10 Sürdürülebilir Cephe Örneği

TRÜSSEL EVİ / TEKNİK ISITMA SİSTEMİ OLMADAN ISINAN DAĞ EVİ

CEPHELERDE KULLANILAN YAPI MALZEMELERİ:

•Kireç dış cephe sıvası
•Saz kamışı ısı yalıtımı •Ahşap karkas taşıyıcı sistem (yörenin ardıç ağacından)•Kerpiç blok duvar dolguları (hafriyatından çıkan toprak ile yerinde döküldü) •Kerpiç tromb duvarı (güney cephesinde) •Toprak iç cephe sıvası

Basodino buzulunun iklim etkisinde kalan bir dağ yamacında yer alan Trüssel Evi’nin tasarımında birinci olarak hedeflenen, binanın teknik bir ısıtma sistemine ihtiyaç duymamasıydı. Yani sera etkisi ile soğuk, karlı ama güneşi bol, kış aylarında kendi kendine ısınabilmesi. İkinci hedef olarak da, yapının sürdürülebilir, doğal ve olabildiğince yöreden temin edilen yapı malzemeleri ile inşa edilmesi. Buna yönelik tasarımlanan dört dış cephenin dördü de birbirinden farklı detaydadır. Cephelerin katman ve kalınlıkları, kuzey, hakim rüzgar, yaz ve kış güneşleri izdüşümü ilişkilerine göre, ısı yalıtım – ısı depolama ihtiyaçları hesaplanarak tasarımlanmıştır.

ALMAN PAVYON

Matthias Loebermann, ‘EU paleti’ olarak bilinen nakliyat paletlerinden ‘Kuzey Alp Dünya Kayak Şampiyonası’ için Oberstdorf, Almanya’da geçici bir pavyon inşa etmiştir. Paletler dünyanın her yerinde kolayca ve aynı standartta bulunabilen çok düşük maliyetli taşıma altlıklarıdır. Bu yüzden ‘palletecture’ adı verilen, paletle yapılan projeler son zamanlarda yükselişe geçmiştir. Loebermann’ın tasarladığı ve inşa ettiği bu projede 1300 palet kullanılmıştır. Biberach Üniversitesi mimarlık öğrencileri, 6 metre yükseklikte, 8 metre genişlikte, 18 metre uzunluktaki projeye yardımcı olmuşlardır. Bu geçici pavyon, sporcular için bir buluşma noktası ve medya odası olarak kullanılmış ve kreatif cephe üretmeye örnek gösterilmiştir.

OPTİK CAM EVİ / OPTICAL GLASS HOUSE

Yüksek binaların olduğu bir noktada konumlanan yapı, oldukça işlek - arabaların ve tramvayların sürekli geçtiği- bir caddeye bakmaktadır. Mahremiyeti ve sakinliği sağlamak için, binanın cadde tarafına, bir bahçe ve optik cam cephe yerleştirilmiştir. Proje ismini bu benzersiz, şeffaf cepheden alır. Havuz, bahçe ve cam tuğla duvarın arkasında, gizli bir veranda bulunur. Cephe, 50mm x 235mm x 50mm boyutlarında, 6.000 cam blok kullanılarak inşa edilmiştir. Cam blokların meydana getirdiği şeffaf duvar, sokaktan gelen gürültüyü azaltırken, gün ışığını filtreler ve mahremiyeti sağlar. Döküm işlemi oldukça zor olmuştur. Camda –mikro seviyede- yüzey pürüzleri kalmıştır ama bu durum beklenmedik optik illüzyonların oluşmasına neden olduğu için güzel bir doku oluşmasına neden olmuştur.

CARABANCHEL HOUSING

Foreign Office Mimarlık’ın İspanya’daki bu projesinde en dikkat çeken unsur, saz kamışının kullanımıdır. Bunun iki ana nedeni vardır; birincisi, saz kamışı malzeme olarak doğa dostudur, ikincisi estetik bir dokusu vardır. Binanın cephesi, katlanabilir çerçeve üzerine monte edilmiş saz kamışı panjurdandır. Birimler, tüp benzeri iç mekanları sayesinde, farklı şekillerde ve boyutlarda, doğu-batı yönünde çift taraflı erişime sahiptirler. Ayrıca doğu tarafındaki özel bir bahçeye erişim vardır. Panjur, yakan yaz güneşinden korumakla beraber, her birimde yaşayan kişinin kendi kontrolünde olduğu için güvenliği de artırmaktadır.

HALE COUNTY ANIMAL SHELTER / HALE HAYVAN BARINAĞI

Proje takımı 4 mimarlık öğrencisinden oluşur: Jeff Bazzell, Julieta Collart, Lana Farkas ve Connely Farr.

Hayvan barınağını 2005-2006 yılında tez projeleri olarak yapmışlardır. İlginç olansa bu öğrencilerin hiç birinin daha önceden bir inşaat deneyimi olmamasıdır. Bu proje, tasarımın, zengine fakire insana ya da hayvana özel olmaması gerektiğine iyi bir örnektir. Projenin tasarımı her ne kadar 3 boyutlu tasarım araçlarıyla desteklenmiş olsa da özünde daha çok halka, yerele dayalıdır. Ayrıca tertemiz uzay strüktürü ile dikkati çeken taşıyıcı sistemin lamine kiriş ahşaptan olması ekolojik değerliliğini sağlar.

