kentsel Dönüşüm, teknik mühendislik konularının yanında içinde birçok ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve tarihi konuları da barındıran bir olgu. Bu çerçevede AE olarak biz yatırımcılarımızın kentsel dönüşüm projelerinde yer alırken konuya sadece ticari bir iş ilişkisinden öte şehirlerimize ve topluma katkı sağlayacak bir dönüşüm ve entegrasyon gözüyle bakıyoruz. Bununla birlikte projelerin başarıya ulaşabilmesi adına elektromekanik taahhüt anlamında mevcut dokuyla ve mimariyle bütünleşen, aykırı değil tamamlayıcı ve teknoloji odaklı mühendislik çözümleri sunuyoruz.

Son olarak, bu sayımızda sayımızda Kartal bölgesinde yaşanan kentsel dönüşüm sürecini mercek altına alıyoruz, bölgede projeniz bulunuyor mu bulunuyorsa projenizin kapsamından bahsedebilir misiniz?

Kartal’da İŞ GYO’nun yatırımı olan Manzara Adalar Projesinin elektromekanik taahhüdünü üstlenmiş durumdayız. 313.000 m2 kapalı inşaat alanından oluşan ve bir karma kullanımlı proje olarak tasarlanan Manzara Adalar’ın 2018’in ilk yarısında tamamlanması planlandı. Tamamlandığında LEED sertifikası da alacak plan bu proje Kartal’ın gelişimi ve dönüşümü açısından birçok projeye örnek teşkil edecektir.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)