Morphogenesis Sürdürülebilir Bir Hint Konaklama Okulu Tasarlıyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Hindistan'ın kuzeyindeki Faridabad kentinde kısa süre önce tamamlanan bir konaklama okulunun inşasında yerel yapı geleneklerinden yararlanıldı. Hintli mimarlık ve kentsel tasarım firması Morphogenesis tarafından tasarlanan sürdürülebilir mimari The Lalit Suri Hospitality School, yapılı çevre ile çevresindeki peyzaj arasında uyumlu bir denge kuruyor. Sürdürülebilir mimari örneklerden okulun tasarım briefi, öğrencileri Hindistan'ın lüks konaklama sektöründe bir kariyere hazırlayacak, mütevazı bir kurumsal çerçeve içinde yer alan sürdürülebilir bir kampüse duyulan ihtiyacı tanımlıyordu.

The Lalit Suri Hospitality School

Morphogenesis, okulun tasarımını planlarken en başından itibaren arazinin kuzey kenarını çevreleyen bir neem ağacı kümesini korumaya ve entegre etmeye odaklandı, firmanın proje için temel hedeflerinden biri hiçbir ağacın kesilmemesini sağlamaktı. Sonuç olarak sürdürülebilir mimari projelerden bina ağaçlarla ilişki kuruyor ve yatay tasarımı ağaçların doğal düzenine uyum sağlayacak şekilde ileri geri hareket ediyor. Dahası neem ağaçları gölge cepleri sunmakta, gür yaprakları sıcak yaz sıcaklıklarını hafifletmeye yardımcı olur. Morphogenesis, peyzaj ve binayı daha da bütünleştirmek amacıyla sürdürülebilir mimari okulun yüksekliğini alçak tutarak daha "yaya dostu bir insan ölçeği" kazandırdı.

The Lalit Suri Hospitality School

Sürdürülebilir mimari The Lalit Suri Hospitality School'un tasarımı eğitim ile lüks konukseverlik alanındaki uygulamalı deneyimi bir araya getirerek, çeşitli alanlarda bir amaç ikiliği sunuyor. Morphogenesis, "Mekan-işlev konusundaki bu esneklik projenin tamamına yansıyor. Tasarım şemasına entegre edilen basamak kuyuları boşken açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyor. Kafeteryalar F&B [yiyecek ve içecek] satış noktaları olarak ikiye katlanıyor ve öğrenciler burada hem yemek yiyor hem de servis hizmetini öğreniyor. Mutfaklar, öğrencilerin yemek pişirmelerini [ve] servis becerilerini uygulamalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Tüm yurt konaklama birimleri otel formatında inşa edilmiş olup, kamuya açık toplanma alanları bile otellerdeki cemaat alanları gibi hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır." dedi. 

The Lalit Suri Hospitality School

Sürdürülebilir mimari The Lalit Suri Hospitality School'un inşasında kullanılan ana malzeme yerel olarak üretilen tuğla. Bu tekil malzeme hem ucuz hem de bakımı kolay; aynı zamanda binaya zamansızlık ve sıcaklık hissi aşılıyor. Ayrıca tuğla, Hindistan genelindeki kurumsal yapılarla da özdeşleşmiş durumda. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. Tuğla cephesindeki dalgalanma ve deliklerin karışımı, okulun koridorlarında havalandırma ve gölgeyi kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca çıkıntılar doğrudan güneş ışığının mekana girmesini önleyerek ısı kazanımını azaltıyor. Morphogenesis, "Tasarım, farklı form ve seviyelerde pencerelerle çalışıyor ve böylece jaali ve jharokha geleneğini yeniden keşfediyor." dedi. (Jaali delikli taş veya kafesli bir perde için kullanılan bir terim ve jharokha, bir binanın duvarından çıkıntı yapan taş bir pencere, her ikisi de Hint mimarisinde ortak özellikler...). Morphogenesis, "Alçak duvar-pencere oranlarına sahip basit çıplak tuğla cephe, dış mekan ışığının yüzde 30'unu filtreleyen fiziksel bir bariyer olarak kullanılıyor." dedi. 

Okulu tasarlarken Morphogenesis, firma tarafından "bina içindeki ortam sıcaklıklarını 15 dereceye kadar düşürdüğünü" söylediği bir dizi pasif soğutma önlemi almış. Bundan dolayı sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş. Bu önlemler arasında şunlar yer alıyor; güneşe maruz kalmayı en aza indirmek için kuzey-güney yönelimi, nemin yüksek olduğu aylarda termal konforu artırmak için kuzey-batıdan güney-doğuya doğru esen yaz rüzgarlarından yararlanma, bina içinde temiz havanın çapraz hareketini artırmak için peyzaj kullanımı. Bu önlemler ve ışık kuyularının kullanımı ve çatıda güneş enerjisi tarımı için 5.750 m2'lik alanın sağlanması gibi diğer önlemler, mekanik enerjiye olan bağımlılığı toplu olarak azaltır. Sonuç olarak The Lalit Suri Hospitality School net sıfır emisyona sahip. Morphogenesis, "90 kWh/metrekare/yıl olan ECBC kriterine kıyasla ≤58 kWh/metrekare/yıllık bir EPI." dedi. Ayrıca toplama kuyuları ve bitki yağmur hendeği yağışlı muson mevsimi boyunca yağmur suyunu hasat eder.

The Lalit Suri Hospitality School

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)