Teknor Merkez Binası; Sanat Galerisi Gibi Bir Showroom

Teknor A.Ş bir dünya markası olan Wicanders ürünlerinin Türkiye distribütörlüğünü yapmaktadır. Hedefimiz; markamıza yakışır bir operasyon vererek, temsil ettiğimiz markayı en iyi hizmetle en iyi yerlere taşımak. Kalİteli ürün ve kaliteli hizmet anlayışındaki firmalarla bayilik ağını da geliştirerek, zemin sektöründe Wicanders ürünlerinin tanıtımı yanında satış, uygulama ve satış sonrası hizmeti vermektedir.

Teknor Uluslararası Tic. A.Ş. olarak sektörde daha çok mantar malzeme ile tanınıyorsunuz. Firmanız, ürünleriniz ve yaptığınız çalışmalar hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Teknor olarak ana faaliyet konumuz; Portekiz’in Wicanders firmasının Türkiye distribütörlüğü, mantar katmanlı zemin, izolasyon ve duvar kaplama malzemelerinin ithalatı, satışı ve uygulamasıdır.

Ayrıca firma bünyesinde; ithal lamine - masif parke, pvc ve halı yalıtım malzemeleri, duvar kağıdı, dekoratif duvar mantarları ve dış mekan Deck malzemesi gibi ürünlerimiz de mevcut. Firma olarak hedefimiz; markamıza yakışır bir operasyon vererek, temsil ettiğimiz markayı en iyi hizmetle en iyi yerlere taşımak, kaliteli ürün ve kaliteli hizmet anlayışındaki firmalarla bayilik ağını da geliştirerek, zemin sektöründe Wicanders ürünlerinin tanıtımı yanında satış, uygulama ve satış sonrası hizmetini de vermek. Profesyonel kalite ve hizmet anlayışı, yüksek müşteri memnuniyeti odaklı bir firmayız ve hedeflediğimiz yüksek standartları korumak ve firmamızı her konuda yenilemek en büyük amacımız. Wicanders ürünleriyle, Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerine ve mimari ofislerine çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz ve böyle bir çözüm ortaklığının süreklilik esasına dayandırılması gerektiğine inanarak, bunun için sunulacak hizmetlerin komple çözüm anlayışıyla bütünleştirilmesine önem veriyoruz. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor, yenilikleri en hızlı şekilde mimari ofislerle paylaşarak, çağdaş çalışma ve yaşam mekanlarının geliştirilmesinde öncü olmayı hedefliyoruz. Böylece Türkiye’nin zemin sistemleri birikimine de katkıda bulunmuş oluyoruz.

Bundan yirmi bir yıl önce mantar (Cork) parkeyi ilk Türkiye’ye getiren ve her anlamda tanıtan bir firma olduğumuz için de sektörde mimarlar bizi daha çok Wicanders markasıyla bilir. Şu anda Teknor A.Ş başta Wicanders markası olmak üzere, birçok zemin, duvar, yalıtım ve dekoratif malzemeleri mimari ofislere, inşaat firmalarına ve nihai müşterilere pazarlamasını yaparak satıp uygulamasını yapan bir firma haline geldi. Wicanders markası kendi içinde; vinil, ahşap, mantar(cork) parke , dekoratif duvar mantarları, yalıtım gibi birçok ana kategoriye ayrılıyor. Ancak biz Teknor olarak en çok mantara yoğunlaştık. Mantar; yüzde yüz doğal, yenilenebilir ve çevre dostu bir malzeme ve aynı zamanda su geçirmez, esnek ve hafif bir malzeme.

Türkiye’de bizim insanımız zemin malzemesi olarak ağacı, masifi iyi tanıyor, onlara göre mantar çok zor bir malzeme ve tanımadıkları için de kokar mı, küflenir mi diye soruyorlar. Oysa tam tersi... Mantar (Cork), yüzde yüz doğal bir malzeme... Mantarı anlayabilmek için önce tanımak sonra gerçekten sevmek ve gönül vermek gerekiyor. Mimarlar daha çok iyi bildikleri malzemeleri projelerinde kullanmayı tercih ediyor. Avrupa ülkelerinde mantar kullanımı çok yaygın olduğundan mimarlar da mantarı her türlü projelerinde kullanıyorlar. Yurt dışında yaşayan ve mantarı bilen biri showrooma geldiğinde kullanım kolaylığını ve faydalarını da çok iyi bildiği için, mantar ürünleri projelerinde kullanmak istiyor. Umarım bir gün bizim mimarlarımız da mantarın faydalarını keşfedip projelerinde yoğun bir şekilde kullanmaya başlarlar.

