Sürdürülebilir Tasarlanmış Serpentine Pavilion

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Serpentine Fransız, Libanyalı mimar Lina Ghotmeh tarafından tasarlanan 22. Pavyonun 9 Haziran 2023 tarihinde Serpentine South'da resmen açılacağını açıkladı. Pavilyonun ismi À table, yani bir masada birlikte oturmaya ve bir yemeği birlikte paylaşırken açık bir diyaloğa katılmaya yönelik Fransızca bir davet demek. Pavyonun iç alanı kuşatan büyük bir masa ile belirlenmiş olup fikirlerin, endişelerin, mutlulukların ve geleneklerin paylaşılması için bir olanak sunar. Mimarın Akdeniz kökeninden ilham alan 300 fit karelik yapı minimum karbon ayak izi sağlamak için hafif ve tamamen sökülebilir olarak tasarlandı. Sürdürülebilir mimari Serpentine Pavilion Haziran'dan Ekim 2023'e kadar her gün açık ve ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Sürdürülebilir mimari örneklerden pavilyon doğal çevresiyle bütünleşmiş ahşap bir yapıya sahip ve ziyaretçileri yuvarlak iç alana girmeye, masanın etrafında oturmaya ve muhabbete dahil olmaya davet ediyor. Pavyonun masa ve sandalyelerini tasarlamak için Lina Ghotmeh The Conran Shop ile iş birliği yaptı. Koyu kırmızı kaplamalı meşeden üretilen yeni tasarlanmış iki mobilya parçası yapının iç alanını süslüyor. 25 masa ve 57 tabure pavyonun içindeki seremonik sergiye katkıda bulunmakta ve Ghothmah'ın bir araya gelme, paylaşma ve kültür ve tecrübe paylaşımlarını kutlama davetini ifade eder. 

Serpentine Pavilion

Sürdürülebilir mimari projelerden pavyon biyo bazlı ve düşük karbonlu malzemeler kullanarak, ziyaretçileri kendilerini kuşatan doğal çevreyle iletişime geçmeye davet edecek biçimde tasarlanmış. Bu yüzden sürdürülebilir mimaride kullanılan malzemeler tercih edilmiş. İç alan etrafı çevreleyen ahşap kirişlerle belirlenerek etraftaki ağaç gölgeliklerini çağrıştıran bir form oluşturuyor. Pileli çatı alanın merkezini belirleyecek bir ışık boşluğu için alan yaratırken, bitki görünümlü kesik desenlere sahip perde paneller doğal ışık ve havalandırmaya imkan veriyor. Alçak çatılı sade yapı Batı Afrika'da Mali'de mevcut olan ve mevcut meselelerin tartışıldığı ve karara bağlandığı toplumsall toplantılar için kullanılan yerel yapılara bir gönderme niteliğinde.

Serpentine Pavilion

Pavyon deneyimi sanatçı ve besteci Tarek Atoui tarafından Lina Ghotmeh'in çizimleri ve Atoui'nin klasik ve kırsal Arap müziği konusunda sürdürdüğü araştırmalara göre oluşturulan bir ses düzeniyle zenginleştirilmiş. Ali Cherri, Beatriz Colomina, Bernard Comment, Fouad Elkoury, Simone Fattal ve David Zilber'in katkılarıyla hazırlanan ve Ağustos 2023'ten sonra satışa sunulacak katalog bu temaları daha da derinleştirecek. Serpentine programında aynı zamanda pavyonun disiplinlerarası canlı platformu olan ve seçili Cuma akşamları düzenlenen sanat, müzik, edebiyat ve dans gösterilerinin yer aldığı "Park Nights" da bulunuyor.

"Günümüzün değişen zamanlarında bu pavyon bir kutlama alanı sunuyor. Batı Afrika Mali'deki Dogon toplumunun Toguna barakalarını andıran bir atmosferde sade ve alçak bir yapıda, çevresinde birlikte oturacağımız bir masaya sahip olan bu baraka, bir topluluğun tüm üyelerini bir araya getirmek üzere tasarlanmış. Burada yemek yiyebilir, çalışabilir, oynayabilir, buluşabilir, konuşabilir, yeniden düşünebilir ve karar verebiliriz." - Mimar Lina Ghotmeh 

Serpentine Pavilion

Sürdürülebilir mimari Serpentine Pavilion tanınmış ve yükselmekte olan mimarlara modern tasarımı araştırma ve deneme şansı vermek ve mesleğin yüzleştiği acil konuları ele almak amacıyla 2000 yılında faaliyete geçirilmiş. Sanatçı Theater Gates 2022 yılında manevi destek ve duygusal destek için bir alan yaratmak üzere yola çıktı. Bir yıl önce Counterspace pavyonun yapısını aynı anda birden fazla sosyal ortama atıfta bulunacak şekilde bozmuştu. Junya Ishigami'nin 2019 pavyonu için tasarımı parkın manzarasından yükselen bir arduaz levha formunu alırken, 2018'de Frida Escobedo Meksika mimarisinin daha az tanınan bir özelliğini canlandırmak için kapalı bir avlu yarattı.

Serpentine Pavilion

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)