Spine Tower; Türkiye’de İlk Defa Üretilen Yüksek Performanslı Beton ile Yapıldı

Spine Tower; Oyak Beton tarafından Türkiye’de ilk defa üretilen Elastic® C 80/95C sınıfı SCC Yüksek Performanslı beton ile yapıldı.

Avrupa Yakası’nın en önemli arterlerinden Büyükdere Caddesi’nin hemen yanında yer alan Spine Tower, çevre yolu ve FSM köprüsü girişine 3 km uzaklıkta, metro istasyonlarına komşu, alışveriş merkezine ve donanımlı hastaneye yürüyüş mesafesinde.

Toplam 138.000 m2 kapalı alana sahip Spine Tower 47 kattan oluşuyor. Ek olarak 9 bodrum katı bulunuyor.

Arsanın iş ve konut merkezinde bulunması ve her yöne sahip olduğu kesintisiz manzara, emlak değerini artırmanın yanı sıra eşsiz bir nitelik sağlıyor.22.006,50 m2 arsa alanına sahip projede 11.884 m2’lik bölüm yeşil alan olarak terk edilmiş.

191m yüksekliğinde Spine Tower ower Maslak projesi, Oyak Beton tarafından Türkiye’de ilk defa üretilen Elastic® C 80/95C sınıfı SCC Yüksek Performanslı beton ile yapıldı.

Amerika’daki Trump World Tower, Çin’deki Central Plaza, Tayvan’daki Taipei 101, Bahreyn’deki Burj Al Khalifa gibi dünyanın en yüksek ve en dayanıklı yapılarında kullanılan “Yüksek Dayanımlı C80 Beton” Türkiye’de ilk kez Spine Tower’ da kullanıldı.

Spine Tower 2014 Ocak ayında tamamlandı.Proje, İstanbul’un deprem gerçeği göz önünde bulundurularak tasarlandı. C80/95 sınıfı SCC yüksek performanslı beton kullanmasının yanı sıra düşey taşıyıcı elemanlardaki ø32 çapındaki donatıların montajında 30 bin adet manşon kullanılarak depreme karşı yüksek güvence sağlandı.

Ayrıca, rüzgâr test değerleri konusunda uzman Prof. Ruscheweyh tarafından Spine Tower’a özel rüzgâr optimizasyonu tasarlanarak rüzgâr tüneli testleri gerçekleştirildi. Her katta yer alan açılır kanatlar ile binaya taze hava sağlandı. Binada Otis marka, 1-14 katlar arası 6 adet ‘Low Rise Zone’, 15-28 katlar arası 6 adet High Rise Zone’ hizmeti veren toplam 12 ofis asansörü ile Rezidans katlarına hizmet veren 2 asansör, 1 servis asansörü, her kata hizmet veren 1 yük asansörü bulunmaktadır. Toplamda 8350 KVA elektrik sağlayabilen 5 adet 1670 KVA jeneratör kullanılmıştır.

Günden güne gelişen, kalabalıklaşan ve sanayileşen günümüz şehirlerinde artan kimyasal çevre koşullarına dayanıklılık açısından da yüksek dayanımlı beton teknolojisi yapı ömrünü uzatmada büyük avantaj sağlıyor. Özellikle döşeme-kolon ve döşeme-perde bağlantı noktalarında yük transferi için kullanılan yüksek dayanımlı beton depreme dayanıklılığı artırıyor. Yüksek nitelikli ve Kendiliğinden yerleşen C 80/95 sınıfı betonun yük taşıma kapasitesinin yanı sıra geçirimsizlik ve dayanıklılığı da normal betona göre daha üstün.

C 80/95 ELASTİK® BETONUNUN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Tanımı
Minimum C 80/95 basınç dayanımına sahip, ürün özelliklerini değiştirmeden yatay ve dikeyde uzun mesafelere pompalanabilen, transfer yapılabilen, vibratör gerektirmeyen durabil ve sürdürülebilir performansa sahip, özel seçilmiş hammaddelerle üretilmiş kendiliğinden yerleşen bir betondur.

Kullanım Alanları:
Yüksek katlı ofis ve konut yapıları, yatay ve dikey de uzun mesafelere döküm gerektiren yapılarda, yüksek dayanım ve kalıcılık gerektiren yapılarda, erken dayanım ve kalıp alma süresi istenen yapılarda, çevresel etkilere karşı uzun dayanıklılık istenen yapılarda.

Ürün Teknik Özellikleri:

Minimum bağlayıcı miktarı: 400 kg/m3
Maksimum su/çimento oranı: 0,30
En büyük agrega dane çapı: 12,5 mm
Klorür sınıfı: Cl 0,20
Toz ( 0,125 mm altı malzeme ): 350 – 600 kg/m3
Hamur ( Toz + su + hava ): 300 – 380 lt/m3
İri agrega oranı: 270 – 360 lt/m3
Hacimce su/toz: 0.85.1.10
Taze beton Teknik Özellikleri:
Slump- Flow: Başlangıç; 70 ± 5 cm - minimum 2 saat sonra; 70 ±5 cm - pompa ucu 70 ± 5 cm
Hava içeriği: % 0,8 – 1,0
Birim ağırlık: 2420±24
T50 süresi: 4,0 sn
L- box: 0,80
V funnel: 8 sn

Sertleşmiş Beton Teknik Özellikleri:

Basınç Dayanımı ( 15X30 silindir numune ): 88- 102 mpa
Yarmada çekme dayanımı: 6,6 mpa
Elastisite modülü ( Ec ): 32,9 Gpa
Sertleşmiş beton birim ağırlığı: 2420 ±24

Beton karışımında kullanılan agregalar doğal kum Kermerburgaz Akpınar bölgesinden, Yıkanmış kırma kum ve agrega Oyak Beton Cendere agrega ocağından tedarik edilmiştir.

Laboratuvar ve endüstriyel çalışmalar 2 aşamada gerçekleşmiştir. İlk aşamada laboratuvar çalışmaları yapılmış, ikinci aşamada çalışmalar, endüstriyel ölçeğe taşınmış ve yerindeki betonda ısı gelişimi etkisine farklı bir çimento tipinin etkileri de incelenmiştir.

Sonuç olarak
Yüksek dayanımlı C 80/95 ELASTİC Kendiliğinden yerleşen ve sıkışan beton; malzeme seçimi, üretim,taşıma ve yerleştirme işlemi açısından teknik şartname ve standartlarda da belirtildiği üzere özel tasarım, transfer ve kalıp işciliği ve beton bakımına ihtiyaç duymaktadır. Laboratuvar şartlarında C 80 sınıfından daha yüksek beton mukavemetlerini elde edebilmek mümkün olmakla birlikte, bu tip betonlarla inşa edilmiş binaların yüksek kalite ve dürabiliteye sahip olduğunu iddia etmek, kesintisiz aynı kalitede üretilebilmesi, pompalanabilmesi ve kalıba dökülen betonunda aynı performansları göstermesi ile mümkün olabilmektedir. Bu tip özel ve ilk uygulanan betonların üretimi, dökümü ve kullanılması ile firma ve ülke başarısının tescillenmesi ve toplam kalitenin yükselmesi açısından önem arzetmektedir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)