Peki, yirmi bir yıldan bu yana sektörde ne gibi gelişmeler oldu sizin adınıza?

1995 yılında temsilciliğini üstlendiğimiz Wicanders’in adını öncelikle doğru yerlere taşımak istiyoruz ve bunu satış adına değil, ürünümüzle kalitenin birlikte anılmasını istediğimiz için istiyoruz. Amacımız çok büyük işler yapan, çok fazla miktarda mal satan firma olmak değil, uygun fiyatlarla çok kaliteli ürünleri doğru tekniklerle uygulayarak satmak ve uzun vadede başarıyı yakalamak. Çünkü geçmiş dönemde kısa vadeli heyecana kapılıp geçici çözümler üreten firmaların bir süre sonra ortadan kalktığını, kalıcı olmadığını geçmişlerinde olumsuz izler bıraktığını gördük.

Biz bu sonuçları yaşamak istemiyoruz, deneyerek öğrenmektense izleyerek öğrenmeyi tercih ettik ve onları izledik. Bu konuda doğru saptamalar yaptığımıza inanıyorum. Ürün satışı yaparken dört pazarlama kanalına birden yöneldik: mimar, inşaat firmaları, bayi ve projeler.

Yirmi bir yıl önce mantar (cork) denildiğinde insanlar pek bir şey bilmiyorlardı. Biz, uzun vadeli düşünerek gerçekten ciddi süreçlerden geçtik, iniş çıkışlarımız oldu ama çizgimizi bozmadan sabırla mantarın faydalarını anlatmaya ve kaliteli hizmet vermeye devam ettik. Önce, Mimari fakültelerde yapı derslerinde mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerine mantarın faydalarını ve kullanım alanlarını anlattık. Daha sonra pano sektöründe, parke altında ve diğer zemin malzemeleri altlarında (pvc, halı, seramik) mantar şiltelerimiz kullanılmaya başlandı. Mantarın sıcak-soğuk geçirgenliği, ses, nem ve akustik anlamda faydaları öğrenildikçe zemin altı bir malzeme olarak mantar şilteler parke altında yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı. İnsanlar projelerinde kullandıkça mantarın akustik özelliğinin de farkına vardılar ve sektörde mantar ihtiyacı doğdu, araştırmaya başladılar. Dolayısıyla biz mantarın aslında çok yönlü bir malzeme olduğunu, iç mekanlarda zemin ve dekoratif duvar kaplaması olarak da kullanıldığını anlattık. Ayrıca projelerimizde mantar (cork) ürünlerimizi kullanarak, uygulamalarımızla her zaman bu dekoratif mantar ürünlerinin çok yönlü kullanılabileceğini göstermiş olduk.

Yirmi bir yılın sonunda bu gün mantar(cork) denildiğinde insanlar az çok bir şeyler biliyorlar artık. Bir çok önemli projede kullanılması sağladık. Mantarın Mantar Meşesi denilen bir ağacın kabuğundan oluştuğunu, bunun başta tapa sektöründe, yalıtımda daha sonra parke sektöründe, akustik uygulamalarda ve dekoratif olarak birçok sektörde kullanıldığını biliyorlar artık. Önce sevdik, gönül verdik ve bunu ticaretten önce bir misyon edinerek sürekli hedef kitlemize anlattık. Bu gün ben bu anlamda çok yol katettiğimize ve bu showroom ile birlikte daha da çok yol katedeceğimize inanıyorum. Sonuçta ne kadar kusursuz iş yapıyorsak o kadar kalıcı, o kadar sağlıklı ve o kadar doğru anıldığımızı anladık.

Peki Türkiye’de mantar meşesi ağacı yetiştiriliyor mu ve mantar malzeme üretimi var mı?

