Proje Yönetimi: Maliyet, Zaman, Doğru Uygulama

Pana Yapı
Hakan Güneş

Şantiye yoktur ki sabah sahaya girdiğinizde bir sorun olmasın. Doğru planlama ile bu güçlükler minimize edilebiliyor. Her şantiye aslında ayrı bir hayat bana göre. Bizim işimizin bir parçası da sorun çözmek.

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1977 doğumluyum, Selçuk üniversitesi mimarlık bölümünden mezun mimarım. Son olarak Türkiye’de, 5 yıldızlı oteller, turizm tesisleri, üst segment konut inşaatlarında proje müdürlüğü görevlerinde bulundum. Yurtdışında Rusya ve Libya üst yapıda çalışmış olup, inşaat sektöründe 17 yıllık tecrübem bulunmaktadır.  Şuan Pana Yapı da Proje koordinatörü olarak profesyonel iş hayatıma devam etmekteyim. 

Genel anlamda Fikirtepe’de gerçekleşen kentsel dönüşüm projeleri hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz? 

Fikirtepe bölgesi Türkiye’nin, en büyük kentsel dönüşüm alanlarından bir tanesi. Kentsel dönüşümün ilk önceliği insanlarımızın güvenli yapılarda yaşamlarını sürdürebilmeleri. Deprem olduktan sonra değil, öncesinde güvenli yapılar yapabilmek önemli. İnsanlarımıza bu anlamda hizmet edebilmek bizim içinde çok önemli. Bundan beş yıl sonra Fikirtepe’nin çok farklı bir silueti olacaktır. 

Pana Yapı’nın Fikirtepe’de kaç projesini yönetiyorsunuz? Projeler hakkında kısa bilgi alabilir miyiz?

Pana Yapı’nın Fikirtepe’ de yapmış olduğu Brooklyn serisine ait dört projesini yönetiyorum. Bu projelerimiz  BrooklynPARK, BrooklynLIFE, BrooklynDream, Brooklyn CITY dir. BrooklynPark ve BrooklynLIFE projelerimizin imalatları halihazırda devam etmektedir. Park projemiz sona yaklaşmış durumdadır. 2016 yılı sonunda projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Life projemizde, temel aşamasındadır. Dream ve City projelerimizin, projelendirme ve inşaat ruhsatı alınması aşamaları devam etmektedir. Özetle, PARK’ta 731 adet konut, 13 adet ticari ünite  LIFE’ta 431 adet konut 16 adet ticari ünite, DREAM’de 652 adet konut, 34 adet ticari ünite, CITY’ de 825 adet konut, 48 adet ticari ünite bulunmaktadır. CITY projemizde diğerlerinden farklı olarak sanat merkezi bulunmaktadır. 

Türk İnşaat sektörü inşaat konusunda oldukça tecrübeli. Bildiğiniz üzere tecrübe de yaşanmışlıklar ile kazanılıyor. 17 Ağustos depreminden sonra yönetmeliklerde ciddi adımlar atıldı.

Farklı fonksiyonlarda yapıyı içerisinde barındıran bu projelerin tasarım aşamasında da ekibe dahil oluyor musunuz? Hangi evrede çalışmalarınız başlıyor?

Herhangi bir yapının  planlanmasında, estetik, uygulanabilirlik, optimum seviyede ekonomikliği ve  yapının fonksiyonel olması olmak üzere 4 ayağı çok önemlidir. Bu 4 kriter tasarım aşamasında başladığı için bizlerde en başından tasarıma dahil oluyoruz. Bizlerin çalışması tasarımdan da önce olmak üzere yapının fizibilite aşmasında başlıyor. Fizibilite aşmasını doğru yapamadıktan sonra , yatırımcı olarak projenin yapılması inşaat sektöründe yapılan en yanlış karardır çünkü. Bu anlamda bunun canlı örneklerini herkes görüyor. Proje başladıktan sonra , projelerin ilerlemeyişinin  en büyük sebebi fizibilite ile az önce bahsettiğim 4 kriterin arasında ki köprünün sağlıklı olarak kurulamaması. 

