Pasif Yöntemlerle İnşa Edilen Sürdürülebilir Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
2022 yılının sonlarına doğru Güney Kore'nin Incheon Büyükşehir Belediyesi, Housing and City Development Corporation ile birlikte sürdürülebilir mimari Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi'nin tasarımı için uluslararası bir yarışma düzenledi. Yarışmaya genel olarak dünyanın dört bir yanından 75 başvuru yapıldı. En iyi beş tasarımdan biri Seoinn Design Group ile iş birliği yapan SOUR'a aitti.

Bu sürdürülebilir mimari projenin yapılacağı saha kahverengi bir alan. Bu arazinin terk edildiği veya kapsamlı endüstriyel faaliyetlerden doğan kirlilik yüzünden son derece az kullanıldığı anlamına gelir. Bunun gibi bir bölgeyi yenilemek ona yeni bir yaşam verir. Sadece toplum üyelerine barınacak bir yer sağlamakla kalmaz, aynı zamanda doğal çevreyi yeniden kurarak biyolojik çeşitliliği de artırabilir. Sürdürülebilir mimari projelerden Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi'nin inşasıyla bu kahverengi alan, yaklaşık 180.000 kişiye ev sahipliği yapacak, gelişmekte olan bir yerleşim yerine dönüştürülecek.

Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi

SOUR ve Seoinn Design Group tarafından sunulan tasarım teklifi, mimari biçimler yoluyla enerji verimliliği ve iklim direnci hedeflerini karşılamayı amaçlamış. Projede fütüristik bir kütüphane ve geniş bir yeşil alana komşu olan kapalı-açık bir müze yer alacak. Bu nedenle tasarım doğa dostu bir toplum merkezi meydana getirmek için kıvrımlı bir yapıyı çevreleyen bir grup baca benzeri formdan oluşuyor.

Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi

Bu alanlar topluluğu bölgenin kültürüne bağlıdır ve Geomdan'ın yeni Arkeoloji Parkı olacak. Park bir toplanma alanı olarak kullanılacak ve aynı zamanda insanları araştırarak öğrenmeye sevk ederken, itinalı mimari ve peyzaj tasarımı sonucunda doğal dünya ile bağ kurulmasına imkan tanıyacak.

İklim krizi, COVID-19 salgını ve nihayet küresel ekonomik kriz gibi toplumun son yıllarda karşılaştığı güçlükler tasarımcıları çevre, toplum ve ekonomi için sürdürülebilir olan düşük teknolojili yöntemleri seçmeye zorluyor. Tasarımcılar formel mimari ögeler yoluyla enerji tüketimini en aza indirmek ve iklim direncini en üst düzeye çıkarmak için düşük teknolojili, kültürel olarak sağlam temellere dayanan pasif stratejiler kullanmış. Sürdürülebilir mimaride kullanılan pasif sistemler entegre edilmiş. Bu tasarımın önemli bir unsuru olan baca görünümlü formlar sayesinde ortaya çıkar. Kültürel ve tarihi mimari biçimlerle bağ kurmanın yanı sıra optimum sürdürülebilirlik için yapı içlerini serin ve iyi havalandırılmış halde tutmak üzere yığın etkisini kullanır.

Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi

Sürdürülebilirlik açısından çok yönlü bir anlayış benimseyen sürdürülebilir mimari örneklerden Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi tasarımı, bulunduğu yerin sosyo-kültürel ve tarihi bağlamına köklü bir şekilde bağlı bir alan haline geliyor. Bununla birlikte inşa edilen form, çevreye sorumlu bir tasarım için enerji tüketiminin iyileştirilmesine yönelik pasif yöntemler içeriyor.

Geomdan Müze Kütüphane Kültür Kompleksi

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)