21. yy Yaşamına Hazırlayan Kuzey Hindistan'dan Druk White Lotus Okulu
Kuzey Hindistan’ın, Ladakh şehrinin Shey kasabasında bulunan projeye, bir yandan çocuklarını 21. yüzyıl yaşamına hazırlarken bir yandan da Tibet Budizmi'ne dayalı kendi zengin kültürel geleneklerini korumak isteyen Ladakh halkının talebi sonucu başlanmıştır. Masterplan ve okul binaları Arup ve Ove Arup & Partners’ın mimarları ve mühendisleri tarafından, yerel yapım teknikleri ve malzemeleri kombine edilerek, öncü çevre tasarımı ile ekstrem hava koşullarında etkili olacak şekilde tasarlanmıştır.
2012 yılında Greenwich Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve İnşaat Okulu’ndan peyzaj mimarları, Druk White Lotus okul projesi için, peyzaj master planı ve bahçe çalışmasına başladı. Okul başlangıçta Ladakhi dili ve İngilizce olmak üzere geniş bir eğitim vermektedir. Konut blokları Ladakh’ın uzak yerlerinde kalan çocukların katılmalarına izin verir ve bir destek programıyla en fakirin dışta bırakılmamasını garanti eder.
Proje papa Gyalwang Drukpa’nın fikridir ve İngiltere kökenli bir yardım kuruluşu olan Drukpa Trust tarafından gerçekleştirilmiştir. Okulu desteklemek için, her sene, Arup, tasarım ekibinden bir mimar veya mühendise, arazide çalışması için ücretsiz izin verir. Onlar güven elçileri gibi davranıp, yerel inşaat ekibine yardım ederler.
Proje, sadece kendi çevresel etkilerini minimalize etmeyi değil aynı zamanda yerel halkın gelişmesini de amaçlamaktadır. Druk White Lotus okulu adım adım inşaa edilmiştir. Kreş ve çocuk bölümü Eylül 2001’de, İlkokul Kasım 2004’te açılmıştır. Son aşama olarak lise açılacaktır. Okul, Ağustos 2010’da sağanak yağışların neden olduğu seller nedeniyle hasar görmüştür.
KONUM & İKLİM
Druk White Lotus okul projesi kuzey Hindistan’da, Ladakh şehrinin Shey isimli kasabasında bulunmaktadır. Aşırı ekstrem iklim koşulların bulunduğu çevre, deniz seviyesinden 3500m yüksektedir ve kış aylarında sıcaklık -30°C ye kadar düşmektedir. Bölgenin her yıl yaklaşık 5 ay boyunca kar nedeniyle Hindistan’ın diğer bölgeleriyle ulaşımı kesilir. Sınıflar, doğal ısı ve ışıktan en çok yararlanabilecekleri konuma doğru yönlendirilmişlerdir. Okul, büyük ölçüde, enerji konusunda kendisine yeterlidir. Bu bölge aynı zamanda sismik aktivitelerin bulunduğu bir bölgededir. Tasarım yüksek sıcaklıklara ve depreme dayanıklı şekilde planlanmıştır. Projedeki en büyük zorluk, Ladakh’ın benzersiz kültürü ve mimarlık mirası ile mimariye entegre olabilecek, yerel kültür, eğitim ve iletişim merkezi oluşturmak olmuştur.
Mimari Tasarım, Malzemeler ve Uygulamalar Arup’un tasarımı, sürdürülebilir yerel malzeme ve geleneksel yapım teknikleri ile öncü çevre tasarımını birleştirir. Proje; tesisler, sağlık kliniği, kütüphane, açık hava tapınağı, bilgisayar ve fizik laboratuvarı, mesleki atölyeleri, yemek salonu, öğrenciler ve personel için konutları içermektedir.
Taşıyıcı sistem, çatılar, döşemeler ve pencereler söğüt ve kavak ağacı kullanılarak inşa edilmiştir. Granit bloklar ve çamur tuğlalar dış duvarda kullanılmıştır, tüm iç duvarlar ise çamur tuğlalardan yapılmıştır. Beton kullanımı sınırlı olup daha çok ahşap sütun temellerinde kullanılmıştır.
