Su Kriziyle İlgili Tasarım Çözümleri İçeren Bir Sergi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Rotterdam'daki Nieuwe Instituut, 'Water Cities Rotterdam'ın açılışını yaptı. By Kunlé Adeyemi, Nijeryalı-Hollandalı mimar Kunlé Adeyemi'nin Hollanda'daki sahil tasarımlarını sergileyen birkaç yüzer duba ve sanatçı enstalasyonlarının yanında sergilerden oluşan bir kültür projesidir. Sergi yedi metre yüksekliğindeki yüzer ahşap bir pavyonu enstitünün açık havuzlarına taşıdı. Pavyonun içinde peyzaj mimarı ve sanatçı Thijs de Zeeuw konukların pavyonu doğanın bakış açısından tecrübe etmelerine imkan tanıyan bir sanat eseri yaratırken, su üzerinde inşa etmenin ve yaşamanın çevredeki ekoloji ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkilerini düşünmelerini sağlıyor. Serginin tamamı 22 Ekim 2023 tarihine kadar Nieuwe Instituut'ta ziyaret edilebilir. 

Water Cities Rotterdam sergisi küresel iklim değişikliğine karşı suyla ilgili tasarım çözümlerinin olasılığını keşfetmek için bir test alanı olarak tasarlandı. Çeşitli unsurları içeren platform dünya çapında sulak alanları, kıyı şeritlerini ve kentleri tehlikeye atan deniz seviyesindeki yükselme tehlikesini geçmiş, bugün ve gelecek açısından ele almayı hedefliyor. Sergi National Collection of Dutch Architecture and Urban Planning'den su kıyısı mimarisi örneklerini sanatçı Thijs de Zeeuw'un yapıtlarıyla bir araya getiriyor. Tüm girişimler insan dışı hayat formlarına yer vermek üzere enstitünün 'Zoöp' prensipleriyle uyum içindedir. 

Water Cities Rotterdam

Kunlé Adeyemi öncülüğündeki Amsterdam merkezli NLÉ şirketi artan su seviyelerine karşılık vermek üzere inovatif çözümlerin araştırılmasında öncü bir rol üstlendi. Lagos (Nijerya) gibi Afrika 'su şehirlerinden' esinlenen ofis, mimarinin iklimle bağlantılı bu kompleks sorunları ele alma olasılığını göstermek için yüzen döngüsel bir yapı sistemi geliştirdi. Ofis Rotterdam'da Nieuwe Instituut'un göletlerine yedi metre yüksekliğinde MFS IIR - Water Cities Rotterdam pavyonunu kurdu. Venedik Bienali enstalasyonundaki geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış.Thijs de Zeeuw su altı perspektifi oluşturmak ve ziyaretçileri etraftaki biyolojik çeşitlilik üzerine kafa yormaya yönlendirmek için pavyonun alt kısmında bir açıklık oluşturdu. 

Water Cities Rotterdam

Nieuwe Instituut'un batı göleti için yusufçuklar, sakarmekeler, kazlar ve amfibiler gibi suda yaşayan canlılar için özel olarak tasarlanmış küçük adalar da aralarında olmak üzere başka enstalasyonlar da oluşturuldu. Benzer sergide su üzerinde inşa edilen yapılar da yer alıyor. National Collection of Dutch Architecture and Urban Planning tarafından temin edilen örnekler yüzen bisiklet taşıyıcıları gibi ufak tefek müdahalelerden komple şehir uzantılarına kadar uzanıyor. Ayrıca sanatçı Shertise Solano'nun enstalasyonu suyla ilgili kendi kaygılarını irdelerken, tasarım stüdyosu Opperclaes'in pavyonlar ve dubalar için tasarladığı kaplamalar siyanotip blueprint yöntemini örneklendirir. 

Water Cities Rotterdam

Nijerya doğumlu Kunlé Adeyemi'nin Amsterdam merkezli firması NLÉ, su ve kentler arasındaki ilişki üzerine yaptığı araştırmalarla biliniyor. Nijerya'daki Lagos Lagünü'nde bulunan Makoko Floating School veya Lagos, Chengdu ve Brugge'deki yüzen pavyonlar gibi projeler yerel toplumlar üzerindeki etkileri ve yükselen deniz seviyeleri gibi iklimle ilgili güçlüklere verdikleri yanıtlar açısından yaygın olarak tartışıldı. Kunlé Adeyemi süregelen araştırmalarının bir bölümü olarak Afrika kıyı şehirleri ve toplulukları ile su arasındaki ilişkiyi hızlı şehirleşme ve iklim değişikliği perspektifinden ele alan makaleler, araştırmalar ve fotoğraflardan oluşan " African Water Cities" kitabını kısa süre önce yayımladı. Kitap 22 Haziran'da Nieuwe Institute'de tanıtılacak.

Water Cities Rotterdam

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)