Sistem Alüminyum İkinci Sürdürülebilirlik Raporu'nu Yayımladı
Sistem Alüminyum, Türkiye’nin önde gelen alüminyum ekstrüzyon profil ve kompozit panel üreticisi, ikinci Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı. Şirket, 2050 yılında karbon sıfır hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. 2020 yılından bu yana geri kazanıma giden atık miktarını yüzde 28 artıran Sistem Alüminyum, 2023 yılında atıklarının yüzde 99,5’ini geri kazandırdı. AS 9100 Sertifikası’nı alarak kalite standartlarını yükselten şirket, bir önceki yıla göre yüzde 20 büyüyerek 2023’te 6 milyar TL ciro elde etti.
Sistem Alüminyum, 30 yıllık deneyimi ve yenilikçi vizyonuyla sektördeki liderliğini sürdürüyor. 2022 yılında kurulan Sürdürülebilirlik Komisyonu tarafından hazırlanan raporda GRI Standartları referans alındı. Şirket, 1.300’den fazla çalışanıyla 120.000 m² kapalı alana sahip üretim tesisinde, 25 bin kalıptan oluşan zengin kalıp arşiviyle yapı, otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, aydınlatma ve enerji gibi birçok sektöre özel ürünler ve çözümler sunuyor.
Sistem Alüminyum, 4 kıtada 75 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, son 6 yılda ihracat rakamlarını 3 kat artırdı. 2018, 2019, 2020 ve 2022 yıllarında İDDMİB “İhracatın Metalik Yıldızları” ödüllerinde birincilik elde eden şirket, 2023 Listesi’nde Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Şirketi arasında 247’nci sırada yer aldı.
Sıfır Atık ve Atık Yönetimi
Sistem Alüminyum, Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olduğunu ve atık yönetiminde başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini vurguladı. İcra Kurulu Başkanı Ayhan Yerekaban, “2020 yılından bu yana geri kazanıma giden atık miktarımızı yüzde 28 artırdık. 2023 yılında oluşan atıklarımızın yüzde 99,5’ini geri kazandırdık. Ayrıca, toplam atık miktarımızı yüzde 24 ve ürün başına atık miktarımızı yüzde 19 azalttık. Enerji süreçlerimizi ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi çerçevesinde yürütüyoruz ve GES yatırımlarımız sayesinde tükettiğimiz enerjinin dörtte birini yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz. 2030 yılında karbon ayak izimizi yüzde 55 azaltmayı hedefliyoruz.” dedi.
Döngüsel Ekonomi ve Karbon Ayak İzi
Yerekaban, çevresel etkileri kontrol altına alarak döngüsel ekonomik modele uygun faaliyetler yürüttüklerini belirtti. 2023 yılında ISO 14064-1 kapsamında karbon ayak izlerini hesaplayarak doğrulattıklarını ifade eden Yerekaban, “Ayrıca, doğal kaynakları verimli kullanmak için alüminyum üretiminde birincil alüminyum oranını düşürüp ikincil alüminyum oranını yükseltmeyi hedefliyoruz. 2050 yılı karbon nötr hedefimiz doğrultusunda iklim değişikliği risk analizimizi yaptık. Çevresel Ürün Beyanı Belgelendirme (EPD) sürecini tamamlayarak ürünlerimizin çevresel etkilerini şeffaf bir şekilde paydaşlarımızla paylaşıyoruz.” diye ekledi.
Dijital Dönüşüm
Sistem Alüminyum, dijital dönüşüm projelerini öncelikli gündem maddesi olarak ele alıyor. Yerekaban, “SAP ile üretim planlamasından sipariş, depolama ve sevkiyata kadar tüm süreçlerimizi standart hale getirerek daha yenilikçi sistemleri hayata geçiriyoruz. Bu sayede, sorumlu üretim ve tüketime katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Bu rapor, Sistem Alüminyum’un sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ve çevre dostu uygulamalarını ortaya koymaktadır.