Çoklu detay ve uygulama faktörleriyle öne çıkan projelerinizin yönetimi ve organizasyonu, kısaca süreç yönetiminden bahsedebilir misiniz?

Proje yönetiminde üç faktör önemlidir. Maliyet, zaman, doğru uygulama. Kendi ilerletmiş olduğum projelerde ilk master  hedefimizi buna göre kuruyorum. Projenin doğru ilerlemesi için bu üç farktörün de eş zamanlı olarak takibini bizzat kendim yapıyorum. Uygulamayı ise hafriyat ile anahtar teslimi arasında ki bir iş yolculuğu olarak düşünürüm hep. Bizler uygulamayı yaparken  zihnimizde arsa üzerinde yapının bitmiş halini canlandırarak işi ilerletiyoruz. Şantiye organizasyonlarında da, her aşamadan sorumlu teknik elemanlarımız var. 

Yönetmelikler kapsamında şantiyede uyguladığınız çevresel süreçler nelerdir?Deprem yönetmeliği hakkındaki düşünceleriniz neler? 

Türk inşaat sektörü inşaat konusunda oldukça tecrübeli. Bildiğiniz üzere tecrübe de yaşanmışlıklar ile kazanılıyor. 17 Ağustos depreminden sonra yönetmeliklerde ciddi adımlar atıldı. Bu gün yapılan kentsel dönüşümde bunun en güzel örneklerinden birisidir. İnşaat konusunda tecrübeli firmalar gerçekten güvenli yapılar inşa etmektedir.

Uygulama sırasında ne gibi güçlüklerle karşılaşıyorsunuz? Nasıl çözümlüyorsunuz? 

Şantiye yoktur ki sabah  sahaya girdiğinizde bir sorun olmasın. Doğru planlama ile bu güçlükler minimize edilebiliyor. Her şantiye aslında ayrı bir hayat bana göre. Bizim işimizin bir parçası da sorun çözmek. Eminim ki bu satırları okuyan meslektaşlarım kendilerine empati yapıyordur şuan. Uygulama sırasında yaşadığımız sorunları güçlükleri bir kitap olarak yazsak genelde hep aynı ya da benzer sorunlardır. Bir iş bitip yenisi başlayınca karşılaştığımız sorunların adı pek değişmiyor. Değişen tek ad projenin adı oluyor. Ayrıca projenin yapıldığı ülkeye, mevsim şartlarına, arazinin topoğrafyasına hatta yapıldığı mahalleye kadar kendine has sorunları olabiliyor. Kazanmış olduğumuz tecrübeler ile çözüyoruz bu sorunları. 

Malzeme seçimi ve detay yönetimi çok önemli. Bu bağlamda malzeme seçiminde öne çıkan kriterleriniz neler? Çözüm ortaklarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

İnşaatta genel anlamda iki tür malzeme var. Görünen malzemeler ve arka planda olan malzemeler. Görünen malzemelerden kastım kullanıcının da görebildiği dokunabildiği malzemeler. Seramik, ahşap, doğal taş gibi. Bu malzeme seçimlerini projenin konseptine ve kullanıcının beğenisine göre seçiyoruz. Yine seçimlerde inşaat malzemeleri çok geniş bir yelpaze. Beğeni kadar kalitesi de önemli. Arka planda olan malzeme seçimlerinde ise en önemli kriterimiz ise doğru detay ve ilgili standartlara uygun malzeme olmuş olması. Örnek olarak betonu gösterebiliriz. Yapılar bittiği zaman bu malzeme genel olarak görülmez. Fakat uygulama sırasında gerekli teknik özelliklere haiz ve uygun beton sınıfını kullanmak önemli.  Çözüm ortaklarımız olarak, uygulama ekiplerimiz  alanında uzman ve yurtdışında da inşaat tecrübeleri olan firmalar. Kullandığımız malzemelerde marka olarak bilinirliği yüksek ve kendini alanında ispatlamış markalardan seçiyoruz.




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)