Harabeler ve Kamusal Alanlar Arasında Yeşil Bir Alternatif
Tarih boyunca endüstriler kısa vadede imaj merkezi olarak yerleştikleri bölgelerin sömürgecileri olmuşlardır.
Endüstriyel kalıntılardan sonra geliştirilen stratejiler ile şehirlerimizdeki çökmüş, bozulmuş merkezlerde birey ve doğa rollerini tasfiye etmeyen fikirler ortaya çıkmıştır.
Şehirlerdeki zarar görmüş merkezler ve çevresindeki topraklar üzerinde kalıntıları canlandıran yeni oluşumlar şehrin sağlığına katkı sunabilecek Portekizli mimarlar bu vizyonla endüstriyel parkları geliştirdiler.
Öneri proje olarak hazırlanan çalışmada, endüstrinin kolektif ve kimlik unsurlarını bölgenin bütünleşmesine fayda sağlaması için sanayi kent arasındaki ilişkiler düzenlenmiştir.
Endüstriyel kalıntılar mimaride; içinde doğayı barındıran ve yeniden kullanımlarla harabe ve fetiş haline getirilen ana hatların botanik bahçesi gibi kamusal alanlar olarak yeniden düşünülmelidir.
Portekizli mimarlara göre: Sanayi parkları sanayinin temel işlevi olan üretimi bir misyon edinip bu parkların üreten bir altyapıya dönüşmesi için yeniden donatılması gerektiğini söylüyor.Bu müdahalenin temelinde kullanıcılar ve yeni bir ekosistem ilişkisi yatıyor.
Fikir Proje: Eduardo Corales Aguilera / Şili Katolik Üniversitesinde Mimar
Yer: Portekiz