HOUSE R (R EVİ)

Haftasonu evi olarak tasarlanan R Evi, Bohinj gölü yakınında, koruma altına alınmış bölgede, eskiden başka bir yapının olduğu yerde bulunur. Yasa gereği önceden bulunan yapının hatlarını takip eder. Bölgede yetmişli yıllara dayanan, tam anlamıyla, tipik Sloven Alp mimarisinin kopyası olarak tasarlanmış tatil evleri vardır doludur. Bu evlerle geleneksel evlerin arasındaki tek fark; bu evlerin neredeyse tüm yıl boyunca boş kalması, kullanıcıların kısa süreli ziyaretlerini beklemeleridir. Bu nedenle proje, bu –geçici doluluk- kavramı ile başa çıkmaya çalışır. Bu yapı kullanılmadığı zamanlarda (büyük bir ahşap kutu gibi) pencere ve kapılardan yoksun bir saman depolama ya da bir ahır gibi gözüktüğünden doğru cephe tasarımına sahiptir. Bütün pencereler ve kapılar (giriş katı da dahil) binanın strüktürüne gizlenmiştir.

THE BALEHAUS

Saman balya hem sürdürülebilir hem de son derece enerji verimlidir ama bu bina tekniği herkes ve her mevsim şartları için uygun değildir. Saman balyayı yapıda kullanmak için kalifiye işçilik gereklidir. Bir firma bu konuya yaratıcı bir şekilde yaklaşmış ve saman balya inşası ile prefabrike panelleri birleştirmiştir. Saman balyadan evler henüz çok popüler olmasalar da, soğuğa karşı çok iyi derece ısı yalıtımı sağlar ve daha ziyade serin iklim kuşakları için geçerli sürdürülebilir özellikleri vardır. Bu paneller hava geçirmez ve küfe dayanıklıdır. Ayrıca prefabrikasyon süreci sonucunda malzeme atığı neredeyse hiç yoktur. Panellerin dış tarafları, binanın nefes almasına izin verecek bir malzemeyle sıvanmıştır. Pasif ev standartlarına uyar ve bazı iklimlerde yapılarda ısıtmaya hiçbir şekilde gerek kalmaz.

ModCell’in devam eden araştırma programı çerçevesinde, proje Bath Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Proje, Haziran 2009’da başlamış, 3 ay sonra, Eylül’de tamamlanmıştır.

ALTIS IV / ERIC T. FISHBURN

Yapı; insanların vakit geçirmek, alp peyzajının güzelliğini sindirmek için geldikleri bir noktadadır. Altis projeyi bu güzelliği yansıtma duygusuyla, modern formda ve detaylarda şekillendirmiştir. Ekolojiye saygılı olacak şekilde doğal malzemeler kullanılan yapı LEED Gold sertifikası almıştır. Tasarımın başından itibaren, geniş manzara tasarıma öncülük etmiştir. Güney cephede bulunan büyük low-e camlar sayesinde manzaradan ve güneşten maksimum yararlanılır. Projenin başlangıcından itibaren sürdürülebilir teknikler, hem tasarımda hem de inşa esnasında kullanılmıştır. Renginden, çevreden temin edilmesinden, yangını geciktirmesinden ve kendi doğal özelliği olarak termitlerle mücadele edebilmesinden dolayı dış kaplama için Kaliforniya sediri tercih edilmiştir.

SU VE RÜZGAR BARI / WATER AND WIND BAR

Son zamanlarda Vietnam’da sel baskınlarının çok sık olması nedeniyle, yerel halk hızlı tahliye edilmeyi istemektedir. Bu yüzden mimari tasarımdaki amaç, ucuz malzeme kullanıp, yapıyı hızla inşa edebilmektir. Sel bölgesinde kalan bölgelere yardım için geçici evler, okullar, sınıflar ve ticari olarak da kafeler, barlar ve tatil yerleri yapmak amaçlanmıştır.

Su ve Rüzgar Barı (Water and Wind Bar) kapalı mekan olarak 3 ayda tasarlanmıştır. Böylece konserler, gösteriler, evlilik törenleri gibi farklı kullanım alanlarına hizmet edebilmesi sağlanır.

Bambu kemer sistemi kubbe için tasarlanmıştır. 10 metre yüksekte ve 15 m açıklıktadır. Ana çerçeve, her biri birkaç tane bambu elemanın birleştirilmesinden oluşmuş, 48 prefabrike birimden oluşur. Yapı, gölden gelen doğal rüzgar enerjisini ve soğuk suyu doğal havalandırma yaratmak için kullanır. Çatının tepesinde, iç mekandan sıcak havanın tahliyesinin yapılabilmesi için, 1.5 metre çapında bir delik bulunur. Binanın kullanım amacı bar olsa da benzersizdir ve şehrin kentsel peyzajında bir simge haline gelmiştir. Yapı, hem modernizmi hem de gelenekleri simgeler. Bina doğayla bir uyum içerisindedir ve malzemesinin doğası gereği zamanla toprağa geri dönecektir.

ÇUKUR EV / PIT HOUSE

Yapı, Seto İç Denizi’nin yakınında Okayama’da bulunmaktadır ve UID mimarlık tarafından tasarlanmıştır. İnşası 2011 yılında tamamlanan Pit House (Çukur Ev); adını içerdeki dairesel oturma odasını ve bahçedeki terasları oluşturmak için kazılmış mekanlardan almıştır. Arazi durumuna göre bütün manzaraların kuzeye doğru tasarlandığı yapı, yol seviyesinden bir metre yüksekte konumlanır. Arazinin çevresi ve yapının mimarisi çok doğal bir şekilde bütünleşmiş, sanki beraber aynı anda var olmuşlardır. Sade ahşap/cam cepheleri olan Pit House, özellikle filigran çelik taşıyıcı sistemi ile dikkat çeker.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)