İçeride 150 mm toprak tuğlalar, dışarda 450 mm granit bloklar ve ortada 100 mm hava boşluğu olmak üzere 700 mm dış duvar vardır. Bu duvarlar soğuk ve rüzgarlı durumlara karşı yalıtımı sağlamaktadır. Druk White Lotus binasının taşıyıcı sistemleri, deprem yüklerine karşı koymak için, ahşap çerçeveler kullanılarak yapılmıştır ve deprem durumunda yaşam güvenliğini sağlar. Ahşap çerçeveler duvarlardan bağımsızdır, çelik bağlantılar ve çapraz bağlantılar deprem anında dayanıklılığı sağlar.
Çatıda, yazın ve kışın ısı transferini en aza indirmek için iyi bir yalıtım yapılmıştır. Çatı, çamur ve yerel bir ahşap bileşiminden yapılmıştır. Taş yünü ve keçe izole etmek için kullanılır. Onun üzerine, oluklu alüminyum levha ve doğrudan gelen güneş ışığı altında erimesin diye keçeyi kapsayacak şekilde kum örtülmüştür. Çatı üzerindeki güneş panelleri elektrik enerjisi ve ısınmayı sağlamaktadır.
DOĞAL AYDINLATMA
Binalar, aktif ve pasif güneş enerjisi toplaması ile yüksek irtifa ve açık gökyüzünden maksimum kazancı elde etmektedir. Sınıflarda yapay ışıklandırılmaya ihtiyaç duyulmamıştır, doğal aydınlatma çoğu zaman fazlasıyla ihtiyacı karşılamaktadır. Gerekli yerlerde ise az enerji harcayan aydınlatmalar kullanılmıştır. Bütün birimler birbirlerine gölge yaratmayacak şekilde ayrılmıştır. Pencerelerden ve çatı pencerelerinden gelen ışık yapay ışıklandırma kullanımına gerek bırakmamaktadır. Pencereler yaz aylarında ışığı alacak ama ısıyı engelleyecek şekilde gölgelendirilmiştir.
YENİLENEBİLİR ENERJİ
Güneş binaları pasif olarak, güneye bakan cam cepheler ve tromp duvarı ile ısıtır. Güneş enerjili su ısıtıcıları duş için ve çamaşır yıkama için sıcak su sağlamaktadır. Bir fotovoltaik sistem tüm araziye elektrik gücü sağlar, ayrıca bilgisayarlar da güneş enerjisi ile çalışmaktadır.
SU YÖNETİMİ
Su, yağışların çok az olduğu bölge için sınırlı bir kaynaktır. Ana su kaynağı Himalayaların çevresinden gelen erimiş kardır. Su dağıtım sistemi suyu, sulama için yeniden kullanır ve yağışı ekili alanlara yönlendirir. 32 metreden gelen yeraltı suyu, güneş enerjisi ile yüzeyde 60.000 litrelik tanka pompalanır. 2 sondaj kuyusu ve güneş pompaları, okulun ihtiyacı olan tüm su ihtiyacını tedarik etmektedir. Kuru tuvalet kullanımıyla sifonda kullanılan su ihtiyacı ortadan kalkmaktadır.
ATIK YÖNETİMİ
Okulun tuvaletlerinde ‘havalandırılmış geliştirilmiş kuyu (ventilation improved pit) sistemi kullanılmıştır. Bu sistem geleneksel kuru tuvalet sisteminin geliştirilmiş, koku/böcek gibi olumsuzluklara çözüm bulunmuş şeklidir. Su kullanmayan bu sistem, gelişmekte olan ülkelerde sıhhı tesisat iyileştirilmesi için önemli ve ekonomiktir.
ÖDÜLLER
Proje ‘En İyi Asya Binası ‘En İyi Eğitim Binası’ ‘En İyi Yeşil Bina’ gibi pek çok ödülün sahibi olmuştur.
Druk White Lotus Okulu ve Londra kökenli Arup Assocaites firması, Londra Tasarım Festivali’nde gerçekleşen ‘En İyi Sürdürülebilir Kalkınma’ için Emirates Glass LEAF ödülünü kazanmıştır.