Mantar meşesinin yurdumuzda yetiştirilmesi amacıyla yapılan ilk bilimsel çalışmaya; 1954 yılında Prof. Dr. Hayrettin Kayacık tarafından, Belgrad Ormanı ve İ.Ü. Orman Fakültesi tatbikat sahasına Fas orijinli tohumlardan yetiştirilen fidanların dikilmesi ile başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda ise mantar meşesi yetiştirme çalışmaları Ormancılık Araştırma Enstütüleri tarafından sürdürülmüştür. 1969 yılından itibaren de İzmir Torbalı Orman Fidanlığında, Ege Bölgesi Kavakçılık Araştırma İstasyonu (Torbalı), mantar meşesi yetiştirme çalışmalarına girmiştir.
Mantar (cork) diye adlandırdığımız bu ürün, ağacın kabuğu olup iklim, rakım ve toprak yapısına bağlı olarak dünyanın belli bölgelerinde yetiştirilmektedir.Mantar Meşesi nüfusunun %70’i Portekiz’de geri kalanı da İspanya, Fas ve Tunus gibi ülkelerde bulunmaktadır. Mantar yapısal avantajlarından dolayı değişik sektörlerde farklı amaçlarda kullanılmaktadır. Mantar Meşesi, mantar (cork) diye adlandırdığımız kullanılabilir ilk kabuğunu 43 sene sonra üretebilmektedir. Her 9 senede bu kabuk olgunlaşıp tekrar ağacın gövdesinden sıyrılarak alınmakta ve böylelikle ağacın sağlığı da korunmuş olmaktadır. Mantar (cork), Amorim Grubu tarafından dünya pazarlarına taşınarak, doğal olarak kendine zemin sektöründe de çok geniş bir kullanım alanı oluşturmuştur.

Dünyada mantar denilince akla Portekiz gelir; ama Akdeniz ikliminin görüldüğü bir çok ülkede yetişiyor ancak uygun ortamın hazırlanması ve doğru hasat zamanının beklenmesi gerekir. Yetişmesi için de belli başlı özellikler gerekiyor; topraktaki kil oranı, okyanus rüzgarları, bol yağış alması gibi...
Şu an Türkiye’deki mevcut mantar meşesi plantasyonlarından mantar tıpa üretiminin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Çünkü ağaçlar henüz yeterli kalınlıkta ve düzgünlükte kaliteli kabuk verecek yaşta değiller. Sonuç olarak söylenebilir ki, başta İzmir Torbalı olmak üzere Türkiye’de bulunan tüm mantar meşesi plantasyonlarından şu an için ekonomik gelir yok. Şimdilik sadece tohum kaynağı olarak korunmakta. Ayrıca 2006 yazında Torbalı’da deneme için kabuk hasadı da yapılmıştı. Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan yüzde yüz doğal ve pahalı bir nimet olan mantarı keşke Türkiye’de de fazlaca yetiştirebilsek.

Röportajımızı yeni showroomunuzda yapıyoruz ve gerçekten etkileyici bir showroom. Neden böyle bir karar aldınız? İnşaat sürecinden de biraz bahsedebilir misiniz?

Biz bu binayı üç sene önce aldık ve yaklaşık bir sene inşaat anlamında hiç bir şey yapmadık diyebilirim. Proje toplamda bir sene sürdü. Öncelikle Portekiz’deki mantar ile ilgili yapılmış showroomları mimarımız Taner Bey ile birlikte, fikir almak amacıyla ziyaret ettik. Fakat malzeme çeşitliliği haricinde, bizi etkileyen bir showroom ile karşılaşamadık. Mantar malzemeleri farklı açıdan kullanarak en iyi olacak Teknor’un showroomunu yapmaya karar vererek azimle uyum içinde çalışmaya başladık. Binamızda sergileyeceğimiz malzeme yüzde yüz doğal, çevre dostu, yenilenebilir ve çok yönlü bir malzeme olduğu için böyle bir malzemeyi alışılagelmiş sergileme yöntemleri yerine vizyoner bir bakışla farklılaştırmak istedik. Mantarın sadece zemin malzemesi ya da duvar kaplama malzemesi değil aynı zamanda tasarımın her dalında kullanılan bir malzeme olduğunu göstermek istediğimiz için de süreç biraz uzun sürdü. Tasarım sürecinde ise mimari danışmanımız Taner Tekin ile zeminden tavana hatta aydınlatma ve peyzaja kadar tüm kalemleri tek tek tasarlayarak her bir kareyi emekle, sabırla işledik. İnsanın emeğini, sevgisini koyarak yaptığı her işte olduğu gibi düzgün ve güzel bir iş çıkardığımıza inanıyoruz. Showroomumuzu ziyaret eden değerli mimarlarımızın “sanki bir sanat galerisi geziyormuş gibi hissediyoruz” demeleri ise bizi çok gururlandırıyor.

Hiç bir şeyin stardart olmadığı ve bir çok sanatçı arkadaşımızın eserlerine yer verdiğimiz showroomumuzda en çok dikkat ettiğimiz nokta ise kullandığımız ürünlerle kendi ürünlerimizi entegre etmeye çalışmak oldu. Belki süreci biraz uzatmış olduk ama sonunda güzel bir iş çıkardığımıza inanıyorum.

