Odaların Rengi Modunuzu Değiştiriyor

RSG İç Mimarlık Yönetici Ortağı İç Mimar Didem Güven, bazen destekleyici, bazen ise stratejik sebeplerle iç mekan tasarımlarındaki renklerin, insan üzerindeki psikolojik etkilerine göre seçildiğini söylüyor.

Evinizin bir odasında huzurlu vakit geçirirken, diğer odasına girmek bile istemiyor, bir arkadaşınızın evinden hemen kalkmak isterken bir diğerinde saatlerce oturmak istiyor, gittiğiniz bir mekanda tatmadığınız her şeyi yemek isterken, başka bir mekanda yiyeceğiniz varsa bile yiyemiyor olabilirsiniz. Peki bu değişken psikolojinin sebebinin etrafınızdaki renklerden kaynaklandığını hiç düşündünüz mü?

Genel olarak konut, hastane ve otellerde dinlendirici özelliklerinden faydalanırken,  restoran, sosyal mekanlar ve mağazalarda daha dikkat çekici renkler, çalışma ortamlarında, güven veren, odak artıran ve kurumsal kimliği destekleyici tonlar tercih edildiğini söyleyen ödüllü İç Mimar Didem Güven renklerin iç mekanlarda kullanıma dair sırları paylaşıyor…

Evlilik Teklifinizi Yeşil Rengin Kullanıldığı Bir Mekanda Yapmakta Fayda Var…
Yeşil; gözleri dinlendiren ve huzur veren bir renk olduğu için heyecan duygusunu azaltıyor.
Açık tonları ise daha duygusal atmosferler için tercih ediliyor. Sonsuz bir tinsellik ve barışıklık duygusu da yarattığı için evlerde bol miktarda yeşil bitkiler bulundurulması tavsiye eden RSG İç Mimarlık Yönetici Ortağı İç Mimar Didem Güven diğer yandan ofislerde kullanılan yeşil rengin güven verici bir izlenim bıraktığını hatırlatıyor.

Diyete Başlayacaksanız Mutfağınızı Maviye Boyamak İyi Bir Fikir Olabilir…

Yeme içgüdüsünü engelleyen bir renk olduğu için yemek odalarında ve mekanlarında pek kullanılmayan mavinin koyu tonları, ofis ve ev ortamlarında ciddiyeti göstermek amacıyla sıkça tercih ediliyor. Çocuk odalarında turuncu veya sarı gibi uyarıcı renkler yerine mavi kullanıldığında ise sakinleştirici bir etki yaratıyor. Açık mavi renk mekansal ferahlık sağlarken, koyu mavi renk ise serinlik veren bir etki yaratıyor diyen İç Mimar Didem Güven mavinin geniş alanlarda kullanımında ise kasvetli bir görüntü verebileceğini hatırlatıyor.

Ofiste Pembe Kullanmayın…
Pembe, romantizm ve daha olumlu bir yaşamı düşlemenin rengidir; iyi niyet temennisi olarak özel organizasyonlarda tercih edilecek doğru bir renk iken hassas etkisi sebebiyle ofislerde ve çalışma ortamlarında kullanılmaması gerekir. Sevgi, şefkat, incelik duygularını uyandırırken, insan duygularını hassaslaştırdığı için “güçlü” bir ofis yaratmak istiyorsanız pembeden uzak durun.

Siyah Konsantrasyonu Artırır
Siyah renk matemi çağrıştırsa da ölçülü kullanıldığında dekorasyonda zarafetin işaretidir. Yoğun bir enerjiye sahip olduğu için tek renk olarak kullanıldığında aşırılıkları dengeler. Aynı zamanda, gücü, soyluluğu, ağırbaşlılığı, hırsı ve tutkuyu ifade eder. Siyahın parlak renklerle çok iyi bir kontrast oluşturacağını söyleyen RSG İç Mimarlık Yönetici Ortağı Didem Güven, ofiste diğer renklerle doğru kullanarak siyahın konsantrasyonu artırabileceğini vurguluyor.

