EkoRE’den Konya’ya 75.000 Metrekarelik Güneş Enerjisi Santrali
EkoRE, 2017 yılında tamamlamayı hedeflediği beş güneş enerjisi santralinden ilki olan Konya Kulu projesini hizmete soktu. 75 bin metrekare üzerine kurulan ve 5 MW güce sahip bulunan Konya Kulu santralinin ardından yine Konya’nın Akören ilçesinde ve Osmaniye, Antalya, Aydın, Tokat illerinde faaliyete geçecek olan santrallerle birlikte EkoRE’nin enerji üretiminde kurulu gücü toplamda 25 MW’a ulaşacak. Toplam lisanssız GES portföyünü 120 milyon Euro’luk bir bütçeyle 100 MW’a çıkarmayı hedefleyen EkoRE’nin CEO’su Serhan Süzer, küresel hedefleri doğrultusunda yurtdışında da faaliyet göstereceklerini söyledi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki en saygın şirketleri arasında yer alan EkoRE’nin Konya’nın Kulu ilçesinde kurduğu güneş enerjisi santrali (GES) faaliyete geçti. 5 MW’lık kurulu güce sahip olan Konya Kulu GES, test aşamasını tamamlayarak Kasım 2016 itibariyle enerji üretimine başladı. 75.000 metrekare alan üzerine kurulan santral, EkoRE’nin kurulu kapasitesi 25 MW’ın üzerinde bulunan yapılmaya hazır GES projeleri serisinin ilk ayağı konumunda bulunuyor.
EkoRE’nin Konya Kulu’daki santralinde toplamda 19.328 güneş paneli ve 165 inverter bulunuyor. Yılda 8.000 MWh’ın üzerinde elektrik üreterek 2.750 civarında hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak olan santral, bir sene içerisinde 5.500 tonun üzerinde karbonun atmosfere salınımını engelleyerek doğaya önemli katkı yapacak.
EkoRE olarak güneş enerjisi santralleri proje serisine Konya Akören ve Osmaniye Düziçi’nde devam edeceklerini belirten EkoRE CEO’su Serhan Süzer, şu bilgileri verdi: “Devam eden çalışmalarımız arasında toplam 25 MW’ın üzerinde GES projesi bulunuyor. Bu projelerin ilk ayağı olan 5MW’lık Konya Kulu projesinin faaliyete geçmesiyle birlikte şimdi sırada fazlar halinde devreye alacağımız Konya Akören, Osmaniye, Antalya, Aydın ve Tokat illerinde bulunan güneş enerji santrallerimiz bulunuyor.”
Serhan Süzer, güneş enerjisi alanındaki yatırımlarının yanı sıra ilk rüzgar enerjisi santralini (RES) İzmit’in Kandıra ilçesinde 5 MW kurulu kapasiteyle kurmakta olduklarını da belirtti: “EkoRE olarak yenilenebilir enerji sektöründe pek çok farklı alanda projeler yapıyoruz ve yalnızca Türkiye içinde değil, küresel çapta da hedeflere sahibiz. Bunun için teknolojiye yatırım yapmaya başladık. Wafer, hücre ve modül süreçlerini kapsayan entegre bir üretim tesisinin temellerini Niğde Bor OSB’de attık. Tek taraflı hücrede minimum %22, çift taraflı (bi-facial) hücremizde de %25’in üzerine çıkacağımız ürünümüz bizi dünya güneş enerjisi konjonktüründe en üst sıralara taşıyacaktır. Hedefimiz Türkiye’den bir dünya markası çıkarmaktır.”
EkoRE Şirketler Grubu bünyesinde çalışmalarını sürdüren EkoRE Güneş Enerjisi A.Ş.’nin Genel Müdürü Oğuzhan Haznedar, güneş enerjisi sektörünün tüm dünyada hızlı bir yükselişte olduğunun altını çizdi: “Bu alanda eğer bilinçli hareket etmiyor ve sektörün gereksinimlerini doğru kavrayamıyorsanız sürdürülebilirlik sağlamanız mümkün değil. Şirketimiz güneş enerjisi alanında yüksek bir odaklanmayla, hem yurtiçi hem de yurtdışına yönelik detaylı bir hareket planıyla ilerliyor. Güneş enerjisi alanındaki yatırımlarımızla ülke ekonomisine, istihdama ve doğaya katkı sağlamak en büyük hedefimiz. Dünyanın en önemli güneş enerjisi firmalarıyla know-how paylaşımı yapıyor, kendi Ar-Ge birimimizle sektörümüz adına değer yaratmaya devam ediyoruz.”
EkoRE, Türkiye’nin ilk güneş paneli üretim tesisiyle Niğde’de yüzlerce kişiye istihdam yaratacak
Alanında uzun dönemli planlama çalışmalarıyla hareket eden sayılı şirket arasında bulunan EkoRE’nin yenilenebilir enerji sektörüne katkısı güneş ve rüzgar enerjisi santralleriyle sınırlı değil.
Sektörde teknolojiye de yatırım yapan EkoRE, geçtiğimiz aylarda wafer, hücre ve modül üretim süreçleri ile birlikte Türkiye’nin ilk güneş paneli üretim tesisinin inşasına Niğde’de başlamıştı.
EkoRE Solar Enerji Endüstrisi A.Ş. Genel Müdürü Zorlu Yalnız konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde 40.000 m2 alanda inşa edilmekte olan tesisimiz tamamlandığında yüzlerce kişiye istihdam yaratacak, ihracat yapacak ve böylelikle ekonomimize önemli katkı sağlanacak. Minimum 600 MWp gücünde panel üretim kapasitesiyle hem bölgenin hem de Türkiye’nin güneş paneli ihtiyacını karşılayacak üretim tesisinin 2018 yılının ilk yarısında tamamlanarak üretime başlamasını hedefliyoruz.”