Sayın Taner Tekin, Teknor Showroom’unun tasarım danışmanlığını gerçekleştirdiniz. Öncelikle emeğinize sağlık. Mantar ile diğer malzemeleri entegre ederek tasarladığınızın Teknor Showroom’unun tasarım ve uygulama sürecini biraz da sizden dinleyebilir miyiz?

Teşekkürler. Teknor merkez binası ve showroom projesi için Davut Bey ve Ayşe Hanım bana geldiklerinde yaklaşık 6-7 senelik tanışıklık ve beraber çalışma süresini geride bırakmış idik. Ürünü ve firmayı tanımak biliyorsunuz ki tasarımın ihtiyacı karşılar seviyede olması ve projenin amacına ulaşarak başarılı olması için en önemli faktörlerden birisi. Bu açıdan doğru işveren-mimar ilişkisini yakaladığımızı düşünüyorum.

Teknor Merkez Binası ve Showroom’unu diğer projelerden ayıran faktörlerden birisi iç mimarisinde kullandığımız malzemelerin çoğunlukla firmanın bünyesinde olan malzemelerden oluşması. Bu tabiki avantaj ve dezavantajları beraberinde getiriyor idi. Birbirleri ile ortak bir dili olan malzemeleri hem bir uyum içinde kullanıp karmaşa yaratmadan, hem de mümkün olabildiğince farklı ürün ve varyasyonu sergileyebilmek tasarım sürecinin önemli unsurlarından ve hedeflerinden birisi oldu.

Fonksiyonları dağıtırken giriş ve alt katları showroom, üst katları ise ofislere ayırdık. Kullanım olarak farklı dinamikleri olan bu iki konunun ana gereklerini fazla deforme etmeden aralarında geçişlerle birbiri içine girmesine de izin verdik. Bu bize hem yapısal bir bütünlük hem de çalışanlarca firma-marka-malzeme arasında daha kuvvetli bağ kurma, malzemeleri birebir kullanarak daha çok benimsemeleri açısından önemli idi. Aynı zamanda binayı bütünüyle bir showroom ya da bütünüyle bir ofis olarak algılama şansını verdi bize.

Mantarı iç cephe kaplamasından zemine, zeminden dış cephe kaplamasına hatta kapı kolundan, bardak altlığına kadar birçok şekilde kullanabiliyoruz, diğer malzemelerle mantarın birleşimi, bunun kullanımı üzerine neler eklemek istersiniz?

Mantar malzeme ile ilgili neler yapılabileceğini görmek, göstermek anlamında başarılı bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Zeminde kullanılan parkeyi duvarda hatta tavanda kullanmak, izolasyon malzemesini dekoratif kaplama olarak kullanmak, dekoratif bir malzemeden mobilya üretmek. Meslektaşlarımın ya da tasarımcıların bu malzeme ile ilgili ufkunu açmak için iyi bir pratik olduğunu düşünüyorum. Öncelikle benim için oldu tabi.

Mantar malzeme kullanmanın uygulamada kolaylıkları veya negatif yönleri var mı?


Mantar malzemenin uygulama zorluğu yada her hangi bir sıkıntı yaratacak hiç bir negatifliği yok. Mantar malzemeye de diğer malzemelere nasıl davranıyorsanız aynı şekilde davranabiliyorsunuz. Aynı yapıştırıcıyı kullanıp, benzer alt yapılar hazırlıyorsunuz. Kolay işlenebiliyor ve tamamen doğal olması, yüzeyinin birbirini tekrar etmemesi ise tasarımcıya ve uygulandığı mekana artı değer katıyor açıkçası.

Teknor Uluslararası Tic. A.Ş., Portekiz’in Amorim şirketler grubunun Wicanders profesyonel zemin ürünlerinin 1995 yılından bu yana Türkiye distribütörlüğünü yapıyor.

Teknor, yüzyıllardır bilinen mantarın parkede kullanımından doğan konfor ve pratikliği Türk tüketicisiyle buluşturmayı sürdürüyor. Wicanders markasıyla sektörde kendine belli bir yer edinen firma, estetik, bakımı kolay, ısı, nem ve ses yalıtımlı, anti bakteriyel- anti statik, elastik ve dayanıklı olması sebebiyle, ürünlerin uzun yıllar boyunca kullanım garantisiyle tüm ev ve iş yeri zeminleri için öneriliyor. Dünyada yüzyıllardır bilinen mantarın parkede kullanımından doğan konfor ve pratikliği ülkemiz insanlarına da tanıtmak amacıyla kurulan Teknor, Wicanders markası ve ürünleriyle sektörde, özellikle mimari ofisler, inşaat firmaları ve büyük projeler içerisinde en çok tercih edinilen markalar arasında kendine belirli bir yer edindi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)