Bitirmek İstediğiniz Bir Sunumunuz Varsa Bilgisayar Fonunuz Sarı Olmasın…
Sarı renk dikkat çekiciliği ve ayırt edebilme özelliklerinden ötürü, güvenlikle ilgili birçok alanda kullanılıyor. Az ışıklı, geniş ve kapalı ortamlar için de ideal bir renk olarak tercih ediliyor. Ofislerde ve çalışma odalarında ise verimli çalışmayı destekleyici özelliği ile bilinmesine rağmen sarı renkte doğru tonun çok önemli olduğuna işaret eden İç Mimar Didem Güven; parlak sarının beyni ve gözü yoracağını söyleyerek, sarıyı doğru tonda ve az miktarda kullanırsanız sıcaklık ve aydınlık hissini yakalayabileceğinizi belirtiyor.

Evlerinize Genişlik Katmak için Beyazı Tercih Edin…
Beyaz özellikle hastaneler gibi sağlık ve hijyenin önemli olduğu mekanlarda tercih edilen ilk renk. Bunun yanı sıra istikrarı ve devamlılığı da temsil ettiği için beyaz rengin kullanıldığı ofisler daha güven veriyor. Gözleri dinlendiriyor ve mekanı gerçek boyutlarından daha büyük gösteriyor. Işığın seçilen beyazın tonunu etkilediğini dile getiren İç Mimar Didem Güven ilginç bir detay paylaşıyor: ”Kuzeye bakan bir odada kreme yakın tonu tercih etmeniz gerekirken, güneşli bir odada ise griye yakın beyaz kullanmalısınız.”

Sohbeti Artırmak için Turuncu Kullanın…
Turuncu; başkalarına karşı nezaketi ve saygıyı vurguladığı gibi sosyal etkileşimleri de artırıyor.
Dolayısıyla ortak kullanım alanları -konutlarda salon, TV odası, mutfak- turuncu renk için en uygun ortamlar oluyor. İnsanların algısını en kolay etkileyen renklerden biri olarak bulunduğu grubu sayıca çok gösterir diyen İç Mimar Didem Güven, turuncuyu anlatırken küçük bir sır veriyor: “Eğer bir arada durduğunda, olduğundan çok daha fazla sayıda ve sık görülmesini istediğiniz dekorasyon ürünleri varsa onlar turuncu seçilebilir.”

Yemeğinizin Tabaklarda Kalmasını İstemiyorsanız Kırmızıyı Kullanın… 
Kırmızı; enerji, vurgu ve sıcaklık verici özellikleriyle biliniyor. Fastfood kurumsal kimliklerinde, restoranlarda, yemek odalarında ve servis takımlarında iştah artırıcı özelliği sebebiyle tercih ediliyor. Kırmızının insanların dikkatini hemen çektiğini belirten RSG İç Mimarlık Yönetici Ortağı Didem Güven, evinizde, ofisinizde, iş yerlerinde, herhangi bir iç mekanda dikkatleri üzerine çekmek istediğiniz bir obje var ise arka fonunu kırmızıya boyamanızı, kırmızı bir çerçeve kullanmanızı ya da kendisini kırmızı seçmenizi tavsiye ediyor.

Doğadaki Kadar Rahatlık Hissi Yaratmak için Kahverengi ve Beji Tercih Edin
Kahverengi insan hareketini hızlandırdığı için özellikle fastfood restoranlarının iç mekanlarında kullanılıyor. Sosyal dengeyi ve toplum içinde rahatlığı sağlayan renkler olarak ev dekorasyonunda da sıkça kullanılan kahverengi ve bej, özellikle zeminde kullanıldığında toprağı hatırlattığı için onun yarattığı güvenlik duygusunu ve rahatlık hissini veriyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)