Döngüselliği İş Süreçlerinin Merkezine Yerleştirme Kararı

ASAŞ, 2022 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınlayarak sürdürülebilirlik ilkelerine uygun kararlar almayı, döngüselliği iş süreçlerinin merkezine yerleştirmeyi ve çevreyi korumayı amaçlayan bir iş anlayışını benimsemeye devam etti. ASAŞ, 2022'de tükettiği elektrik enerjisinin %100'ünü I-REC sertifikası ile yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik ederek bu anlayışa katkı sağladı. Aynı dönemde ürün başına saldığı sera gazını %11 azaltırken, oluşan atıkların %98,5'ini geri kazandırdı.

Derya Hatiboğlu

Türkiye'nin lider sanayi kuruluşlarından ASAŞ'ın dördüncü Sürdürülebilirlik Raporu, Sakarya Akyazı'daki 5 üretim merkezi, İstanbul'daki genel merkez ve Almanya Neuwied'deki tesisi kapsayan çalışmaları içeriyor. ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, "Değer odaklı, güvenilir ve sürdürülebilir büyüme" mottosuyla hareket ettiklerini ve paylaşımcı, çevreye saygılı, güvenilir ve sürdürülebilir kalkınma odaklı bir iş yolu benimsediklerini belirterek, "Tüm değer zincirimizde, paydaşlarımızla birlikte bu yaklaşım çerçevesinde ilerliyoruz." dedi.

Derya Hatiboğlu, ASAŞ'ın sürdürülebilirlik odağında faaliyet yürüttüğünü ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefi doğrultusunda sürdürülebilir teknoloji ve süreçlere yatırım yapmaya devam ettiklerini vurguladı. Ayrıca, karbon ayak izini azaltmak, enerji verimliliğini artırmak ve sıfır karbon hedefine ulaşmak için kısa, orta ve uzun vadeli planlarını hayata geçirdiklerini belirtti.

ASAŞ, alüminyumun sorumlu üretimini teşvik etmek amacıyla Alüminyum Yönetim Girişimi'nin (ASI) denetiminden başarıyla geçtiğini ve 12 ürün çeşidi için LCA ve EPD Belgelendirme süreçlerini tamamladığını duyurdu. Ayrıca, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında 2050 yılı için net '0' karbon hedefine ulaşmak için net hedefler belirlediklerini ifade etti.

ASAŞ, çevresel etkileri en aza indirmeyi, kaynakları verimli kullanmayı ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak üzere bir çevre yönetimi stratejisi benimsemiştir. Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik gereğince sabit yanma kaynaklı emisyonlarını bir önceki yıla göre %11 azalttığını bildirdi. ASAŞ, su ayak izini azaltıcı stratejiler ve su risk yönetim planı oluşturarak sürdürülebilir su yönetimini desteklemeyi hedefliyor.

Biyoçeşitliliği koruma ve destekleme stratejisi doğrultusunda ASAŞ, atık oluşumunu minimize etmeye, kaynakları daha efektif kullanmaya ve atıkları ikincil alüminyum üretimi ile geri dönüştürülebilir kılmaya yönelik projeler geliştirmeye devam ediyor. Ayrıca, biyoçeşitliliği koruma amacıyla yerel ekosistemleri ve biyoçeşitlilik alanlarını gözetiyor.

ASAŞ, inovasyonu kurum kültürünün bir parçası olarak konumlandırarak sürekli gelişimi destekliyor. İleri düzey veri analitiği, akıllı sensörler ve otomasyon sistemleri gibi dijital teknolojileri kullanarak enerji verimliliğini artırmayı, karbon ayak izini azaltmayı ve sürdürülebilirlik performansını iyileştirmeyi amaçlıyor. Sektörün onaylanmış ilk AR-GE merkezi olma özelliği taşıyan ASAŞ, yenilikçi bakış açısı ve teknolojik yatırımlarıyla sektöre hizmet ediyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)